Είναι άχαρη, κακοπληρωμένη, γεμάτη στρες. Αλλά την έχεις ανάγκη αυτήν τη δουλειά και ούτε καν διανοείσαι να τη χάσεις. Μπορείς να αντιμετωπίσεις την απουσία ικανοποίησης που σου δημιουργεί; Δες πώς να αλλάξεις τακτική και να ανακαλύψεις, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, την ευχαρίστηση.
Σενάριο πρώτο: Χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί, το σταματάς, αλλάζεις πλευρό. Ξαναχτυπά, σηκώνεσαι κακήν κακώς. Ντύνεσαι όπως λάχει, ξεκινάς για τη δουλειά. Στο δρόμο κίνηση, άγχος. Φτάνεις στο γραφείο και μετράς τα λεπτά μέχρι να σχολάσετε. Στο σπίτι, φαγητό, λίγη τηλεόραση, ύπνος. Την επόμενη μέρα το ίδιο, χτυπάει το ξυπνητήρι, σηκώνεσαι μουρμουρίζοντας, κι είναι ακόμα μόλις Τρίτη... Πότε θα έρθει το Σάββατο; Κάθε μέρα είναι σαν καταναγκαστικά έργα. Μακάρι να κέρδιζες ένα λαχείο και να παρατούσες αυτήν τη δουλειά που μισείς.
Σενάριο δεύτερο: Χτυπά το ξυπνητήρι, αλλά εσύ έχεις ήδη σηκωθεί και βρίσκεσαι κιόλας στο ντους. Ντύνεσαι με φροντίδα και ξεκινάς. Στη διαδρομή ακούς μουσική και δεν σε απασχολεί που έχεις κολλήσει στην κίνηση. Όλα κυλούν κανονικά και είναι ώρα να γυρίσεις σπίτι. Φτιάχνεις ένα ωραίο φαγητό, μιλάς με τους δικούς σου για το πώς περάσατε τη μέρα σας, πέφτεις για ύπνο. Το επόμενο πρωί σηκώνεσαι πάλι με κέφι. Γιατί όχι, άλλωστε; Αγαπάς τη δουλειά σου!
Το θέμα με τα δύο αυτά σενάρια είναι ότι μιλάμε για δύο πρόσωπα που αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνθήκες δουλειάς. Κι αυτό που αλλάζει, εφόσον δεν γίνεται να πάρει κανείς εργασιακή... μεταγραφή, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα. Αν λοιπόν θέλεις να μην αντιμετωπίζεις τη δουλειά σου σαν να είναι μια καταδίκη, γιατί στο κάτω κάτω αυτήν έχεις για να βιοποριστείς, η μόνη λύση είναι να γυρίσεις μέσα σου το διακόπτη και να δεις τα πράγματα διαφορετικά.
Πώς θα ήθελες να αισθάνεσαι;
Η ερώτηση δεν είναι πώς αισθάνεσαι, αλλά πώς θα ήθελες να νιώθεις απέναντι στην εργασία σου. Ακούς κάποιους τυχερούς να σου λένε ότι την αγαπούν και δεν βλέπουν την ώρα να πάνε κάθε μέρα. Η δουλειά τους είναι διασκέδαση και δημιουργία, όχι αγγαρεία. Και δεν είναι ότι δουλεύουν στην ονειρική εταιρεία και παίρνουν τα απίστευτα λεφτά. Απλώς έχουν αποφασίσει να το δουν έτσι. Κι αν θέλεις κι εσύ να το δεις διαφορετικά, ξεκίνα εξετάζοντας πρώτα απ’ όλα τι είναι εκείνο που σου αρέσει και τι όχι στην επαγγελματική σου απασχόληση. Και μετά θα βρεις τρόπο να ενισχύσεις την ευχαρίστηση που παίρνεις από αυτήν.
Τα υπέρ και τα κατά
Βήμα 1ο:
Βρες τι σου αρέσει
Σύμφωνοι, δεν σε ξετρελαίνει η δουλειά σου, αλλά κάποια πράγματα θα υπάρχουν που δεν τα απεχθάνεσαι ή και που σου αρέσουν. Χαλάρωσε και σκέψου όλα όσα δεν είναι αρνητικά. Καταγραψέ τα σε ένα χαρτί.
