Η απειρία, η «κοπάνα» και η δικαστική «καμπάνα» για το θάνατο 18χρονης

Αφού ταλαιπωρήθηκε μπαινοβγαίνοντας μέσα σε διάστημα 4 ημερών τρεις φορές στο νοσοκομείο με πόνους, και εν μέσω απολυτήριων εξετάσεων, η άτυχη μαθήτρια υπέκυψε, γιατί οι γιατροί την άφησαν να φύγει από το νοσοκομείο με εσφαλμένη διάγνωση.

Η 18χρονη μαθήτρια είχε την ατυχία να γνωρίσει περίπου προ 10ετίας, «από πρώτο χέρι» και με τον πιο τραγικό τρόπο, όλες τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος υγείας.

Μπαίνοντας κυριακάτικα στο νοσοκομείο με κοιλόπονους, βρέθηκε στα χέρια νέων και άπειρων ειδικευόμενων γιατρών, έπεσε πάνω στην αδικαιολόγητη απουσία («κοπάνα») δύο εκ των ειδικών ιατρών, στην επιμονή κάποιων ειδικευόμενων να πάρουν πάνω τους το θέμα, χωρίς ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με έμπειρους ειδικούς, ενώ αντιμετώπισε και την παράλειψή τους να της κάνουν εισαγωγή, ώστε να εξεταστεί σχολαστικά η κατάσταση της υγείας της με τις κατάλληλες εξετάσεις.

Αφού ταλαιπωρήθηκε μπαινοβγαίνοντας μέσα σε διάστημα 4 ημερών τρεις φορές στο νοσοκομείο με πόνους, και εν μέσω απολυτήριων εξετάσεων, η άτυχη μαθήτρια υπέκυψε, γιατί οι ιατροί την άφηναν να φύγει από το νοσοκομείο με την εσφαλμένη διάγνωση ότι εμφάνιζε εμπύρετη γαστρεντερίτιδα, ενώ εκείνη είχε οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ετσι, μολονότι η σχετική πάθηση εμφανίζει πολύ χαμηλή θνητότητα (μόλις 0,1%), επειδή δεν είχε έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση, εξελίχθηκε σε περιτονίτιδα (ποσοστό θνητότητας 10%) που επίσης δεν διαγνώστηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί πλέον η κοπέλα σε κατάσταση σηπτικής καταπληξίας (σοκ) με ασθενοφόρο επειγόντως στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες, ότι ήταν πλέον αργά.

Το νοσοκομείο στη Β. Ελλάδα προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, υποστηρίζοντας ότι οι ιατροί έκαναν το καθήκον τους, ότι η λάθος διάγνωση των ειδικευόμενων δεν σημαίνει ότι υπήρξε αμελής συμπεριφορά τους, ότι επρόκειτο για ένα περιστατικό «άτυπο» (που δεν εμφάνιζε δηλαδή τυπικά συμπτώματα οξείας σκωληκοειδίτιδας) που θα μπορούσε να ξεγελάσει και ειδικό, ρίχνοντας περαιτέρω «το ανάθεμα» στις γνωστές παθογένειες της έλλειψης προσωπικού, της μεγάλης προσέλευσης ασθενών κ.λπ.

Βρήκαν... υπέρογκη την αποζημίωση
Εδειξε όμως και εξαιρετικά ανάλγητο πρόσωπο, καθώς αντιμετωπίζοντας τις αγωγικές αποζημιώσεις των 7 πολύ κοντινών συγγενών, που ένιωσαν άφατο πόνο από τον αδόκητο χαμό της κοπέλας πάνω στο άνθος της ηλικίας της, έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι τα ποσά που επιδίκασε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την ψυχική οδύνη τους (συνολικά 380.000 ευρώ) είναι υπέρογκα, βρίσκονται σε δυσαρμονία με το νόημα της ηθικής και ξεφεύγουν του σκοπού της χρηματικής ικανοποίησης, που δεν είναι ο πλουτισμός!

