Κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη κατά των δραματικών αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών που επιφέρει το νέο ασφαλιστικό από τους θιγόμενους επαγγελματίες. Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το πρώτο βήμα για τη νομική οδό προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου κάνει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ ανάλογες κινήσεις είναι πιθανές, σύμφωνα με πληροφορίες, και από άλλους φορείς.
Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ ενέκρινε κατά τη "Ναυτεμπορική" κατά πλειοψηφία -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν» τις οποίες επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιώργος Καββαθάς- εξουσιοδότηση προς το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ να διερευνήσει τη δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Στόχος και αντικείμενο της νομικής διερεύνησης είναι να τεθεί θέμα συνταγματικότητας του ν.4387/2016 (Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις) και των σχετικών κανονιστικών πράξεων και να αξιοποιηθούν τα δέοντα ένδικα μέσα.
Ακολουθώντας, δε, την επιτυχημένη «πεπατημένη» του πρόσφατου παρελθόντος, οι όποιες νομικές κινήσεις θα επιδιωχθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ να γίνουν σε συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως είχε γίνει και για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας, για το οποίο είχε κατατεθεί στο ΣτΕ κοινή προσφυγή της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και της ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος), η οποία δικαιώθηκε (σ.σ.: το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 10 περιοχές της χώρας αντισυνταγματική).
Στην ίδια κατεύθυνση, εξάλλου, όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ως γνωστόν, προ ολίγων μόνο ημερών (2 Φεβρουαρίου) ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που προσδιορίζει τις ασφαλιστικές εισφορές των γιατρών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Οι δικηγόροι
Επίσης η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνεδρίασε το Σάββατο στην Αθήνα, αποφάσισε την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε να ασκηθεί από όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου. Με τις αιτήσεις ακυρώσεως θα προβληθεί η αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/2016 σε ό,τι αφορά την εισφοροδοτική επιβάρυνση των δικηγόρων. Στη σχετική ομάδα εργασίας που θα εκπονήσει το δικόγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως συμμετέχουν ο πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή, οι καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόροι, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Ξενοφώντας Κοντιάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Πατρίνα Παπαρρηγόπουλου, καθώς και οι δικηγόροι Σωτήρης Αθανασίου, Αθηνά Πετρόγλου και Διονύσης Ρίζος.
Η επιτροπή θα συντάξει παράλληλα υπόδειγμα ατομικών προσφυγών, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συνάδελφοι.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Επειδή η τυχόν καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς επιφύλαξη των ασφαλισμένων θα μπορούσε να εκληφθεί ως σιωπηρή αποδοχή της ασφαλιστικής οφειλής, έχει καταρτιστεί σχέδιο δήλωσης επιφύλαξης, η οποία πρέπει να κοινοποιείται προ της καταβολής, επί αποδείξει, στον ΕΦΚΑ».