Βάζει χέρι η εφορία στις καταθέσεις!!!

 
Τουλάχιστον 250.000 φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και λοιπά αναγκαστικά μέτρα της εφορίας μέσα στο 2017 ενώ με το τέλος της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε, ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν μπορούν να κινήσουν τις καταθέσεις τους, θα αντιστοιχεί στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου μαζί.

Το 2016 έκλεισε με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων να μην επιτυγχάνει τον μνημονιακό στόχο της επιβολής των αναγκαστικών μέτρων σύμφωνα με τον οποίο, τουλάχιστον το 55% των οφειλετών για τους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα, θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται με «μπλοκαρισμένα» βιβλιάρια καταθέσεων. Έτσι, οι φορολογικές αρχές θα κληθούν να επιταχύνουν τους ρυθμούς επιβολής αναγκαστικών μέτρων προκειμένου να επιτύχουν τους ανανεωμένους στόχους. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κάθε μήνα που θα περνάει περίπου 25-30.000 οφειλέτες του Δημοσίου θα αντιμετωπίζουν τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας. Ήδη, 850.000 φορολογούμενοι έχουν βρεθεί «εκτός αγοράς».

Διότι μπορεί η ΓΓΔΕ να «έχασε» τον μνημονιακό στόχο, αυτό όμως κατά την ανάλυση από το "Παραπολιτικά", δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες επέβαλαν τα αναγκαστικά μέτρα –με κυριότερο τη δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού- σε 150.000 οφειλέτες μέσα σε μόλις ένα 12μηνο.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Οι φορολογικές αρχές, καλούνται κάθε χρόνο να εκπληρώσουν έναν ποσοστιαίο στόχο. Το ποσοστό ορίζεται ως εξής: ο αριθμός των φορολογουμένων για τους οποίους έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα, είναι ο αριθμητής. Ο παρανομαστής, είναι ο αριθμός των φορολογουμένων εις βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα. Το 2016 έκλεισε με τον πληθυσμό των φορολογουμένων εις βάρος των οποίων μπορούν να κινηθούν οι φορολογικές αρχές, να φτάνει στα 1,7 εκατομμύρια. Από αυτούς, το σκληρό πρόσωπο της εφορίας έχουν ήδη γνωρίσει οι 826.211 με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου ενώ μόνο ο Δεκέμβριος έφερε τουλάχιστον 20-25.000 επιπλέον «παρεμβάσεις». Κι ενώ ο στόχος για ολόκληρο το 2016, ήταν οι αρχές να «πιάσουν» ένα ποσοστό της τάξεως του 55%, μέχρι και τον Νοέμβριο, η σχετική μέτρηση έδειχνε μόλις 49%. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μόνο στο 3μηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, έγιναν περίπου 52.000 δεσμεύσεις λογαριασμών και λοιπών μέτρων, οι περισσότερες από κάθε άλλο τρίμηνο κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών.

ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΧΟΥ

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο οι φορολογικές αρχές δεν πιάνουν τον στόχο παρά το γεγονός ότι στρέφονται μαζικά εις βάρος των οφειλετών; Ο ολοένα αυξανόμενος… παρονομαστής. Μήνα με τον μήνα, προστίθενται ολοένα και περισσότεροι ΑΦΜ στον κατάλογο των φορολογουμένων που μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Πρόκειται κυρίως για οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ έκαστος. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο στη «μαύρη λίστα» προστέθηκαν 66.521 άτομα ενώ εκτιμάται ότι μεγάλη αύξηση έχει καταγραφεί και τον Δεκέμβριο. Για το 2017 προβλέπεται ότι θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των οφειλετών που θα μπορεί να «κυνηγήσει» η εφορία για τους ακόλουθους λόγους:

1. Χιλιάδες θα χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί. Ήδη από την Πρωτοχρονιά, το πλαίσιο της ρύθμισης των 100 δόσεων έγινε ακόμη πιο ασφυκτικό καθώς όποιος δεν πληρώνει τις τρέχουσες οφειλές, αποβάλλεται αυτομάτως από τη ρύθμιση. Προοπτική νέας ρύθμισης δεν υπάρχει καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει ρητή μνημονιακή δέσμευση να αποφύγει τέτοιες παρεμβάσεις ενώ οι μονομερείς ενέργειες –μετά και την κατάληξη που είχε η ιστορία με την 13η σύνταξη- μάλλον θα πρέπει να αποκλειστούν για το επόμενο χρονικό διάστημα.

2. Το 2017, φέρνει νέες αυξήσεις φόρων για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι, ειδικά από το καλοκαίρι, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, την αύξηση του συντελεστή στα ενοίκια, την νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

3. Στο «παιχνίδι» των αναγκαστικών μέτρων, θα μπει εντονότερα και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να διασφαλιστούν τα έσοδα του νέου Ταμείου. Ειδικά από τη στιγμή που τα εγκαίνια του ΕΦΚΑ συνδυάζονται και με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους (αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες κλπ) θα χρειαστεί «αυξημένη επιτήρηση» για να αποφευχθούν φαινόμενα καταστρατήγησης του νέου νόμου που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Στο υπουργείο Εργασίας, έχουν ήδη… μετανιώσει για την αρχική δήλωση ότι θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια όσοι θα πληρώνουν ένα μέρος των εισφορών που θα αντιστοιχούν στο εισόδημά τους. Τώρα μιλούν για ελέγχους και άσκηση πιέσεων σε όσους δεν θα πληρώνουν συνειδητά τις οφειλές τους. Μένει βέβαια να αποδειχθεί το πώς θα γίνει αυτό στην πράξη.

Εισπρακτικές επιδόσεις

Ο στόχος των αναγκαστικών μέτρων, δεν είναι ο μοναδικός που χάθηκε μέσα στο 2016. Το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, όφειλε να εξασφαλίσει συντελεστές εισπραξιμότητας της τάξεως του 22,5% μέσα στο 2016. Ωστόσο, ο Νοέμβριος έκλεισε με τον σχετικό συντελεστή να ανέρχεται σε μόλις 10,67%. Ανάλογη ήταν η αποτυχία και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων καθώς αντί η εισπραξιμότητα από τους ελέγχους να φτάσει στο 45% που ήταν και ο ετήσιος στόχος, περιορίστηκε τον Νοέμβριο στο 29,18%. Με δεδομένη τη διπλή αυτή αποτυχία, θεωρείται δεδομένο ότι το 2017 θα πέσει πολύ μεγάλο βάρος στις εισπρακτικές επιδόσεις των δύο μεγαλύτερων ελεγκτικών κέντρων της χώρας τα οποία και χειρίζονται τις πιο ευαίσθητες ελεγκτικά υποθέσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Xρονιά ορόσημο για το ελληνικό επιχειρείν το 2024

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία και συνοψίζει τα χαρακτηριστικά της χρονιάς που …