«Βροχή» οι καταγγελίες για κουπόνια και προπληρωμένες κάρτες αντί μισθού (VIDEO)

Με κουπόνια και προπληρωμένες κάρτες μέσω… Βουλγαρίας δεκάδες επιχειρήσεις, πληρώνουν τους εργαζόμενους τους. Τις παράνομες πρακτικές καταγγέλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταδεικνύοντας την «εφευρετικότητα» των εταιρειών προκειμένου μεταξύ όλων των άλλων να καταφέρνουν να διαφεύγουν φόρων και εισφορών.

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες για προσλήψεις Ελλήνων μέσω Βουλγαρίας για δουλειά στην Ελλάδα, αλλά και αμοιβή εργαζομένων με κουπόνια σίτισης αντί χρημάτων. Με τις πρακτικές αυτές οι εργοδότες μειώνουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη ενώ οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να τις αποδεχθούν υπό το φόβο της ανεργίας.

Όπως αναφέρει και ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος, εταιρείες αντικαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας με κουπόνια. Κυρίως για έκτακτες αποδοχές, προσαυξήσεις για νυχτερινά, αργίες, Κυριακές, υπερωρίες.

Παλαιότερα τα κουπόνια, οι διατακτικές και οι δωροεπιταγές αποτελούσαν απλά ένα bonus για κάποιους εργαζόμενους. Σήμερα υπολογίζεται πως περίπου 200.000 εργαζόμενοι λαμβάνουν ουσιαστικά σε είδος αυτό θα έπρεπε να πάρουν σε χρήμα και υποχρεώνονται να κάνουν αγορές από συγκεκριμένα συμβεβλημένα καταστήματα.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ τονίζει ότι «είναι παράνομο κομμάτι του μισθού να αντικαθίσταται από παροχές αυτό που επιτρέπεται μόνο επιπλέον με την συναίνεση του εργαζόμενου δεν μπορεί να αντικαθιστά τα όσα προβλέπονται από συμβάσεις εργασίας». Πολλές φορές οι εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν, σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος.

Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε:

  • μεγάλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο,
  • εμπορικά καταστήματα
  • εταιρείες ηλεκτρικών ειδών
  • πολυεθνικές οι οποίες απασχολούν άτομα χωρίς σταθερή σχέση εργασίας.

Εφευρετικοί είναι και κάποιοι επιχειρηματίες που μετέφεραν την έδρα της εταιρείας τους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία ή άνοιξαν εκεί νέα επιχείρηση για φορολογικούς λόγους.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι εργοδότες συνεχίζουν να απασχολούν τους ίδιους εργαζόμενους στην χώρα μας προσλαμβάνοντάς τους όμως μέσω της βουλγαρικής εταιρείας με πολύ χαμηλότερο μισθό ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία μας χάνουν τις εισφορές.

Προτίμηση στην προσλήψεις μέσω Βουλγαρίας δείχνουν οι: εταιρείες διεθνών μεταφορών, πωλήσεων, συμβούλων, και logistics.

Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντως οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες καλώντας το 15512, τον πενταψήφιο αριθμό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Πηγή: ΕΡΤ1


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Αλλαγές δρομολογίων την Τετάρτη 29.5.2024

Ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, λόγω διεξαγωγής του …