Στις συνέπειες που θα επιφέρει στην επιχειρηματικότητα το νέο Ασφαλιστικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατά χιλιάδες να βρεθούν ασυνεπείς φορολογικά επιχειρήσεις, εστιάζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που μεταξύ άλλων, μιλά για αδιέξοδο και μοιραία στροφή προς την παραβατικότητα για τις επιχειρήσεις που ήδη μετρούν απώλειες!!!
«Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να δούμε αύξηση των κρουσμάτων παραοικονομίας ή αδήλωτης εργασίας. Δηλαδή αντί να πατάξουμε -ως κοινωνία και ως Πολιτεία- θλιβερές συμπεριφορές, μπορεί να δούμε έξαρσή τους», τονίζει. Ταυτόχρονα, ενδεικτική είναι η καταγγελία ότι υπάρχουν πλέον απώλειες των ρυθμίσεων ακόμα και για 50 ευρώ! Και όλα αυτά σε μια αγορά που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πηγαίνει μετά από τόσα χρόνια θυσιών καλύτερα. Ξεκάθαρα η παράθεση των επίσημων στατιστικών στέλνει ήδη δυσοίωνα μηνύματα.
Για παράδειγμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το τέταρτο τρίμηνο του 2016 καταγράφηκε αύξηση των οφειλών κατά 615 εκατ. ευρώ, με το σύνολό τους στο τέλος του προηγούμενου έτους να ανεβαίνει στο δυσθεώρητο ύψος των 17,5 δισ. ευρώ. Περίπου 6 δισ. ευρώ από αυτά αφορούν οφειλές μόνο στον ΟΑΕΕ. Αν συνυπολογίσουμε δε το πόσοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα καταλάβουμε ακριβώς και το μέγεθος του προβλήματος.
40.142 οφειλέτες του ΚΕΑΟ απώλεσαν τη ρύθμιση του ν.4321/2015. Από αυτούς οι 5.232 έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Το τραγικό, όμως, είναι ότι στο 68% των περιπτώσεων απώλειας της ρύθμισης του Ν.4321/2015 το ποσό της μηνιαίας δόσης ήταν ύψους 50-300 ευρώ. Δηλαδή 10.000 οφειλέτες δεν κατάφεραν να πληρώνουν μηνιαίως κάποιες δεκάδες ευρώ. Τώρα που οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις για πάρα πολλούς θα είναι αυξημένες, θα καταφέρουν να είναι συνεπείς; Και τα στοιχεία που παρέθεσα αφορούν μόνο οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Προσθέτοντας και αυτές προς την Εφορία, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το σύνολο των φορολογουμένων, άρα και επιχειρηματίες και επαγγελματίες, θα καταλήξει να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος»
Φαίνεται λοιπόν ότι με μια ψύχραιμη και αποστασιοποιημένη ματιά στο νέο Ασφαλιστικό, η διαπίστωση που βγαίνει αβίαστα είναι ότι πρόκειται για ένα σύστημα που ως κατάληξη έχει ακόμα μία φορά τη μεγάλη επιβάρυνση που υφίστανται κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η αγορά όπως και τα επιμελητήρια υποστηρίζουν ότι οι συντάκτες του νόμου σκέφθηκαν ξανά μόνο την εισπραξιμότητα και όχι την ανανέωση και την επιβίωση ενός συστήματος από το οποίο εξαρτώνται όχι απλώς επιχειρήσεις και δουλειές, αλλά ανθρώπινες ζωές. «Δεν είναι δυνατόν σήμερα, εν μέσω μιας κρίσης που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την ελληνική οικονομία, να υιοθετούνται και να εφαρμόζονται μέτρα που απειλούν το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της χώρας. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα.
Είναι ψέμα να μιλάμε για τομή στο Ασφαλιστικό με στόχευση την εξυγίανση του. Πρόκειται απλώς για ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο, ουσιαστικά φορολογικό, που σφίγγει πιο πολύ τη θηλιά στον λαιμό χιλιάδων επαγγελματιών που στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, βλέπουν να μπαίνουν ανυπέρβλητα εμπόδια από την ίδια την Πολιτεία», λέει ο πρόεδρος του φορέα προετοιμάζοντας τους συναδέλφους του για άμεσες ενέργειες.
Δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έσπευσαν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους. Το άθροισμα των φορολογικών και των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων καθιστά ουσιαστικά ασύμφορη την επαγγελματική δραστηριότητα για πάρα πολλές κατηγορίες επαγγελματιών, καθώς σχεδόν το σύνολο του εισοδήματός τους θα κατευθυνθεί στα κρατικά ταμεία. Θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη.
Πάρα πολλοί συνάδελφοι θα φορτωθούν με τόσο υψηλές εισφορές που θα είναι αδύνατο να τις αποπληρώσουν στις προβλεπόμενες διορίες και θα καταλήξουν να δουν τα στοιχεία τους να προστίθενται σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και η συνέχεια είναι γνωστή... Ρυθμίσεις, κίνδυνος απώλειάς τους λόγω οικονομικής ασφυξίας, φόβος για δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων».