Τα πάνω κάτω σε μισθούς και συμβάσεις εργασίας

Ανατροπές σε μισθούς και συμβάσεις εργασίας σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια μισθωτούς και μπλοκάκηδες φέρνουν οι εισφορές που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, πριν καν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και θεσπιστεί το νέο Εργασιακό.

Η επιβολή εισφορών στις αμοιβές των μπλοκάκηδων (από 1/1/2017), μερίδα των οποίων είχε μέχρι πρότινος ασφαλιστική απαλλαγή, είναι η πιο πρόσφατη και πιο τρανταχτή περίπτωση έμμεσης μείωσης αμοιβών εργαζομένων.

Εκτός από αυτές τις εισφορές σε βάρος των μπλοκάκηδων, από 1/1/2017 αυξήθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές για τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από την ίδια ημερομηνία κατά το capital.gr, ισχύει για πρώτη φορά εργατική εισφορά στις αμοιβές των ανειδίκευτων εργατών που ήταν ασφαλισμένοι στον τέως ΟΓΑ.

Επίσης από 1/6/2016 αυξήθηκαν οι εργατικές και εργοδοτικές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.

Εξάλλου, όποιος συνταξιούχος, έπιασε δουλειά μετά τις 12/5/2016 (σ.σ. ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου), έχασε το 60% της σύνταξής του.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Η επιβολή εισφορών 26,9% -27,1% για τους μπλοκάκηδες από 1/1/2017, μερικοί από τους οποίους είχαν μέχρι 31/12/2016 ασφαλιστική απαλλαγή (σε περίπτωση που οι ίδιοι εργαζόμενοι ήταν ταυτόχρονα ασφαλισμένοι για άλλη επαγγελματική δραστηριότητα τους) οδηγεί σε αντίστοιχη έμμεση μείωση των αποδοχών τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το μέτρο αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε αλλαγή της σύμβασης εργασίας, είτε σε διακοπή μίας συνεργασίας (πχ γιατί είναι ασύμφορη για τον εργαζόμενο ή για τον εργοδότη του), είτε ακόμα και στην αδήλωτη εργασία.

2) Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για τις αμοιβές των εργαζομένων στα ΜΜΕ (σ.σ. με μισθολόγιο) από το 7,5% στο 8,96% η οποία ισχύει από 1/1/2017 έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση των καθαρών αποδοχών της συγκεκριμένης κατηγορίας των μισθωτών.

3) Από 1/1/2017 ισχύει εργατική εισφορά 1,67% επί των ακαθαρίστων αποδοχών των μισθωτών που μέχρι 31/12/2016 ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ (πριν αυτός ενσωματωθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης).

Η εισφορά αυτή θα αυξηθεί από 1/1/2018 στο 3,34%, από 1/1/2019 στο 5% και από 1/1/2019 στο 6,67%. Όλες αυτές οι αυξήσεις των εισφορών οδηγούν σε έμμεσες μειώσεις των καθαρών αποδοχών των μισθωτών που εργάζονται στον αγροτο-κτηνοτροφικό τομέα.

4) Από 1/6/2016 έχουν αυξηθεί οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης από το 6% στο 7% επί των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, οι εργατικές εισφορές αυξήθηκαν από το 3% στο 3,5% και κατά ανάλογο τρόπο αυξήθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές (σ.σ. από το 3% στο 3,5%). Οι αυξήσεις αυτές στις εισφορές για το ΕΤΕΑ οδήγησαν σε αντίστοιχες μειώσεις στις καθαρές αποδοχές 2,3 εκατομμυρίων μισθωτών.

5) Από 13/5/2016 (σ.σ. ημέρα έναρξης του νόμου Κατρούγκαλου), αν ένας συνταξιούχος αποφασίσει να εργαστεί, θα χάσει το 60% της σύνταξης του. Το μέτρο αυτό αν και δεν πλήττει άμεσα τις αμοιβές ενός συνταξιούχου από την απασχόληση του (δεδομένου ότι είναι η σύνταξη του αυτή που μειώνεται), λειτουργεί αποτρεπτικά στην απασχόληση του συνταξιούχου ή έστω στη "δήλωση" αυτής της απασχόλησης, μιας και αυτή θα οδηγήσει σε τεράστια μείωση της σύνταξης του.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,62%- Στα 109,69 εκατ. ευρώ ο τζίρος στο κλείσιμο

Άνοδος 0,62%, στα 109,69 εκατ. ευρώ ο τζίρος στο χρηματιστήριο Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν οι τιμές …