Ξεσκονίζουν τις λίστες των στρατηγικών κακοπληρωτών οι τράπεζες

Σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι τράπεζες και ετοιμάζονται να πατήσουν το... κουμπί για να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι πλούσιοι ιδιώτες -με πολυσέλιδα Ε9- οι οποίοι ποιούν την νήσσα και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους προφασιζόμενοι αδυναμία, και οι «μπαταχτσήδες» επιχειρηματίες που δεν είναι ενήμεροι απέναντι στις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από το καλοκαίρι, καθώς υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να συμφωνήσουν η ελληνική πλευρά με τους δανειστές για το ποια ακίνητα θα βγαίνουν στο «σφυρί» ηλεκτρονικά.

Δηλαδή αν το μέτρο θα περιλάβει και τα ακίνητα για τα οποία έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες ή θα αφορά μόνο τα νέα προγράμματα πλειστηριασμών.

Σημειώνουμε ότι η υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα στηριχθεί σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία ο συμβολαιογράφος που θα ορίζει η τράπεζα θα «ανεβάζει» το προς πλειστηρίαση ακίνητο. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα έχουν άμεση πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα μπορούν να κάνουν την προσφορά τους.

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη συνάντηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τους επικεφαλής των θεσμών και μάλιστα -όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- οι εκπρόσωποι των δανειστών τόνισαν ότι θέλουν να προχωρήσουν με ταχύτητα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διευκρινίζοντας ότι έχουν φροντίσει να προσφέρουν και τεχνική βοήθεια προς αυτόν τον σκοπό.

Οι συμβολαιογράφοι
Τη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα τη «στήσουν» οι σύλλογοι των συμβολαιογράφων με τη συνδρομή του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ομως οι τραπεζίτες εκτιμούν πως θα πάρει χρόνο ακόμα να ξεκινήσουν στην πράξη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το καλοκαίρι. Μάλιστα όπως λένε «κανένα πολιτικό κόμμα δεν θα ταχθεί υπέρ των πλειστηριασμών, αφού όποιος μιλήσει έχει καταστραφεί πολιτικά...». Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι μπορεί να νομοθετηθεί το μέτρο και να παραμείνει κενό γράμμα.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες έχουν έτοιμες λίστες στις οποίες περιλαμβάνονται περίπου 8.000 ακίνητα (κυρίως εμπορικά) για τα οποία μπορεί να δρομολογηθεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός μέχρι το τέλος του 2017, καθώς και λίστες με άλλα τόσα ακίνητα που... παίρνουν σειρά για το 2018.

Ταυτόχρονα οι τράπεζες ανεβάζουν στροφές σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στην περίπτωση αυτή θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων με την οποία θα είναι συνδεδεμένες οι τράπεζες, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τρίτοι πιστωτές, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας που θα ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλής θα στέλνει ηλεκτρονικά την αίτησή του, η οποία θα συνοδεύεται από σειρά οικονομικών στοιχείων, τα οποία επίσης θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά και θα εμφανίζονται στην πλατφόρμα. Πρόσβαση στα στοιχεία θα έχουν όλοι οι πιστωτές, δηλαδή οι τράπεζες -μία ή περισσότερες- στις οποίες έχει άνοιγμα ο δανειολήπτης, η Εφορία (αν έχει οφειλές), ασφαλιστικά ταμεία (επίσης αν έχει οφειλές), αλλά και τρίτοι πιστωτές, όπως είναι π.χ. η ΔΕΗ.

Στην πλατφόρμα θα «καταγράφεται» το συνολικό άνοιγμα οφειλής του επιχειρηματία, αλλά τα περιουσιακά του στοιχεία, τα οποία θα προσκομίζει στην τράπεζα (ή τις τράπεζες) που έχει οφειλές, θα «σκανάρονται» και θα ανεβαίνουν στην πλατφόρμα.

Αφού λοιπόν ο δανειολήπτης θα είναι πλήρως «χαρτογραφημένος», οι τράπεζες θα κάνουν την πρόταση ρύθμισης. Για παράδειγμα κούρεμα της οφειλής κατά 50%. Την διαδικασία θα ελέγχει πιστοποιημένος από την πολιτεία διαμεσολαβητής-συντονιστής, ο οποίος επίσης θα είναι online στο σύστημα.

Στη συνέχεια και με την προϋπόθεση ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές καταλήξουν σε λύση, τότε ο δανειολήπτης θα πηγαίνει στο δικαστήριο για να πάρει τη «σφραγίδα» ότι είναι τυπικά εντάξει.

Το ζητούμενο και εδώ είναι όμως πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει να «τρέχει» προς το τέλος του 2017.

Την ίδια ώρα οι τραπεζίτες προβληματίζονται από τις καθυστερήσεις στη νομοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου καθώς «βλέπουν» μέρα τη μέρα να αυξάνεται ο όγκος των καθυστερούμενων οφειλών.

«Η αβεβαιότητα επέστρεψε και πάλι. Είναι αναγκαίο να κλείσει η αξιολόγηση» αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών και σημειώνουν πως: ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2016 όλες οι τράπεζες είχαν μείωση των επισφαλών δανείων, η τάση αυτή αντιστράφηκε.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ
Ρυθμισμένες οφειλές γίνονται πάλι «κόκκινες»

Το πρώτο δίμηνο του 2017 «κοκκίνισαν» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν σε ρύθμιση. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως ενώ μέχρι το τέλος του 2016 κινούνταν εντός στοχοθεσίας σε ό,τι αφορά τα ποσοστά μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, η εικόνα άλλαξε από τις πρώτες μέρες του 2017 καθώς υπήρξε αύξηση στις καθυστερήσεις και παράλληλα ήταν αυξημένες οι εκροές των καταθέσεων. Οπως είναι γνωστό μέχρι το τέλος του 2019, τα 110 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40 δισ. ευρώ.

Τροχοπέδη
Αλλο ένα βασικό πρόβλημα, που αποτελεί τροχοπέδη στις αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις είναι η νομική προστασία των τραπεζικών παραγόντων που συστήνουν και αποφασίζουν κούρεμα χρεών.

Η διάταξη αυτή που θα καλύπτει τα στελέχη για τις ρυθμίσεις όλων των οφειλών -ιδιωτών και επιχειρήσεων- θα συμπεριληφθεί σε ένα πολυνομοσχέδιο που αφορά θέματα δικαιοσύνης (νομοσχέδιο Κοντονή) και το οποίο αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Ομως χωρίς τη νομική κάλυψη οι αναδιαρθρώσεις των δανείων δεν θα προχωρήσουν, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει στο τέλος Μαρτίου να δώσουν δείγμα γραφής στον SSM σχετικά με την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πιστοποίηση εξ αποστάσεως του αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕΜΕπ

Πιστοποίηση του αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕΜΕπ με εξ αποστάσεως ταυτοποίηση: Την δυνατότητα εξ αποστάσεως …