Πρ.Εργατικού Κέντρου Πάτρας: Άρθρο για το κοινωνικό-πολιτικό χρέος του ΕΚΠ

«Η νέα Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας έχει επωμισθεί το δύσκολο έργο εκπροσώπησης του εργατικού δυναμικού και προάσπισης των συμφερόντων του σε μία περίοδο όπου οι επιθέσεις κατά αυτών έχουν ενταθεί.

Πρόκειται για μία περίοδο όπου η κοινωνία δοκιμάζεται και η συνοχή της πλήττεται σε πολλά μέτωπα: καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, συνολική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αφαίμαξη των εισοδημάτων των εργαζομένων μέσα από την υπερφορολόγηση, διόγκωση της ανεργίας.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα δε θα μπορούσε να μείνει στο απυρόβλητο, αφού η επίτευξη όλων των ανωτέρω στόχων περνά μέσα από τη συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του έργου του και αμαύρωσης των στελεχών του.

Πάρα τις κακόβουλες αυτές προσπάθειες, οι οποίες δυστυχώς κάποιες φορές προέρχονται και από το εσωτερικό του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων της περιοχής μας έχει επιλέξει να μην παραμένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων.

Η φιλοσοφία της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας αποτυπώνεται στις έννοιες της εξωστρέφειας, της συνεργασίας, της συνδιαμόρφωσης των συνθηκών της αγοράς εργασίας, της προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων.

Δηλώνουμε παρόντες στον γόνιμο κοινωνικό διάλογο, ο οποίος έχει ως ζητούμενο μία τοπική κοινωνία ευημερίας με μακροπρόθεσμα βιώσιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και δικαιωμάτων ασφάλισης.

Δηλώνουμε παρόντες στον κοινό αγώνα για ευημερία. Άλλωστε ήταν μόλις πριν από ένα χρόνο, στις 4/2/2016, όταν το σύνθημα «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ», ένωσε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, συνταξιούχοι και ανέργους σε μία μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα, αποδεικνύοντας ότι η ενότητα όλων των εργαζομένων είναι αυτή που ισχυροποιεί τη δύναμή μας.

Δηλώνουμε παρόντες στηρίζοντας έμπρακτα κινήσεις που αφορούν στην αντιστροφή του δυσμενούς κλίματος στην περιοχή μας, στην ευημερία της κοινωνίας μας.

Μία τέτοια κίνηση αποτελεί η υπόθεση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, είτε πρόκειται για το πετρέλαιο του Πατραϊκού, είτε πρόκειται για την έλευση του φυσικού αερίου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική αγορά εργασίας.

Αντικρούουμε τη στείρα «δαιμονοποίηση» των επενδύσεων στην περιοχή μας με διάλογο στη βάση προϋποθέσεων για την ορθή υλοποίησή τους με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, στο περιβάλλον, στο κράτος δικαίου.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται από μόνη της. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε έμπρακτα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει η ανάπτυξη πραγματικότητα με μακροπρόθεσμα βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.

Στρατηγική επιδίωξη του Ε.Κ. Πάτρας αποτελούν η ανάκαμψη της απασχόλησης, η διασφάλιση και ενδυνάμωση του κοινωνικού πλέγματος προστασίας, η ανάπτυξη και πιστοποίηση των προσόντων του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού, η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όλων των κλάδων της οικονομίας και ιδιαίτερα του τεχνικού κλάδου, στον οποίο τα ποσοστά ανεργίας έχουν φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι έχουν χρέος να παρέμβουν γεφυρώνοντας την προσφορά με τη ζήτηση και αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού με εργαλεία όπως η επιμόρφωση, η πιστοποίηση των προσόντων και η εκπόνηση επαγγελματικών περιγραμμάτων για τις αναδυόμενες ειδικότητες.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Ινστιτούτο Εργασίας / ΓΣΕΕ, ως επιστημονικός φορέας τεκμηρίωσης των εργαζομένων έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, το οποίο -εκτός των άλλων - στόχο έχει να προστατεύσει τους εργαζόμενους από λογικές και πρακτικές ανεξέλεγκτης εμπορευματοποίησης της γνώσης από επιτήδειους.

Εν κατακλείδι, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, ως κοινωνικός και πολιτικός θεσμός, έχει αντίστοιχο κοινωνικό και πολιτικό χρέος, να επαγρυπνεί, να δρα με εξωστρέφεια, να συνδιαμορφώνει όρους για την ανάπτυξη και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας προς όφελος πάντοτε των εργαζομένων και όλων των κοινωνικών ομάδων.

Έχει έρθει πλέον η ώρα για έργα και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε.»

Σταυρούλα Παναγοπούλου-Νικολάου: Πρ.Εργατικού Κέντρου Πάτρας


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Το ψηφιακό σχολείο θα δώσει ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών

Η χώρα μας αναμένεται να έχει τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη (2,2% …