Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για κατ΄ οίκον μαθήματα και η απάντηση του Υπουργείου

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων τονίζει κατηγορηματικά ότι η κατ’ οίκον διδασκαλία και συνεπώς η έκδοση παράτυπων τίτλων σπουδών επέχει ποινικές ευθύνες τόσο για τους γονείς όσο και για τα εμπλεκόμενα ιδιωτικά σχολεία.

Με αφορμή λοιπόν το ντοκιμαντέρ «ΙΧΘΥΣ»  και την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, στα οποία γίνεται λόγος για πιθανές παράνομες συμφωνίες ιδιωτικών σχολείων και γονέων, ώστε να εκδίδονται παράτυποι τίτλοι σπουδών σε μαθητές χωρίς τη φυσική τους παρουσία στα μαθήματα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έδωσε εντολή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να διερευνηθούν τόσο η συγκεκριμένη καταγγελία όσο και ενδεχόμενα παράνομα περιστατικά σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία.

Σύμφωνα ωστόσο με την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ:

"Η Ομοσπονδία μας, όπως ήδη ενημερώσαμε δημόσια με ανακοίνωσή μας, προχώρησε σε αίτημα εισαγγελικής παραγγελίας για το σοβαρότατο ζήτημα που προέκυψε από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της lifo.gr με τίτλο «Μια ελληνική οικογένεια αποφάσισε να μη στείλει τα 4 παιδιά της στο σχολείο. Τι έγινε μετά;». Το Δελτίο Τύπου της ΟΙΕΛΕ προκάλεσε το ενδιαφέρον δεκάδων συναδέλφων που δεν έχουν σταματήσει να επικοινωνούν με την Ομοσπονδία για το ζήτημα και έχει θορυβήσει αρκετούς, καθώς το άρθρο αποσύρθηκε από την εν λόγω ιστοσελίδα). Με βάση όσα αναφέρονται στο άρθρο, οικογένεια με 4 παιδιά αποφάσισε, λόγω «έλλειψης εμπιστοσύνης» στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να διδάσκονται τα παιδιά κατ’ οίκον. Συνήψε, δε, συμφωνία με ιδιωτικό σχολείο προκειμένου τα παιδιά να φαίνεται ότι παρακολουθούν τα μαθήματα, να μην καταγράφονται οι απουσίες και να είναι εικονικές οι εξετάσεις  (προφανώς, για να λαμβάνουν οι μαθητές προαγωγικούς και απολυτήριους τίτλους). Ο πατέρας, Σ.Λ., είναι ιατρός και διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας και η μητέρα που φέρεται ως εκπαιδευτικός είναι από τη Σερβία.

Από το συγκεκριμένο συμβάν προκύπτει για μια ακόμη φορά το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της έκδοσης παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά σχολεία σε μαθητές-φαντάσματα. Είναι γνωστό, άλλωστε, στην ελληνική κοινωνία  το ζήτημα των χιλιάδων παράνομων τίτλων που εκδόθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης  για μαθητές που δεν φοιτούσαν καν και χρησιμοποίησαν αυτά τα δήθεν άριστα απολυτήρια για διορισμό στο δημόσιο. Η Ομοσπονδία μας με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη ανησυχία της για την ανομία στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που απειλεί ευθέως το δημόσιο αγαθό της Παιδείας και την ισονομία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές.

Η Ομοσπονδία μας ζήτησε από τον εισαγγελέα την άμεση έναρξη έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας για να ανευρεθεί το συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο. Ζήτησε επίσης να υπάρξει έρευνα από το Υπουργείο και τις αρμόδιες αρχές για τυχόν ποινικές ευθύνες των εκπροσώπων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του σχολείου και των γονέων για την έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών.

ΕΔΩ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τουρκία: Η συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου έχει στόχο πιθανή συμφωνία ΑΟΖ Άγκυρας - Δαμασκού

Προτάσεις και παροτρύνσεις για επιστροφή της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο - Το μήνυμα …