Mε τους Υπουργούς να μην κάνουν δηλώσεις και ευρωπαϊκές πηγές να θεωρούν «αισιόδοξη» την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) ως τις 10 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η πρώτη μέρα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας.
Το μόνο που προέκυψε ήταν η αναφορά κορυφαίου παράγοντα του οικονομικού επιτελείου ήταν ότι το σημείο εκκίνησης για τα μέτρα του 2019 είναι 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) «άρα μπορεί να πάρει και χαμηλότερα» όπως είπε. Για το πώς θα καλυφθεί το κενό του 2018 ο ίδιος σχολίασε ότι πρέπει πρώτα να το αποφασίσουν τα τεχνικά κλιμάκια «πόσο είναι, αλλά δεν θα είναι πρόβλημα».
Πάντως η πιο κρίσιμη συνάντηση της χθεσινής ημέρας που αφορούσε στα δημοσιονομικά, ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ (ήταν προγραμματισμένη για τις 21.30).
Έγινε μόνο το ραντεβού συντονισμού ενόψει των επόμενων ημερών το οποίο άρχισε λίγο μετά τις 19.30 το βράδυ της Τρίτης και ολοκληρώθηκε στις 22.00. Παρόντες εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και το σύνολο των εκπροσώπων των Θεσμών, ήταν ο υπουργός, Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να περιμένει έως τον Απρίλιο του 2019 για να μάθει εάν θα υπάρξει τήρηση ή υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 καθώς συζητείται ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να το γνωρίζουν νωρίτερα, μέσω μιας προβολής των δεδομένων για το πώς θα κλείσει το έτος.
Σε πολιτικό επίπεδο ο ίδιος έστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα».
Θολό τοπίο αν χαθεί ο στόχος
Για το πώς θα καλυφθεί τυχόν απώλεια του στόχου ο συγκεκριμένος παράγοντας, παρότι διευκρίνισε ότι ο «κόφτης» τελειώνει από το 2019, ανέφερε πως αν δεν πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.
Όμως νωρίτερα μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Γιώργος Χουλιαράκης, είχε παρουσιάσει το ποτήρι μισογεμάτο: «Αν υπάρξει αρνητική απόκλιση από τα προβλεπόμενα πλεονάσματα τότε τα θετικά μέτρα θα μειωθούν κατ' αναλογία».
Σε κάθε περίπτωση την Τρίτη δεν προέκυψε καθαρή απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης για το επίμαχο ζήτημα, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για την «ανάγνωση» της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να έχει φτάσει στην Αθήνα με μια συγκεκριμένη συνταγή και για την μείωση του αφορολόγητου αλλά και για τις νέες περικοπές στις συντάξεις.
Η επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου κ. Ντέλια Βελκουλέσκου να έχει έρθει με μια πρόταση για μέσο αφορολόγητο κοντά στα 6.000 ευρώ με αφορολόγητο 5.500 για άγαμους και συνταξιούχους και υψηλότερο για οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
Στις συντάξεις η πρόταση του Ταμείου είναι η μείωση κατά 50% της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ με στόχο να προστατευτούν οι χαμηλές συντάξεις.
Το επίσημο πρόγραμμα μιλούσε για μια συζήτηση που αφορούσε την ανασκόπηση των θεμάτων και συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό των 700 εκ ευρώ για το 2018.
Οι διαφορές σε ενέργεια και αποκρατικοποιήσεις
Σε ότι αφορά στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και περιουσίας οι δανειστές διαπίστωσαν καθυστέρηση και στο διορισμό του ΔΣ αλλά και των στοιχείων του ενεργητικού των 11 ΔΕΚΟ που θα κληθεί να διαχειριστεί ως μέρος του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων.
Ο υπουργός οικονομικών δέχθηκε κριτική και για την καθυστέρηση της σύσταση και λειτουργίας του Ταμείου ομπρέλας για τις αποκρατικοποιήσεις όπου επίσης υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση αφού ακόμη δεν υπάρχει έδρα ΔΣ και κανονισμός λειτουργίας ενώ δεν έχει γίνει καν συζήτηση για την περιουσία και την σχέσεις με τις τέσσερις εταιρίες ( ΤΑΙΠΕΔ , ΤΧΣ ΕΤΑΔ ΕΔΗΣΠ ) που θα κληθεί να διαχειριστεί.
Το αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός να αποχωρήσει επιφυλασσόμενος να επανέλθει το απόγευμα με περισσότερα στοιχεία για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ούτε εκεί φαίνεται πως υπήρξε σαφής πρόοδος.
Δύσκολη ήταν και η πρωινή συνάντηση για να ενεργειακά όπου ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε αντιμέτωπος σε αιτήματα των δανειστών για άμεση αποκρατικοποίηση του 17% ακόμη και της αναγέννησης του παλιού σχεδίου για δημιουργίας μικρής ΔΕΗ η οποία θα πουληθεί σε ιδιώτες. Την επιλογή δηλαδή κάποιων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που θα πωληθούν σε ιδιώτες.
Οι δανειστές ζητούν την επιτάχυνση της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 24% μέχρι και το τέλος Μαρτίου αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ, καταλήγει το eisodima.gr.