Βήμα 2ο:
Εντόπισε ακριβώς το λόγο που σου αρέσουν τα θετικά
Γράψε δίπλα σε κάθε σου σημείωση την αιτία που την αναφέρεις σαν κάτι θετικό. Επικεντρώσου στο πώς σου κάνει και νιώθεις, π.χ. «συναλλάσσομαι με πολύ κόσμο και με ανανεώνει η επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους».
Βήμα 3ο:
Εντόπισε τα αρνητικά
Αυτό μάλλον δεν θα σε δυσκολέψει. Αλλά προσπάθησε να τα καταγράψεις με όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο τρόπο. Μη λες απλώς «μισώ αυτήν τη δουλειά». Ανάφερε ακριβώς το λόγο, π.χ. είναι ανταγωνιστική, δεν αμείβεται καλά, δεν έχετε σωστή μεταχείριση από την εργοδοσία.
Βήμα 4ο:
Γράψε το λόγο που αισθάνεσαι αυτή την απώθηση
Για παράδειγμα, όχι μόνο «δεν χωνεύω το αφεντικό μου» αλλά και επειδή, π.χ., είναι προσβλητικός, άδικος, σας σαμποτάρει. Γράψε και το πώς αυτό σε επηρεάζει.
Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις αυτές τις δύο λίστες και να κατασταλάξεις μέσα σου για τις αιτίες και τις συνέπειες των θετικών και των αρνητικών πραγμάτων. Δες μήπως υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις σε όσα έχεις γράψει. Αν χρειαστεί, ξαναγράψε τις λίστες σου, μέχρι να μείνεις ικανοποιημένη ότι τις έχεις ολοκληρώσει.
Καιρός για δράση
Ο στόχος είναι να αγαπήσεις τη δουλειά σου ή τουλάχιστον να περνάς καλύτερα. Θα πρέπει λοιπόν να κάνεις μια θετική ψυχολογική μεταστροφή. Δεν θα αλλάξουν τα πράγματα ως διά μαγείας. Θα χρειαστεί να βλέπεις αντικειμενικά τον εαυτό σου, στο πώς σκέφτεται και αντιδρά όταν βρίσκεσαι στη δουλειά.
Συγκεντρώσου στα θετικά: Προσπάθησε να βλέπεις το καλό που προκύπτει από την κάθε κατάσταση. Και κάθε φορά που συμβαίνει κάτι από τα θετικά, ανάτρεξε νοερά στους λόγους που έγραψες στη λίστα σου, για τους οποίους νιώθεις καλά όταν συμβαίνει αυτό και μείνε στην αίσθηση της ικανοποίησης.
Εξόρισε τις αρνητικές σκέψεις: Γύρνα το μυαλό ξανά σε κάτι θετικό. Φυσικά και δεν είναι καθόλου εύκολο όταν οι αρνητικές σκέψεις έχουν γίνει πλέον συνήθεια. Όμως μην τις αφήνεις να παίρνουν το... πάνω χέρι, γιατί σε αγχώνουν, σε στενοχωρούν και σε αποσυντονίζουν.
Αξιοποίησε τα διαλείμματά σου: Αν έχεις ένα κενό, χρησιμοποίησέ το για να κάνεις κάτι που σου αρέσει και σε ανανεώνει. Μη συμμετέχεις στα πηγαδάκια των συναδέλφων, όπου κουβεντιάζονται όλο τα ίδια και τα ίδια παράπονα και ενώ νομίζεις ότι εκτονώνεσαι, καταλήγειε να αισθάνεσαι χειρότερα από πριν. Βγες μια βόλτα, κουβέντιασε για ευχάριστα πράγματα, προσπάθησε να συναναστραφείς με άτομα με αισιόδοξη διάθεση.
