"Περίπατος" το χτίσιμο του αφορολογήτου;

Σχεδόν όλα τα έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό χρήμα θα οδηγούν στην κατοχύρωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου που δικαιούνται οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου υπέγραψε την απόφαση με την λίστα των δαπανών που μετράνε για το αφορολόγητο, αυτών που εξαιρούνται αλλά και των φορολογούμενων που εξαιρούνται μεν από το μέτρο αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου.

Η λίστα με τις e-αποδείξεις για το 2017 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

Τα ιατρικά έξοδα (αμοιβές γιατρών, νοσήλια, διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη) βρίσκονται εκτός της λίστας των δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο όριο καθώς για τα έξοδα αυτά προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.

Από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι δαπάνες «μετράνε» για το αφορολόγητο, ακόμη και για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα είναι εύκολο να καλύψουν το 10% του εισοδήματος τους δηλαδή 1.000 ευρώ με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Πάντως το νέο μέτρο αφήνει περιθώρια για να συνεχιστούν οι «μαύρες» συναλλαγές. Όταν ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ χρειάζεται δαπάνες ύψους 4.000 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα για να εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου είναι προφανές ότι του μένει ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός του για να χρηματοδοτήσει μαύρες συναλλαγές τις οποίες μπορεί να πληρώσει με μετρητά.

Οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο. Θα συνεχίσουν να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις , προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με την απόφαση μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που οδηγεί σε αφορολόγητο από 8.636 έως και 9.100 ευρώ θα πρέπει για να το κατοχυρώσουν να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους:

  • 10% του εισοδήματός τους εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
  • 15% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
  • 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να διαψεύσει τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η τουρκική πλευρά, επιδιώκει για άλλη μια φορά …