Όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/1993 πλήττονται από 7 διατάξεις

 
Μεγάλοι χαμένοι του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι δύο εκατομμύρια ασφαλισμένοι που μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1993 και μετά. Οι λεγόμενοι νέοι ασφαλισμένοι υπάγονται σε ένα «δρακόντειο» πλαίσιο όσον αφορά στα όρια ηλικίας, ενώ δέχονται ένα ακόμα χτύπημα από τις πρόσφατες αλλαγές στα δελτία παροχής υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1 Καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2017 η ευνοϊκή ρύθμιση, που προέβλεπε πως οι νέοι ασφαλισμένοι υπάγονται μόνο σε ένα Ταμείο. Χαμένοι είναι περίπου 100.000 με 150.000 μισθωτοί, που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και δελτία παροχής υπηρεσιών. Για πρώτη φορά θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές και στον ΟΑΕΕ, με την επιβάρυνση να φτάνει το 26,95% τον μήνα.

Για παράδειγμα εργαζόμενος έχει μισθό 1.000 ευρώ και μία πρόσθετη αμοιβή 500 ευρώ (σε δελτίο παροχής υπηρεσιών). Με το προηγούμενο καθεστώς πλήρωνε 160 ευρώ εισφορές στο ΙΚΑ για το ποσό των 1.000 ευρώ και δεν κατέβαλλε εισφορές στον ΟΑΕΕ για το ποσό των 500 ευρώ (τα χρήματα αυτά τα έπαιρνε με μπλοκάκι). Με το νέο σύστημα θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον εισφορές 134 ευρώ τον μήνα (δηλαδή η ετήσια επιβάρυνση φτάνει τα 1.608 ευρώ).

Θεωρητικά σημειώνει το "Έθνος", υπάρχουν 7 διατάξεις που πλήττουν όσους εφόσον έχει έναν εργοδότη στο μπλοκάκι θα πρέπει να πληρώσει μόνο τις εργατικές εισφορές (δηλαδή 70 από τα 134 ευρώ). Ωστόσο με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως αρκετοί εργοδότες θα μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους.

2 Οι ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των νέων ασφαλισμένων είναι ενιαίες ανεξαρτήτως Ταμείου. Δηλαδή υπάρχει κοινό καθεστώς για δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

3 Η συντριπτική πλειονότητα των νέων ασφαλισμένων ακολουθεί τα γενικά όρια ηλικίας. Ειδικότερα η έξοδος γίνεται σε ηλικία 67 ετών ή εναλλακτικά στα 62, εφόσον ωστόσο υπάρχουν 40 έτη ασφάλισης.

4 Τρεις μόνο κατηγορίες έχουν ειδικό καθεστώς όσον αφορά στα όρια ηλικίας. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά, τους ασφαλισμένους στα υπερβαρέα (δηλαδή όσους δουλεύουν σε στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων) και τους ασφαλισμένους σε ειδικές κατηγορίες (ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου, μουσικού θεάτρου και θεάτρου πρόζας, τεχνικοί θεάτρου και κινηματογράφου, υποβολείς, προσωπικό σκηνής, χορευτές, προσωπικό καθαριότητας των ΟΤΑ, οικοδόμοι κ.ά.).

5 Ελάχιστα είναι τα «παράθυρα» πρόωρης συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανήλικων τέκνων. Διασώζονται μόνο όσες συμπλήρωσαν μέχρι το τέλος του 2012 τις απαιτούμενες 6.000 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο τέκνο. Ταυτόχρονα έπρεπε να είχαν πιάσει και το όριο ηλικίας, δηλαδή το 50ό έτος για μειωμένη σύνταξη και το 55ο για πλήρη.

6 Ειδικές διατάξεις ήταν σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2012 για μητέρες τριών και άνω τέκνων, με το όριο ηλικίας να κυμαίνεται από το 50ό έως το 56ο έτος. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως οι γονείς ανάπηρων τέκνων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 20ετία σε ηλικία 50 ετών ή στα 55 με πλήρη σύνταξη.

7 Προσοχή χρειάζεται για όσους νέους ασφαλισμένους επιθυμούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 750 ημέρες ασφάλισης τα τελευταία 5 έτη. Προσοχή, καθώς πρόκειται για ημέρες πραγματικής ασφάλισης.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα - Η ατζέντα

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 9:30 το πρωί - Στις …