Χρησιμοποίησε τις θετικές δηλώσεις: Μπορεί να σου φαίνεται γελοίο να στέκεσαι το πρωί μπροστά στον καθρέφτη και να λες δυνατά στον εαυτό σου πως σήμερα θα είναι μια καλή μέρα στη δουλειά, αλλά τελικά πιάνει. Οι θετικές σκέψεις είναι μια συνήθεια, όπως και οι αρνητικές. Το κόλπο πετυχαίνει γιατί έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός μας: Σύμφωνα με όσα τον τροφοδοτούμε, αυτά τα αποτελέσματα παράγει. Κρέμασε λοιπόν τη λίστα με τα θετικά της δουλειάς σε ένα σημείο όπου να τη βλέπεις κάθε πρωί και ξεκίνα τη μέρα σου διαβάζοντάς τη.
8 χρήσιμες συμβουλές
1. Μην παραπονιέσαι διαρκώς σε γνωστούς και φίλους για τα θέματα της δουλειάς. Έχουν κι εκείνοι τα δικά τους προβλήματα. Και έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, όλοι σχεδόν κακοπερνούν στα επαγγελματικά τους.
2. Να θυμάσαι πως τίποτα δεν είναι μόνιμο. Αν τα πράγματα είναι έτσι σήμερα, αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνουν έτσι για πάντα. Και μερικές φορές η ζωή έχει γυρίσματα που ούτε καν τα φανταζόμαστε.
3. Βρες χρόνο για εσένα. Αυτό ισχύει είτε μισείς τη δουλειά σου είτε τη λατρεύεις, Εύκολα μπλέκουμε στο μαγκανοπήγαδο: δουλειά - φαγητό - ύπνος - δουλειά. Φρόντισε να κάνεις πράγματα που να σε βοηθούν να διασκεδάζεις, ακόμα π.χ. και να κάτσεις μισή ώρα σε ένα παγκάκι στη λιακάδα, με έναν καφέ και ένα περιοδικό.
4. Βάλε γέλιο στη ζωή σου. Αντί να παρακολουθείς ειδήσεις στην τηλεόραση, δες κωμικές ταινίες ή σατιρικές εκπομπές. Το χιούμορ θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις αντιξοότητες χωρίς αυτές να σε καταβάλλουν.
5. Δώσε σημασία στη ζωή που κάνεις έξω από το γραφείο. Αν αφαιρέσεις τις ώρες της δουλειάς και του ύπνου, φρόντισε τουλάχιστον ό,τι μένει από το υπόλοιπο 24ωρο να το περνάς καλά. Άσε όσα συμβαίνουν στην εργασία σου εκεί, για να τα ξαναβρείς το άλλο πρωί και μην τα κουβαλάς στο σπίτι.
6. Μην παραιτείσαι από την προσπάθεια να βελτιώσεις τις συνθήκες της δουλειάς σου. Αν έχεις καμιά ιδέα που να μπορεί να αυξάνει την παραγωγικότητά σου, πες τη στον προϊστάμενό σου. Μην περιμένεις να φτιάξουν τα πράγματα από μόνα τους. Από την άλλη, όλοι οι προϊστάμενοι θέλουν οι εργαζόμενοί τους να είναι ικανοποιημένοι και παραγωγικοί και θα εκτιμήσουν μια καλή πρόταση.
7. Γίνε ένας καλός εργαζόμενος. Μπορεί να μην καλοπερνάς, αλλά αφού αναγκαστικά αφιερώνεις στη δουλειά σου τόσο χρόνο και ενέργεια, κοίτα να επωφεληθείς. Απόκτησε εμπειρίες και δεξιότητες, εκμεταλλεύσου την εκπαίδευση που μπορείς να πάρεις, εμπλούτισε το βιογραφικό σου. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις σύντομα το επόμενο βήμα σου.
8. Μη διακινδυνεύετεις τη θέση σου. Είναι εύκολο να ωραιοποιεί κάποιος τις εργασιακές συνθήκες που θα έβρισκε, όπως νομίζει, σε μια άλλη δουλειά. Παντού όμως υπάρχουν ανάλογα προβλήματα. Γι’ αυτό όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα εκεί που είσαι, μη χαλάς την υπόληψη που δημιούργησες μετά τόσο καιρό δουλειάς. Ακόμα κι αν τελικά αποχωρήσεις, κάνε το με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να χαλάσεις τις σχέσεις σου. Και μελέτησε προσεκτικά τα βήματά σου, χωρίς να κάνεις βιαστικές και αψυχολόγητες κινήσεις.