Πενήντα χιλιάδες υποθέσεις δανειοληπτών που είχαν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη παίρνουν φέτος τον δρόμο της εκδίκασης, καθώς επισπεύδονται οι διαδικασίες. Πανελλαδικά από τα δικαστήρια θα κριθούν τουλάχιστον 50.000 υποθέσεις δανειοληπτών και όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, από τη στιγμή που θα βγουν οι δικαστικές αποφάσεις, όλοι αυτοί οι δανειολήπτες –ακόμα και αν διαγραφεί τμήμα της οφειλής τους- θα ξεκινήσουν και πάλι να καταβάλλουν δόσεις στις τράπεζες.
Την ίδια ώρα τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και σημειώνουν ότι πέρυσι ρυθμίστηκαν συνολικά δάνεια περίπου 14 δισ. ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα εκτιμούν ότι θα κινηθούν οι ρυθμίσεις και φέτος.
Πλέον, τα περιθώρια έχουν στενέψει και όσοι δανειολήπτες με καθυστερούμενες οφειλές δεν φροντίσουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, τότε το πιθανότερο είναι η τράπεζα να προχωρήσει στην καταγγελία του δανείου, στην έκδοση διαταγής πληρωμής και τελευταία πράξη θα είναι ο πλειστηριασμός του ενυπόθηκου ακινήτου.
Για τους τραπεζίτες είναι σημαντικό ότι «ξεπαγώνει» η διαδικασία και ξεκινά η εκδίκαση των αιτημάτων υπερχρεωμένων δανειοληπτών που έχουν καταθέσει αιτήματα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη. Όπως είναι γνωστό οι δανειολήπτες αυτοί και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης δεν κατέβαλλαν δόσεις στις τράπεζες για τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία υπολογίζεται ότι περίπου 220.000 με 230.000 δανειολήπτες έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου 3869 από το 2010 που τέθηκε σε ισχύ. Μέχρι τέλος του 2016 είχαν εκδικαστεί περίπου 25.000 αιτήματα και οι αποφάσεις ήταν σχεδόν μοιρασμένες καθώς το 45% των αιτημάτων απορρίπτεται από τα δικαστήρια.
Τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν μάλιστα στο mononews.gr, ότι «πολλοί δανειολήπτες έκαναν χρήση του νόμου για να κερδίσουν χρόνο και να μην πληρώνουν. Συνεπώς, συνεχίζουν, αν οι υποθέσεις τους απορριφθούν θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά τα δάνεια τους. Αλλά και εκείνοι που το δικαστήριο θα κάνει δεκτό το αίτημα τους και τους «κουρέψει» την συνολική οφειλή, επίσης θα πρέπει να πληρώνουν το ποσό που θα ορίσει ο δικαστής. Αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός όγκος δανείων θα μπει και πάλι σε συνθήκες κανονικότητας.