Οικονομική και ασφαλιστική ανάσα για τα «μπλοκάκια»

Σενάρια  προσωρινής μείωσης των εισφορών για τα «μπλοκάκια» στο 10% του εισοδήματος, τουλάχιστον μέχρις ότου καθοριστούν οι λεπτομέρειες που θα καταστήσουν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου εφικτή, επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, υπό τον φόβο της δημοσιονομικής αλλά και της δημοσκοπικής κατάρρευσης. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί πανικός εξαιτίας της μαζικής διακοπής εργασιών χιλιάδων ατομικών επιχειρήσεων, ενώ έντονη ανησυχία έχει καταλάβει και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης που βλέπουν τα κύματα αγανάκτησης να μεγαλώνουν από την υπέρογκη αύξηση των εισφορών που «πνίγει» συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων. Ετσι, με στόχο να «σώσουν» τα «μπλοκάκια» και παράλληλα τα έσοδα του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, αναζητούν λύσεις ακόμη και στη μερική πληρωμή των εισφορών, χωρίς κάτι τέτοιο να οδηγεί σε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αν και στο υπουργείο Εργασίας και στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι πάνω από το 80% των ασφαλισμένων - ελεύθερων επαγγελματιών θα κληθεί να πληρώσει χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με το 2016, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι την ελάφρυνση αυτή καλούνται να πληρώσουν ακόμη και με διπλάσιες ή τριπλάσιες εισφορές χιλιάδες επαγγελματίες. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται οι δύο κατηγορίες εργαζομένων με «μπλοκάκι», για τους οποίους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζεται η προσωρινή επιβολή πλαφόν στο ύψος των εισφορών, στο 10% του εισοδήματός τους: οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται σε έναν ή δύο εργοδότες με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς και οι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Και στις δύο περιπτώσεις η λύση που προωθείται φαίνεται πως είναι προσωρινή.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών με έως δύο εργοδότες, η "Καθημερινή "' σημειώνει ότι στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν τρόπο να επιμερίζονται οι εισφορές μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, χωρίς την πολυδαίδαλη διαδικασία που προβλέπει η πρόσφατη εγκύκλιος και κυρίως χωρίς να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι με διακοπή της συνεργασίας τους. Μέχρι να βρεθεί τρόπος προκειμένου κάτι τέτοιο να καταστεί λειτουργικό, ο ΕΦΚΑ θα δέχεται από τον εργαζόμενο την πληρωμή εισφορών 10%, ενώ θα θεωρείται και ασφαλιστικά ενήμερος. Αλλά και στην περίπτωση των μισθωτών με παράλληλη απασχόληση για την οποία η αμοιβή γίνεται με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, ειδικά των νέων ασφαλισμένων (για πρώτη φορά μετά το 1992), το πλαφόν του 10% θα μπορούσε να θεωρηθεί μεταβατικό, προκειμένου η επιβάρυνση να μην είναι ακαριαία. Σε κάθε περίπτωση, αναζητείται λύση χωρίς νομοθετική παρέμβαση, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι με προσωρινά μέτρα δεν μπορεί να καταλαγιάσει ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των ασφαλισμένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν από την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ βρίθουν από λάθη και αστοχίες, όχι μόνο αναφορικά με το ύψος των εισφορών αλλά και με τον χρόνο ασφάλισης. Ακόμη και στις περιπτώσεις των μισθωτών, σύμφωνα με οργανωμένα λογιστήρια επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων διαπιστώνονται λάθη, καθώς ακόμη και παλαιοί (πριν από το 1993) ασφαλισμένοι δεν εμφανίζονται στο σύστημα... Αλλά και στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, υπάρχουν καταγγελίες ασφαλισμένων που είχαν κάνει διακοπή δραστηριότητας μέσα στο 2016 και το σύστημα τους χρεώνει με εισφορές βάσει του εισοδήματος του 2015... Αντίστοιχα, κάποιοι που ενώ το 2015 είχαν διπλή ιδιότητα, για παράδειγμα ήταν εταίροι σε ομόρρυθμη εταιρεία και παράλληλα ελεύθεροι επαγγελματίες, το 2016 διέκοψαν μία από τις δραστηριότητες και φέτος καλούνται να πληρώσουν εισφορές με βάση το συνολικό εισόδημα του 2015.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι τα λάθη θα διορθωθούν, ενώ σημειώνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι δεν οφείλουν να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ύστερα από έρευνα του ινστιτούτου μελετών της συνομοσπονδίας, διαπιστώνει ότι ο λογαριασμός είναι αυξημένος για τα μεσαία εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ ενώ στα ίδια επίπεδα ή και ευνοϊκός είναι για τα χαμηλότερα εισοδήματα και για όσους είχαν ζημιογόνο χρήση το 2014. Σημειώνει βέβαια ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με ανώτατη μηνιαία εισφορά τα 1.589,49 ευρώ όταν το 2016 πλήρωναν εισφορές που δεν υπερέβαιναν τα 724,01 ευρώ τον μήνα. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας, αναφερόμενος στην αναστάτωση που έχει προκληθεί, χαρακτήρισε τις διατάξεις ανεδαφικές, επαναλαμβάνοντας ότι το νέο σύστημα οδηγεί τους επιστήμονες σε αφανισμό.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο - Κλείσιμο: Με άνοδο 0,40% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Συνολικά κινήθηκαν 119 τίτλοι εκ των οποίων οι 60 ανοδικά, οι 38 πτωτικά ενώ 21 …