Σημαντικές ρυθμίσεις και διαγραφές δανείων, θα μπορούν να ξεκινήσουν οι τράπεζες, μετά την ενεργοποίηση του νόμου, για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που θα θεσπίζει το ακαταδίωκτο για στελέχη τραπεζών. Πάνω από τετρακόσες χιλιάδες επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ οι γενναίες διαγραφές οφειλών αναμένεται ότι θα περάσουν και στους ιδιώτες που έχουν, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, για να καλυφθεί ο στόχος των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 23,8 δις ευρώ!
Μέχρι τώρα, οι τράπεζες, είχαν ετοιμάσει σχέδια, για την μετατροπή των κόκκινων δανείων σε πράσινα, που περιλαμβάνουν από «πάγωμα» των οφειλών, μέχρι και «κούρεμα» 20-30%, αλλά προς το παρόν υπάρχει το πρόβλημα, ότι τα στελέχη που θα υπέγραφαν αυτές τις ρυθμίσεις, θα ήταν υπόλογοι, απέναντι στην τράπεζα και τους μετόχους. Τώρα, με την απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει το ακαταδίωκτο για τα στελέχη αυτά και όσους έχουν την επιμέλεια ή τη διαχείριση δημόσιας, δημοτικής, κοινοτικής περιουσίας, ανοίγει ο δρόμος για να αλλάξει το πρόσωπο της ελληνικής αγοράς δανείων.
Με αυτόν τον τρόπο, θα καλυφθούν τραπεζίτες και κρατικοί λειτουργοί έναντι ποινικών και αστικών ευθυνών, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για γενναίες ρυθμίσεις δανείων κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα της αγοράς αλλά και δέσμευση του τρίτου μνημονίου.
Συγκεκριμένα, η ασυλία αυτή θα αφορά τις ποινικές ή αστικές ευθύνες που μπορεί να προκύπτουν από μεγάλες αναδιαρθρώσεις δανείων ή διαγραφές απαιτήσεων, που θα διενεργηθούν βάσει των διατάξεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Πρακτικά οι τράπεζες και οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες ζητούσαν την σημαντική μείωση των δανείων και τώρα η κυβέρνηση τους λύνει τα χέρια.
Ανάμεσα σε άλλα, θα προβλέπεται η παροχή ασυλίας τις ευθύνες, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από αναδιαρθρώσεις ή διαγραφές δανείων, αλλά περνά και στους υπαλλήλους εφοριών και ταμείων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τι θα γίνει με τις διαγραφές δανείων στις τράπεζες
Η νομική κάλυψη για τα τραπεζικά στελέχη, ισχύει όταν οι πράξεις ή παραλείψεις γίνονται ώστε η τράπεζα να εισπράξει μέρους τουλάχιστον της οφειλής, ενώ αν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, να γίνεται ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης και να μην κλείσει λόγω χρεών. Αυτό «κουμπώνει» πάνω στις μεγάλες ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Παρά τα νέα περιθώρια ευελιξίας, υπάρχει ο περιορισμός, ότι δεν πρέπει να έχουν παραβιαστεί οι κανονισμοί που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Η κάλυψη αυτή, είναι το σύνθημα, για να ξεκινήσουν πλήθος μεγάλες ρυθμίσεις δανείων σε δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, που αφού κριθούν βιώσιμες, θα συνεχίσουν τις εργασίες τους, αντί να πτωχεύσουν από το βάρος των χρεών και χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν την δουλειά τους. Τα στοιχεία της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για περισσότερες από τετρακόσες χιλιάδες επιχειρήσεις!
Αν και το σχέδιο νόμου δεν προβλέπει περιορισμό στο πόσο μπορεί να φτάσει η διαγραφή των χρεών ή στο πόσες θα είναι οι δόσεις για το υπόλοιπο, είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν στόχο, την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 23,8 δις ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Τραπεζικά στελέχη, ζητούν εκτός από την νομική κάλυψη, την μεγαλύτερη μετοχοποίηση χρέους και έξωση διοικήσεων στις περιπτώσεις αποδεδειγμένα μη συνεργάσιμων μετόχων, που χαρακτηρίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές. Τόσο η αγορά, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, ζητούν επίσης να νομοθετηθούν η απόσβεση της ζημίας από διαγραφές, μέσω της φορολογίας σε δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια, αντί για τα πέντε που ισχύει σήμερα και την αλλαγή του εποπτικού πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις, ώστε να γίνει εργαλείο διαχείρισης απαιτήσεων.