Με «κλωτσιά» εκτός ρυθμίσεων...με την 2η καθυστέρηση

Με διαδικασίες-εξπρές, από την αρχή του έτους, όσοι Έλληνες οφείλουν στο κράτος μέσω των 100 δόσεων κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης. Όσοι, δηλαδή, έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα χάνουν τη ρύθμιση αν για 2η φορά εντός εξαμήνου αφήσουν απλήρωτη οποιαδήποτε νέα οφειλή. Η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου αναφέρει στο "Παρασκήνιο", πως "όσοι έχουν εντάξει παλαιότερες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015, μέσω των 100 δόσεων, θα χάνουν τη ρύθμιση αν για 2η φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες δεν καταβάλουν ακόμη και για μία μέρα μετά τη λήξη της κανονικής προθεσμίας καταβολής την πληρωμή".

Μετά την εξέλιξη αυτήν, ακολουθούν τα δύσκολα.

Η κα Νικολοπούλου τονίζει ότι, αν χαθούν οι 100 δόσεις, «η Εφορία θα διεκδικεί το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους, κατ’ εφαρμογή όλων των προβλεπομένων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία είναι κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσίας».

Τι, όμως, μπορεί να σας πάρει το κράτος; Mε τη βοήθεια των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Εσόδων αλλά και της νομικού Ολυμπίας Νικολοπούλου ας δούμε τι λύσεις υπάρχουν.

Κατασχέσεις σε χέρια τρίτων
Εδώ δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ ποσού και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ».

Κατάσχεση κατάθεσης

Το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι 1.250 ευρώ μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο, και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Αν ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής Διοίκησης.

Αναγκαστική είσπραξη

Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης αναστέλλεται σε περίπτωση υπαγωγής των οφειλών σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλής και τήρησης των όρων αυτών καθώς και σε περίπτωση εκ του νόμου αναστολής ή κατόπιν απόφασης δικαστηρίου.

Άσκηση δίωξης

Ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη φορολογική διοίκηση χρέη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 100.000 ευρώ».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Γραμματέας ΚΕ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης - Ποιοι το Πολιτικό Γραφείο

Στο Πολιτικό Γραφείο συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης και ο νεοεκλεγείς Γραμματέας του κόμματος, …