Χαστούκι στη Δημόσια Διοίκηση, που ανεξέλεγκτα δίνει άδειες για την τοποθέτηση διαφημιστικών μέσων χωρίς να πληροούνται οι προυποθέσεις που θέτει ο νόμος, αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Πάτρας δικαιώνοντας την οικογένεια ενός 49χρονου, που το 2007 είχε χάσει τη ζωή του σε δυστύχημα στην Εθνική Οδό Πατρών -Αθηνών.
Και αυτό γιατί δικαίωσε την οικογένειά του, παρ' ότι δέχτηκε ότι ήταν ο ίδιος υπαίτιος κατά 70% για το δυστύχημα, ενώ όπως αποδείχτηκε είχε καταναλώσει και ορισμένη ποσότητα αλκοόλ. Ειδικότερα το δικαστήριο δέχτηκε να επιδικαστεί από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση 78.000 ευρώ (30.000 στη μητέρα και από 24.000 στα δύο παιδιά) της οικογένειας του θανόντος θεωρώντας ότι καθοριστική για τον θάνατο του ο 49χρονου ήταν η ύπαρξη διαφημιστικής πινακίδας που υπήρχε στο σημείο του τροχαίου, ανοίγοντας έτσι ένα σημαντικό παράθυρο στη νομολογία.
Η απόφαση Α1240/28-11-2016 εκδόθηκε από την πρόεδρο πρωτοδικών Φερενίκη Φλωράτου και τους πρωτοδίκες Παναγιώτη Μάντζαρη (που ήταν εισηγητής) και Αγγελική Γκούντουβα, έπειτα από παράστση της οικογένειας μέσω του αιγιώτη δικηγόρου Αλέξανδρου Φλώρου.
Το δυστύχημα είχε σημειωθεί στις 27 Δεκεμβρίου του 2007, στην Ακράτα, όταν ο 49χρονος προσπάθησε να κάνει αντικανονική προσπέραση, ενώ κατευθυνόταν προς Πάτρα, στο 152ο χιλιόμετρο.
Κατά την προσπέραση λόγω λάθους εκτίμησης συγκρούσθηκε με ένα ΙΧ που προπορευόταν και η κατάληξη ήταν ο 49χρονος να πέσει επάνω σε διαφημιστικό στύλο εταιρείας που βρισκόταν κάθετα στον δρόμο και πολύ κοντά στην άκρη του. Επιπρόσθετα από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ορισμένη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του σε ποσοστό 0,69 gr ανά λίτρο, όταν κατά τον νόμο ο οδηγός θεωρείται ότι είναι υπό την επήρρεια οινοπνεύματος σε ποσοστό 0,5 gr και πάνω.
«Το εναγόμενο ελληνικό Δημόσιο, ενώ μπορούσε να πράξει τα δέοντα για την αφαίρεση της επίμαχης παράνομης πινακίδας, η οποία ήταν επικίνδυνη για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας και τους χρήστες της Εθνικής Οδού, όχι μόνο λόγω της θέσης της αλλά και λόγω του είδους της κατασκευής της παρέλειψε να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αφαίρεση της» σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης που αριθμεί πάνω από 30 σελίδες.
Οι δικαστές επίσης απορρίπτουν έναν επιπρόσθετο ισχυρισμό που προβάλει από την πλευρά του το ελληνικό Δημόσιο, ότι δηλαδή ο 49χρονος έτσι και αλλιώς θα έχανε τη ζωή του, γιατί πίσω από την πινακίδα υπήρχε γκρεμός 20 μέτρων όπου θα κατέληγε εάν δεν υπήρχε η πινακίδα.
Κατά το δικαστήριο, η συγκεκριμένη πινακίδα είχε τοποθετηθεί σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από το τέλος του δρόμου, όπως προβλέπει ο νόμος που ήταν ένα καθοριστικό ζητούμενο της υπόθεσης.
Η οικογένεια του θανόντος στην αγωγή ζητούσε συνολικά 800.000 ευρώ συνολικά, δηλαδή 300.000 ευρώ η μητέρα και από 250.000 ευρώ τα δύο παιδιά. Ομως έγινε δεκτή η συνυπαιτιότητα του πατέρα σε ποσοστό 70% και αυτός ήταν και ο λόγος που δόθηκαν πολύ λιγότερα ποσά απ' όσα διεκδικούσαν.
Σχόλια