Ο σχεδιασμός της νέας ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

"Βόμβα" στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες εισφορές 350.000 επαγγελματιών.

Στο Υπ. Εργασίας εξετάζουν τρία βασικά σενάρια προκειμένου αυτή η βόμβα να μην "απασφαλιστεί", τη στιγμή μάλιστα που οι προβλέψεις για τις εισπράξεις από τα νέα εξοντωτικά ασφαλιστικά χαράτσια πέφτουν μέρα τη μέρα, λόγω της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει τόσο το ύψος των χαρατσιών αυτών, όσο και η πρωτοφανής αντιφατικότητα και προχειρότητα του τρόπου εφαρμογής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα σενάρια αυτά ρύθμισης οφειλών προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ, τα οποία δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2016 είναι τα ακόλουθα:

  •  "Σιωπηρό" πάγωμα
  • Εξόφληση με 12-24 δόσεις,
  • Εξόφληση με 12 δόσεις με ανοχή σε "έναντι" καταβολές και ενδεχόμενο "κούρεμα" του εισπράξιμου μέρους του χρέους.

Προϋπόθεση όλων των παραπάνω ενδεχομένων ρυθμίσεων είναι η καταβολή των τρεχουσών χαρατσιών κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την 28/2/2017.

Πιο αναλυτικά:

1) Παράθυρο για "σιωπηρό" πάγωμα των ληξιπροθέσμων χρεών των ελευθέρων επαγγελματιών προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ αφήνει εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας για όσους από τις 28/2 καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Η εγκύκλιος αυτή, η οποία εκδόθηκε λίγο πριν φύγει το 2016, προέβλεπε ότι για να λάβει κάποιος επαγγελματίας ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΦΚΑ μέχρι 28/2/2017, θα πρέπει να έχει καταβάλλει ή να έχει ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν προκύψει μέχρι τις 31/12/2016 προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Ωστόσο, στην εν λόγω εγκύκλιο δεν καθορίζονταν οι όροι λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας μετά τις 28/2/2017.

Υπενθυμίζεται πως η 28η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία μέρα καταβολής των νέων χαρατσιών για τα μήνα Ιανουάριο. Συνεπώς από την εγκύκλιο αυτή (την οποία δεν διαδέχτηκε καμία άλλη, η οποία να καθορίζει τους όρους λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας μετά την 28/2/2017) συνάγεται εμμέσως πως όποιος καταβάλλει κανονικά τις τρέχουσες εισφορές του αρχής γενομένης από 28/2/2017, θα μπορεί να λαμβάνει ασφαλιστική ενημερότητα, ανεξαρτήτως των χρεών του προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ, παραδέχονται κύκλοι του Υπ. Εργασίας.

Έτσι τα χρέη τα ποία δημιούργησαν οι επαγγελματίες μέχρι και τις 31/12/2016 άτυπα "παγώνουν" και απλά δημιουργούν ένα "βαρίδι" για τις μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων.

2) Εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών με 12 ή και 24 δόσεις.

Ήδη ισχύει η "πάγια ρύθμιση" των 12 ισόποσων μηνιαίων δόσεων.

Εξετάζεται η αύξηση των δόσεων μέχρι και σε 24 δόσεις, όπως ισχύει για ορισμένες περιπτώσεις οφειλετών στην εφορία. Για την αύξηση των δόσεων σε 24, θα ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάσταση των οφειλετών. Σε ρύθμιση 24 δόσεων θα μπορούν να υπαχθούν όσοι οφειλέτες έχουν χαμηλά εισοδήματα (πχ γύρω στα 10.000 -15.000 ευρώ) και το χρέος τους στον ΟΑΕΕ ή στο ΕΤΑΑ δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.

Και σ΄ αυτήν την περίπτωση, ο ασφαλισμένος θα πρέπει, φυσικά, να καταβάλλει κάθε μήνα τα τρέχοντα χαράτσια.

3) Εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών με 12 δόσεις, αλλά με ανοχή σε "έναντι" καταβολές.

Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρξει, σ΄ αυτήν την περίπτωση κάποια αύξηση των προβλεπομένων δόσεων για την σταδιακή εξόφληση των οφειλών, αλλά θα υπάρξει άτυπη ανοχή από τον ΕΦΚΑ σε "έναντι" καταβολές χωρίς να χάνεται η ρύθμιση. Σε περίπτωση που ένας οφειλέτης έχει χρέη πολύ πάνω από 5.000 ευρώ και έχει χαμηλά εισοδήματα (10.000-15.000 ευρώ), δεν αποκλείεται να δοθεί δυνατότητα διαγραφής μέρους αυτών των χρεών.

Εξυπακούεται και πως γι’ αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλλει κανονικά κάθε μήνα τα χαράτσια.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο «μάγος» της αποποίησης ευθυνών

Η ιδιομορφία της περίπτωσης Σημίτη εντοπίζεται στο ότι αποτελεί ίσως τη μοναδική περίπτωση πρωθυπουργού, που …