Όσα πρέπει να ξέρετε για τη λειτουργία της λίστας χειρουργείου

 

Διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή της  Υπουργικής Απόφασης «Τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου», εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.   Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία έχουν καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης όλων των σχετικών ενεργειών την 23η Μαρτίου.

Για το λόγο αυτό διευκρινίζεται ότι:

"Α.    Στα ενιαία ΝΠΔΔ, η Λίστα Χειρουργείου καταρτίζεται διακριτά σε κάθε οργανική μονάδα αυτού.

Β.    Ο Διοικητής κάθε Νοσοκομείου,  εντός μίας (1) εβδομάδας από τη λήψη της παρούσας οφείλει, με Απόφασή του, να ορίσει τον  υπεύθυνο/νους για τη σύνταξη της  Λίστας  Χειρουργείου, υπάλληλο/λους.  Ο/οι εν λόγω υπάλληλος/οι εφοδιάζεται με ειδικό έντυπο (σε  ικανό αριθμό)  που θα συμπληρώνονται για κάθε ασθενή μετά την παράδοση των σχετικών σημειωμάτων που συμπληρώνουν οι χειρουργοί.

Γ.  Επεμβάσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία έναρξης της Λίστας Χειρουργείου, θα πρέπει να ενταχθούν σ’ αυτή   με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην ΥΑ,   σύμφωνα με α)  την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς που έχει ήδη διενεργηθεί  και    β)  την προβλεπόμενη κατηγοριοποίηση των επεμβάσεων.

Δ.      Στις περιπτώσεις που υπάρξει κώλυμα του χειρουργού που έχει καταγραφεί στη Λίστα για την επέμβαση ασθενούς, τότε με  ενημέρωση και συναίνεση του ιδίου του ασθενούς η επέμβαση δύναται να διενεργηθεί από άλλο χειρουργό του τμήματος, εφόσον υπάρχει ευχέρεια,  χωρίς διατάραξη της Λίστας.

Ε.   Σκόπιμο είναι, της  προβλεπόμενης  έγκρισης  προς ανάρτηση  της Λίστας   από τον Αν. Διοικητή ή τον Διοικητή,  να προηγείται  δειγματοληπτικός έλεγχος αυτής, ως προς την πληρότητα και ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταγραφεί  από τον υπεύθυνο υπάλληλο.

ΣΤ.   Κατά την υλοποίηση των διαδικασιών της Λίστας Χειρουργείου,  ο ιατρός ενεργεί με βάση τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας χωρίς περιορισμό  της επιστημονικής ανεξαρτησίας του και με στόχο στην ίση πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

Ζ.   Κατά τη διαδικασία κατάρτισης της Λίστας Χειρουργείου,   ενεργός και υπεύθυνος  ρόλος  αντιστοιχεί  στην  «Επιτροπή Χειρουργείου»,  η οποία λειτουργεί στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η  «Επιτροπή Χειρουργείου»,  αποτελείται από τρία (3) μέλη, με τα αναπληρωματικά τους, ως εξής:

  • Έναν (1)  ιατρό βαθμίδας Συντονιστή Διευθυντή ή Διευθυντή (ή Καθηγητή /Αν. Καθηγητή) ειδικότητας Αναισθησιολογίας.
  • Έναν (1) ιατρό βαθμίδας Συντονιστή Διευθυντή ή Διευθυντή (ή Καθηγητή/Αν.Καθηγητή) οποιασδήποτε ειδικότητας του Χειρουργικού Τομέα.
  • Την ή τον υπάλληλο,  που έχει ορισθεί  προϊσταμένη/ος  Χειρουργείου.

Το πρώτο και δεύτερο μέλος επιλέγονται με μυστική ψηφοφορία  από τη Συνέλευση του Χειρουργικού  Τομέα,  η οποία συγκαλείται με πρόσκληση του Διοικητή/τριας του Νοσοκομείου και η οποία  αναρτάται εντός δύο (2) εβδομάδων από τη λήψη της παρούσας.    Η συγκρότηση της Επιτροπής Χειρουργείου γίνεται από τον Διοικητή/τρια του Νοσοκομείου, ο οποίος ορίζει ως Πρόεδρο της Επιτροπής  έναν εκ των  ιατρών που την συγκροτούν.

Η θητεία της Επιτροπής   είναι διετής (2) και  συνεδριάζει τακτικά μία (1) φορά την εβδομάδα ή εκτάκτως οποτεδήποτε τούτο καταστεί αναγκαίο.

Στην Επιτροπή, διατίθεται υπάλληλος για τη γραμματειακή της υποστήριξη.

Κάθε (6) μήνες η Επιτροπή Χειρουργείου υποβάλλει στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και  στο Επιστημονικό Συμβούλιο,       έκθεση σχετικά με τη  λειτουργία του Χειρουργείου καταγράφοντας τη διαχείριση της απόδοσής του.

Στις περιπτώσεις ενιαίων ΝΠΔΔ, Επιτροπή    Χειρουργείου συγκροτείται σε κάθε οργανική μονάδα αυτού."


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΝΔ: Συγχαρητήρια στον Κωνσταντίνο Κόλλια για την επικράτησή του στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων του κ. Κόλλια ξεπέρασε πανελλαδικά το 45% και σημείωσε άνοδο σε …