Πρ.Εργ.Κ. Πάτρας: Παρών στον γόνιμο κοινωνικό διάλογο με προοπτική θέσεις εργασίας

Ουσία και στόχευση στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας, ήταν τα χαρακτηριστικά του χαιρετισμού που απηύθυνε η Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας Σταυρούλα Παναγοπούλου–Νικολάου, στο 6ο Forum Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη», που διεξήχθη στην Αχαική  πρωτεύουσα, στον Αστέρα.

"Ως Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, αλλά και του Ινστιτούτου Εργασίας / ΓΣΕΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, χαιρετίζω τη διοργάνωση του 6ου κατά σειρά θεματικού Forum Ενέργειας με βασικό θέμα «Ενέργεια & Ανάπτυξη».
Η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε από την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν ήταν τυχαία, αλλά – απεναντίας – πολύ στοχευμένη, καθώς ο ρόλος της Δυτικής Ελλάδας στην εκμετάλλευση και διανομή των υδρογονανθράκων αναμένεται να είναι καταλυτικός τα επόμενα χρόνια για την πολυπόθητη από όλους μας ανάπτυξη.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όχι απλά για να δώσουμε το «παρών» σε μία συνάθροιση τοπικών φορέων, αλλά για να στηρίξουμε έμπρακτα πρωτοβουλίες που αφορούν την αντιστροφή του δυσμενούς κλίματος στην περιοχή μας και στην ευημερία της κοινωνίας μας.

Η υπόθεση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, είτε πρόκειται για το πετρέλαιο του Πατραϊκού, είτε πρόκειται για την έλευση του φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική αγορά εργασίας.
Στην υπόθεση αυτή, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων της περιοχής μας, επιλέγει να μην παραμείνει απλός παρατηρητής των εξελίξεων.
Δηλώνουμε παρόντες στον γόνιμο κοινωνικό διάλογο, ο οποίος έχει ως ζητούμενο μία τοπική κοινωνία ευημερίας με μακροπρόθεσμα βιώσιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και δικαιωμάτων ασφάλισης.
Μέσα από το διάλογο αυτό και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, την ΟΕΒΕΣ Ν.Α. και βέβαια την αρμόδια Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιδιώκουμε, ενώνοντας τις δυνάμεις, την εμπειρία και την τεχνογνωσία που υπάρχει να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης παρέμβασης για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στα επαγγέλματα που θα απαιτηθούν από τις επενδύσεις εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Η φιλοσοφία της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας αποτυπώνεται στις έννοιες της εξωστρέφειας, της συνεργασίας, της συνδιαμόρφωσης των συνθηκών της αγοράς εργασίας, της προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων.
Η θέση της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας είναι ότι τέτοιες κινήσεις εξωστρέφειας αποδεικνύουν την βούληση των φορέων για ανάπτυξη στην πράξη, χωρίς να παραμένουν στα λόγια.
Αναμφίβολα, κάθε φορέας από όσους βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έχει τη δική του στόχευση και προσέγγιση, υπό το πρίσμα του κλάδου που εκπροσωπεί.
Αποτελεί όμως κοινή στρατηγική επιδίωξη όλων των φορέων η ανάκαμψη της απασχόλησης, η διασφάλιση και ενδυνάμωση του κοινωνικού πλέγματος προστασίας, η ανάπτυξη και πιστοποίηση των προσόντων του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού, η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του τεχνικού κλάδου και με γνώμονα αυτή την στρατηγική επιδίωξη κινούνται οι ενέργειες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας.
Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για τη Δυτική Ελλάδα. Από την ευκαιρία δεν θέλουμε να επωφεληθούν μόνο οι πολυεθνικές και μεγάλες εταιρίες οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν έχοντας την τεχνογνωσία.

Στόχος μας είναι να ωφεληθούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και οι σημερινοί άνεργοι του κλάδου των τεχνικών επαγγελμάτων σε όλα τα επίπεδα αυτών, με επίκεντρο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων στην κατεύθυνση και των νέων επαγγελματικών περιγραμμάτων, την ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων και προσόντων απασχόλησης συμβατών με τον προσανατολισμό του νέου παραγωγικού χαρακτήρα της περιοχής, όπως αυτός θα διαμορφωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, αναφερόμενοι μόνο στις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, για κάθε θέση εργασίας πάνω στην πλατφόρμα αντιστοιχούν άλλες 4 θέσεις εργασίας υποστηρικτικού και συμπληρωματικού χαρακτήρα στην ξηρά.
Αντιλαμβάνεται εύκολα λοιπόν κανείς, ότι ο τεχνικός τομέας μπορεί να αποτελέσει και πάλι την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορέα έχοντας ως επίκεντρο την ενέργεια.
Ας μην ξεχνάμε ότι ενέργεια δεν είναι μόνο υδρογονάνθρακες, αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μεγαλύτερη αξιοποίηση των οποίων αποτελεί διαρκές στοίχημα για μία χώρα σαν τη δική μας, όπου ο άνεμος και ο ήλιος αφθονούν.
Εξετάζοντας τα δεδομένα των εξελίξεων των τελευταίων ετών στον τεχνικό κλάδο και ειδικότερα στην ενέργεια, προκύπτουν αβίαστα οι εξής διαπιστώσεις:

  •  Οι νέες θέσεις εργασίας απαιτούν επικαιροποιημένες και διαφοροποιημένες δεξιότητες.
  •  Νέες ειδικότητες αναδύονται εντός του τεχνικού κλάδου.
  • Απαιτείται λειτουργική αναβάθμιση των υπαρχόντων ειδικοτήτων.
  • Διαπιστώνεται αναντιστοιχία των προσφερόμενων ειδικοτήτων από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και των αναγκών της αγοράς εργασίας σε θεσμοθετημένες ειδικότητες.

Η αναντιστοιχία αυτή αποτελεί δυστυχώς και την παθογένεια της αγοράς εργασίας, καθώς ενώ η προοπτική δυναμικής πορείας των τεχνικών ειδικοτήτων είναι υπαρκτή, εντούτοις τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στον κλάδο είναι υπέρογκα.
Οι θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι έχουν χρέος να παρέμβουν γεφυρώνοντας την προσφορά με τη ζήτηση και αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού με εργαλεία όπως η επιμόρφωση, η πιστοποίηση των προσόντων και η εκπόνηση επαγγελματικών περιγραμμάτων για τις αναδυόμενες ειδικότητες.
Στην κατεύθυνση αυτή, το Ινστιτούτο Εργασίας / ΓΣΕΕ, ως επιστημονικός φορέας τεκμηρίωσης των εργαζομένων έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, το οποίο -εκτός των άλλων – στόχο έχει να προστατεύσει τους εργαζόμενους από λογικές και πρακτικές ανεξέλεγκτης εμπορευματοποίησης της γνώσης από επιτήδειους.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, ως κοινωνικός και πολιτικός θεσμός, μέσα από τη διαρκή συμμετοχή του σε περιφερειακές επιτροπές συνεργασίας, συμβάλλει ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αλληλένδετων και στοχευμένων δράσεων ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού του τεχνικού κλάδου στην περιοχή μας.
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Έχει έρθει πλέον η ώρα για έργα και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σε απελπιστική κατάσταση οι παραγωγοί ντομάτας – Τεράστιες ποσότητες καταλήγουν στα σκουπίδια

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί ντομάτας στην Ελλάδα, καθώς τεράστιες ποσότητες το τελευταίο διάστημα πάνε …