Η Δικαιοσύνη, αποκαθιστώντας την τάξη, «μοίρασε» ποινές φυλάκισης από 10 έως 18 μήνες σε 4 ιατρούς (2 ειδικούς και 2 ειδικευόμενους), επιδικάζοντας και αποζημίωση, που με τους νόμιμους τόκους ξεπερνά τα 450.000 ευρώ.Στην απόφαση του Δ. Εφετείου, που κατέστη αμετάκλητη με επικύρωση από το ΣτΕ, περιγράφεται η οδύσσεια που έζησε μπαίνοντας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) με πόνους, πυρετό, τάση προς έμετο κ.λπ.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο πρώτος από τους πολλούς ειδικευόμενους που ασχολήθηκαν μαζί της διέγνωσε σωστά ότι επρόκειτο για σκωληκοειδίτιδα, παραπέμποντάς την στην εφημερεύουσα ειδικευόμενη χειρουργό. Εκείνη, έχοντας διαφορετική άποψη, έκρινε ότι δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, ότι επρόκειτο μάλλον για γαστρεντερίτιδα και την παρέπεμψε πίσω στον εφημερεύοντα ειδικευόμενο Παθολογικής, που είχε όμως αντικατασταθεί στο μεταξύ από άλλον ειδικευόμενο. Κατά την ανάκριση η ειδικευόμενη χειρουργός εξήγησε ότι δεν ενημέρωσε τον εφημερεύοντα ειδικό ιατρό, γιατί δεν είχε αμφιβολία για το τι έπρεπε να γίνει και ήταν πεπεισμένη ότι δεν χρειαζόταν χειρουργείο, ενώ αφού συνομίλησε με τον δεύτερο (αντικαταστάτη) ειδικευόμενο παθολόγο, έσκισε το φύλλο νοσηλείας που είχε φτιάξει αποφαινόμενη ότι δεν χρειάζεται να εισαχθεί η κοπέλα για εξετάσεις.

Ο αντικαταστάτης, συνεχίζει στο άρθρο του το "ethnos", «πατώντας» στη δική της διάγνωση, αξιολογώντας τις εργαστηριακές εξετάσεις και την καλή (περιπατητική) κατάστασή της, την άφησε να φύγει, συνιστώντας να παραμείνει κλινήρης για μία μέρα, αποφαινόμενος και αυτός ότι πρόκειται για εμπύρετη γαστρεντερίτιδα, χωρίς να προβληματιστούν για την αντίθετη άποψη του συναδέλφου τους ειδικευόμενου, ώστε να ενημερώσουν κάποιον ειδικό ζητώντας τη βαρύνουσα γνώμη του.Τέσσερις μέρες μετά και αφού την προηγουμένη είχε δώσει εξετάσεις στο σχολείο, η μαθήτρια με γαστραλγία και τάση προς έμετο, ξαναπήγε νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο, όπου άλλη ειδικευόμενη αποφάνθηκε ότι δεν έχει κάτι το ανησυχητικό, της έβαλε ορό για πιθανή αφυδάτωση και ενημέρωσε τηλεφωνικά ειδική παθολόγο, που χωρίς να την εξετάσει και να ανησυχήσει για την επάνοδό της, συμφώνησε με τη διάγνωση περί γαστρεντερίτιδας.

Η αδικαιολόγητη απουσία δύο ειδικών ιατρών (παθολόγου και χειρουργού) περιέπλεξε τα πράγματα, καθώς η ειδικευόμενη της είπε να φύγει για το σπίτι της χωρίς να ενημερώσει ξανά την ιατρό, της οποίας είχε νωρίτερα πάρει «τηλεφωνική γνωμάτευση». Τις βραδινές ώρες, ασθενοφόρο με συνοδεία ιδιώτη ιατρού επανέφερε την κοπέλα επειγόντως στο νοσοκομείο σε κατάσταση σηπτικής καταπληξίας (σοκ), και ύστερα από υπερηχογράφημα κατέληξε επειγόντως στο χειρουργείο, όπου παρουσίασε δύο επεισόδια καρδιακής ανακοπής που ανατάχθηκαν και λίγο μετά τη μεταφορά της διασωληνωμένης στη ΜΕΘ, υπέκυψε από καθολική περιτονίτιδα.

Το δικαστήριο καταλόγισε στα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου σοβαρές αμέλειες και παραλείψεις, που οδήγησαν στον θάνατο την κοπέλα. Αποκρούοντας τους απίστευτους ισχυρισμούς ότι αφού έδωσε την προηγουμένη εξετάσεις δεν υπήρχε πρόβλημα, υπογράμμισε πως η αποζημιωτική ευθύνη δεν επηρεάζεται καθόλου από το γεγονός ότι η άτυχη κοπέλα καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια, ανύποπτη για τη σοβαρότητα της κατάστασής της, έδωσε απολυτήριες εξετάσεις.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βουλή: Οκτάωρη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, για το ν/σ με το νέο δικαστικό χάρτη

Στη συνεδρίαση, παρόντες ήταν 20 αρμόδιοι εξωκοινοβουολευτικοί φορείς, οι οποίοι είχαν κληθεί για να εκφράσουν …