Τρομακτικές διαστάσεις έχουν πάρει τα εργατικά ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα, εργαζομένων στην Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το γεγονός έχει οδηγήσει την Ομοσπονδία τους να διαμαρτύρεται έντονα.
Το θέμα της άμεσης αντιμετώπισης-πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων που οφείλονται στη μη τήρηση των όσων η σχετική νομοθεσία προβλέπει τις περισσότερες φορές για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων και για την παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), από πλευράς δημοτικών αρχών, περιλαμβάνεται στη λίστα με τις διεκδικήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ από τη σημερινή κινητοποίηση η οποία ξεκινά από το υπουργείο Εργασίας. Προσφάτως, άλλα δύο εργατικά ατυχήματα, ένα στο Δήμο Ρόδου και ένα στο Δήμο Πύργου έρχονται να προστεθούν στην μακριά λίστα σοβαρών εργατικών ατυχημάτων ακόμη και θανατηφόρων για την οποία ουσιαστικά οι πάντες αδιαφορούν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ καταγγέλλει ότι μακραίνει συνεχώς η «μαύρη λίστα» των ατυχημάτων στην καθαριότητα. Θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της εφαρμογής του Μνημονίου που συμφώνησαν από καιρό κυβερνώντες και τρόικα/θεσμοί, επιβάλλοντας την «αποψίλωση» του μόνιμου προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και συνολικότερα την εργασιακή «ζούγκλα», συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης για την αποδόμηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Από τον Ιούλιο του 2014 ως και πρόσφατα συνολικά 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, αφήνοντας πίσω τους απροστάτευτες οικογένειες, γυναίκες και μικρά παιδιά, ενώ άλλοι 11 (μαζί με αυτούς των δήμων Ρόδου και Πύργου) τραυματίστηκαν σοβαρά. Από τους 31 που συνολικά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν την περίοδο που αναφέραμε οι 9 ήταν συμβασιούχοι.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, καταδεικνύονται «οι εγκληματικές ευθύνες» των πολιτικών υπευθύνων, των υπηρεσιακών παραγόντων στα συναρμόδια υπουργεία και των αιρετών. Εντοπίζουν ότι το ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, ειδικά στην αποκομιδή απορριμμάτων, εντάθηκε λόγω των μνημονίων που επέτειναν την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς «ελλείψει πόρων για τη συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, ελλείψει μόνιμου προσωπικού και λόγω επιβολής υπερεργασίας τα ατυχήματα αυξήθηκαν. Και μαζί αυξήθηκαν τα θανατηφόρα ατυχήματα».
Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι είναι εμφανής η απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση-εκχώρηση των υπηρεσιών, με την καθαριότητα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα». Κατηγορούν την κυβέρνηση αλλά και τους δημάρχους ότι αδιαφορούν για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και υπαγορεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Επίσης τονίζουν ότι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί «κωφεύουν στα τακτικά δυστυχήματα και κλείνουν τα μάτια στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου».
Δείτε αναλυτικότερα τους πίνακες με τα ατυχήματα που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν η ΠΟΕ-ΟΤΑ:
Τον περασμένο Απρίλιο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης σε σε συνάντηση με αντικείμενο την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, συμφώνησαν σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, ότι «η διαμόρφωση ενός σωστού εργασιακού περιβάλλοντος στους ΟΤΑ είναι προτεραιότητα για τα συναρμόδια υπουργεία».
Ο κ. Πουλάκης παραδέχθηκε ότι «τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης είναι όλο και συχνότερα, πολλά δε από αυτά αποβαίνουν θανατηφόρα. Υπάρχει εύλογη ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων, κυρίως στους δήμους, την οποία η κυβέρνηση συμμερίζεται».