Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, κατά πρωτοφανή τρόπο και μεθόδευση, βρίσκεται πλέον ο ΔΟΛ, ένας από τους ιστορικούς και μακροβιότερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς της χώρας. Επειτα από πολλούς μήνες καρκινοβασίας στις συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης σωτηρίας του πτωχευμένου πλέον οργανισμού, το απόγευμα της Τρίτης ανακοινώθηκε ότι η τύχη του ανατίθεται στον Β. Μουλόπουλο, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην διευθυντή του Βήματος και κατά καιρούς επίδοξο γεφυροποιό μεταξύ Στ. Ψυχάρη και Αλ. Τσίπρα.
Με τον εκδότη των ιστορικών εφημερίδων να προσέρχεται την Τετάρτη ενώπιον του ανακριτή σε απολογία για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για φορολογικές παραβάσεις, ο κ. Μουλόπουλος εμφανίστηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Μιχαλακοπούλου, προς γενική κατάπληξη όλων (πλην του Στ Ψυχάρη) και λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. εζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δύο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα» (απ’ όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώην Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ. Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση».
Σύμφωνα με πληροφορίες του reporter.gr, είχε προηγηθεί την προηγούμενη Πέμπτη συνάντηση του Στ. Ψυχάρη με τον Ν. Παππά στο σπίτι του κ. Μουλόπουλου στο Χαλάνδρι, όπου άλλωστε είχε πραγματοποιηθεί και μία από τις συναντήσεις του εκδότη του Βήματος και των Νέων με τον Αλ. Τσίπρα παλαιότερα, όπως είχαν περιγραφεί στο γνωστό άρθρο του Βήματος με την «γάτα Ιμαλαϊων», που είχαν προξενήσει αίσθηση και είχαν αποτελέσει το σημείο ρήξης της κυβέρνησης με το πάλαι ποτέ «Συγκρότημα».
Σήμερα, με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ένα βήμα πριν τον γκρεμό και τον Στ. Ψυχάρη να προσέρχεται σε απολογία ενώπιον της Δικαιοσύνης, στο παιχνίδι μπαίνει ο πρώην διευθυντής του Βήματος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του ΔΣ της κομματικής Αυγής, Β. Μουλόπουλος.
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως άνευ όρων παράδοση του Οργανισμού στην κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν σε λειτουργία οι εφημερίδες και τα άλλα ενημερωτικά μέσα του Οργανισμού, μέχρις ότου εξευρεθεί επενδυτής (αν εξευρεθεί) και μέχρις ότου διαφανεί τι θα συμβεί με τις διώξεις κατά του Στ. Ψυχάρη.
Διευκρινίσεις για τα περαιτέρω (χρηματοδότηση της έκδοσης, καταβολές μισθών, σχέδιο εξυγίανσης κλπ) μένουν να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες και πάντως επ’ αυτών δεν υπάρχει ουδεμία ουσιαστική εξέλιξη.
Παρά ταύτα, η διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότησης, δεδομένης και της παρουσίας και του κομβικού ρόλου πλέον του κ. Μουλόπουλου, τελεί υπό την έγκριση της κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει - σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις - ότι το δημοσιογραφικό προϊόν θα είναι απολύτως ελεγχόμενο και θα τελεί de facto υπό μία ιδιότυπη λογοκρισία.
Στην κατεύθυνση αυτή συγκλίνουν και οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί με όρους ελεύθερης αγοράς, στην περίπτωση που υπήρχαν ενδιαφερόμενοι για την ανάληψη του ελέγχου του Οργανισμού.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες διστακτικές έως και αρνητικές σε κρούσεις που τους έγιναν, οι οποίες ούτε είχαν δημοσιοποιηθεί, ούτε ήταν εις γνώσιν της κυβέρνησης και που είχαν ως αντικείμενο ενδεχόμενα επενδυτικά σχέδια για την εξαγορά, εξυγίανση και σωτηρία του Οργανισμού.
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο Β. Μουλόπουλος έκανε την εξής δήλωση: «Η τριαντάχρονη θητεία μου στο ΔΟΛ και η φιλία μου με τους συναδέλφους με ώθησαν να αναμειχθώ στην προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού και των ιστορικών του εφημερίδων».
Τα κόμματα και τα στελέχη της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στην εξέλιξη και κατέκριναν την μεθόδευση της κυβέρνησης να ελέγξει τον μεγαλύτερο δημοσιογραφικό οργανισμό της χώρας.