Αρχή ψηφιακής εποχής για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και «επανάσταση» στα έως τώρα κρατούντα σηματοδοτεί στους κόλπους της το «βάπτισμα» των ιερέων της στον κόσμο των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Εντατικά σεμινάρια που λαμβάνουν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, στο Ρουφ, παρέχουν επιμόρφωση στον κλήρο και τον εισάγουν στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, οι οποίες σύντομα θα τεθούν στη διάθεση του χριστεπώνυμου πληρώματος.
Ένα «κλικ» στον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο θα είναι αρκετό για την έκδοση πιστοποιητικών αγαμίας, αδειών γάμου, τελέσεως βαπτίσεων, υπεύθυνων δηλώσεων και άλλων εγγράφων μέσα από ειδικές εφαρμογές, οι οποίες πολύ σύντομα θα παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται διαδικτυακά μέσω της Πύλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών www.iaath.gr.
Ο επικεφαλής του σχεδιασμού της διαδικτυακής πλατφόρμας αναφέρει ότι «το σχέδιο εντάχθηκε στα υπηρεσιακά προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ» και ότι «ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και ένα υλοποιείται τώρα στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020».
Ο σχεδιασμός της ψηφιακής πλατφόρμας αφορά τις υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης, που είναι η υπηρεσία πλήρους και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης για την τέλεση των Μυστηρίων Γάμου και Βάπτισης και η λειτουργία Help Desk σχετικά με ερωτήματα πολιτών που αφορούν στα ανωτέρω Μυστήρια. Επιπλέον, τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους Ι.Ν. της Αρχιεπισκοπής, δηλαδή την υπηρεσία ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικού αγαμίας (τύπου Β΄), ηλεκτρονικής έκδοσης αδείας γάμου και ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικού βάπτισης. Παράλληλα, υπηρεσίες που παρέχονται από το κεντρικό Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων της ΙΑΑ, ήτοι ηλεκτρονικής έκδοσης Πιστοποιητικού Τέλεσης Γάμου και ηλεκτρονικής έκδοσης Πιστοποιητικού Λύσης Γάμου (Διαζευκτηρίου).
Τέλος, η εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα έχει υλοποιηθεί με τα πλέον σύγχρονα εργαλεία τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), τηρεί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας, π.χ. ασφαλή σύνδεση του πολίτη μέσω SSL (πρωτόκολλο ασφαλούς διαδικτυακής σύνδεσης), αυθεντικοποίηση χρηστών μέσω της πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ, taxisnet), καθώς επίσης και ετοιμότητα για μελλοντική διασύνδεση με ηλεκτρονικές πλατφόρμες του δημόσιου τομέα, π.χ. Εθνικό Ληξιαρχείο και Εθνικό Δημοτολόγιο (πλατφόρμα ermis.gov.gr).
Ήδη έχει γίνει η επιμόρφωση 300 ιερέων στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες και θα επαναληφθεί άλλες δύο φορές, προκειμένου να καλυφθεί ο αριθμός των υπολοίπων.