Ο νέος υπολογισμός συντάξεων ελευθέρων επαγγελματιών-αυτοαπασχολουμένων

Όσο πιο μικρές είναι οι εισφορές που καταβλήθηκαν στη διάρκεια του εργασιακού βίου, τόσο αναλογικά πιο μικρή θα είναι η τελική σύνταξη για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες(πχ έμποροι, αυτοκινητιστές) και αυτοαπασχολούμενους (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι) στο μέλλον. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (εθνική και ανταποδοτική), είναι τέτοιος εφεξής, που αδικεί περισσότερο όσους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ δεν κατέβαλλαν σημαντικό ποσό εισφορών. Αντίθετα, οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα είναι περιορισμένες, για όσους ασφαλισμένους κατέβαλλαν μεγάλο αριθμό εισφορών.

Ουσιαστικά, η εθνική αποτελεί το σταθερό ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης, αφού για 20 έτη ασφάλισης, οριοθετείται στα 384 ευρώ. Αντίθετα, η ανταποδοτική σύνταξη εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες, δηλαδή από τα έτη ασφάλισης, από τα ποσοστά αναπλήρωσης και από τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μετά, για όλους τους ασφαλισμένους. Για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, δηλαδή για όσους ξεκίνησαν την επαγγελματική τους πορεία, πριν από την 1.1.1993, οι συντάξιμες αποδοχές λογίζονται τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Για περιπτώσεις ασφαλισμένων που προέρχονται από ταμεία που συγχωνεύθηκαν στον ΟΑΕΕ προσθέτει το dikaiologitika.gr, το διάστημα 2002 – 2005, το ποσό προκύπτει από ποσό που υπόκειται σε εισφορά 20%, όπως θεσμοθετήθηκε ήδη. Για «νέους» ασφαλισμένους, δηλαδή για όσους έχουν έναρξη ασφάλισης, από την 1.1.1993 και μετά, ως συντάξιμες αποδοχές είναι τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών που καταβλήθηκαν το παραπάνω διάστημα. Περιπτώσεις όπως αυτή των ασφαλισμένων στο πρώην ΤΕΒΕ που κατέβαλλαν έως 30% μειωμένο ασφάλιστρο, έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει, στο εξής, αντίστοιχα μειωμένη σύνταξη…


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Άσκηση του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη και αμοιβή

Αριθμ. Γ5β/Γ.Π. 13625/2022 – ΦΕΚ τεύχος Β 6892/08.12.2023Κώδικας Δεοντολογίας Οδοντοτεχνιτών Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣαποφασίζουμε: Άρθρο 1Σκοπός …