Αδυνατούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στη χώρα μας. Από τη μία, η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί στην «εκτόξευση» των τιμών των προιόντων, και από την άλλη οι μειώσεις των μισθών και οι περικοπές των συντάξεων καθιστούν ανέφικτο το κόστος διαβίωσης.
Αναλυτικό μάλιστα το άρθρο από το newsbomb.gr:
«Απανωτά τα σοκ των μειώσεων για τα ελληνικά νοικοκυριά. Κρατήσεις, «πετσόκομμα» των αποδοχών μισθών και συντάξεων, χαράτσια, φόροι, ανεργία και απολύσεις, αλλά κατά τα άλλα ακρίβεια... Και οι πολίτες αναρωτιούνται πως θα επιβιώσουν σε μία χώρα -που ακόμα και οι τουρίστες που την επισκέπτονται βλέπουν αυξημένες τιμές και ακριβή αγορά-, όταν τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα πάγιά τους έξοδα! Το καλάθι της νοικοκυράς έχει πάρει κυριολεκτικά... «φωτιά», και ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν επιτρέπει ούτε την αγορά των βασικών, απαραίτητων αγαθών.
Και όμως η Ελλάδα είναι από τις ακριβές χώρες της Ευρώπης!
Στην Ελλάδα ένα νοικοκυριό χρειάζεται περίπου 52 ευρώ την εβδομάδα για να γεμίσει με τα απαραίτητα το οικογενειακό τραπέζι. Όλα αυτά, την ώρα που για την αγορά των ίδιων προϊόντων, σε Ισπανία και Πορτογαλία η νοικοκυρά για τα είδη πρώτης ανάγκης ξοδεύει οριακά λιγότερα χρήματα! Το «ισπανικό καλάθι» αγγίζει τα 49 ευρώ, ενώ το «πορτογαλικό» τα 51€! Να σκεφτεί κανείς ότι, η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα- με την αύξηση του ΦΠΑ- «σκαρφάλωσε» στη 2η ακριβότερη τιμή της Ευρώπης! Και όλα αυτά, σε μία χώρα που οι εργαζόμενοι κατά πλειοψηφία αμείβονται στον ιδιωτικό τομέα με μισθό που δεν ξεπερνά τα 500 με 600 ευρώ!
Στα 700 ευρώ η μέση σύνταξη!
Σε συντάξεις 600-800 ευρώ, ακόμα και με ασφαλιστικό βίο 30 ετών, θα πρέπει να προσαρμοστεί η πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Την ίδια ώρα, για να λάβει κάποιος ασφαλισμένος κύρια σύνταξη που θα προσεγγίζει τα 1000 ευρώ, θα πρέπει να έχει πάνω από 35 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών για το σύνολο του εργασικού του βίου περίπου 1.500 ευρώ! Παράλληλα, εκτός από τα 11 «ψαλίδια» που επιβλήθηκαν στις συντάξεις, μειώσεις έως και 30% έρχονται και για τους υποψήφιους συνταξιούχους τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Με το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης, όσοι αποχωρήσουν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης(384 ευρώ στα 20 έτη ασφάλισης και 345 για 15ετία) και της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης. Μεγάλες απώλειες έως και 20% θα υποστούν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία.
Στα 500-600 ευρώ ο μέσος μισθός!
Και η ελληνική οικογένεια εξακολουθεί να πλήττεται. Όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις «κατάφεραν» να «φορτώνουν» μόνο με οικονομικά βάρη τα νοικοκυριά. Φορολογικές επιβαρύνσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, αυξήσεις στον ΦΠΑ, είναι ο μόνιμος εφιάλτης τους! Και μέσα σε όλα, οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2017, θα φέρει νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο μέχρι και 90 ευρώ το μήνα!
Αυξήσεις σε προϊόντα
Μπαράζ αυξήσεων σε έμμεσους φόρους έφερε η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου. Βασικά αγαθά και υπηρεσίες ανατιμήθηκαν σημαντικά. Την «ανιούσα» πήραν οι φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, ενώ επιβάλλονται για πρώτη φορά ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ. Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου επιβλήθηκε τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας.
- Πετρέλαιο κίνησης: ξεπερνά το 1,2 ευρώ το λίτρο
- Απλή αμόλυβδη βενζίνη: πωλείται πάνω από τα επίπεδα του 1,5 ευρώ το λίτρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας
- Υγραέριο κίνησης: αυξήθηκε κατά 0,10 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,43 ευρώ το λίτρο
- Πετρέλαιο κίνησης: αυξήθηκε κατά 0,08 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,41 ευρώ το λίτρο
- Βενζίνη: αυξήθηκε κατά 0,03 ευρώ το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο
- Λιανικές τιμές πώλησης των τσιγάρων: αύξηση από 0,2 έως 0,5 ευρώ ανά πακέτο
- Τιμές πώλησης καφέ: αύξηση 15% με 20%
- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων: αύξηση 10 λεπτά ανά ml υγρού.
- Επιβολή φορολογικού τέλους 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας
Δείτε παρακάτω και τις τιμές που συναντά κάποιος όταν πάει για ψώνια:
- μακαρόνια: 0,60 λεπτά
- ρύζι: 1,10 ευρώ
- αλεύρι: 0,80 λεπτά
- αλλαντικά: 3,80 λεπτά/ 330 γραμμάρια
- τυρί για τοστ: 2 ευρώ/ 220 γραμμάρια
- μαρμελάδες: 1,50 ευρώ/ βαζάκι
- σοκολάτες: 0,45 λεπτά
- προψημένο ψωμί: 0,40 λεπτά/ 400 γραμμάρια
- ψωμί του τοστ: 1 ευρώ/350 γραμμάρια
- αναψυκτικά: 0,45 λεπτά/ 330 ml
- μπύρα: 0,65 λεπτά/330 ml
- κρέας από το κρεοπωλείο: 6 ευρώ/κιλό»