Εκδήλωση τιμής και από το ΣΕΙΥΠ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

"Ο αγώνας των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, το Μάρτη του 1857 δείχνει το δρόμο ώστε να αντιπαλέψουμε την εκμετάλλευση των εργοδοτών και να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Να προτάξουμε τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες απέναντι", τονίζει σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο ΣΕΙΥΠ Αχαϊας.

"Οι εργάτριες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ΄ τους μισθούς των ανδρών. Η πολύωρη δουλειά σε ανθυγιεινές συνθήκες κλόνιζε σοβαρά την υγεία τους. Η εξάντληση –σωματική και ψυχική- από τα βάρη της ανατροφής των παιδιών και της φροντίδας του σπιτιού ήταν ένας επιπρόσθετος παράγοντας. Αποτέλεσμα ήταν η εργατική οικογένεια να ζει σε απάνθρωπες συνθήκες, μέσα στη μεγαλύτερη εξαθλίωση και ανέχεια.

Από την άλλη οι εργοστασιάρχες έτριβαν τα χέρια τους από τα θετικά αποτελέσματα που σημείωνε η κερδοφορία τους.

Έχει περάσει πάνω από ενάμιση αιώνας αλλά παραμένει το ίδιο συμπέρασμα αναλλοίωτο και σήμερα. Η γυναικεία εργασία αξιοποιείται από τους εργοδότες για την ανάπτυξη των κερδών τους, οι μεγαλέμποροι ακόμα και μέσα στη κρίση, από την εκμετάλλευσή μας, από την δουλειά μας γιγαντώνουν τα κέρδη τους. Οι χιλιάδες εμπορουπαλλήλισες αποτελούν φτηνή και αναλώσιμη εργατική δύναμη για τους μεγαλέμπορους.

Μέσα στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα ζούμε στον πετσί μας την εκμετάλλευση, την εντατικοποίηση της εργασίας με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, τους άθλιους μισθούς, τη στέρηση του ελεύθερου χρόνου αφού δουλεύουμε ακόμα και τις Κυριακές. Οι εργοδότες μας θέλουν 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεση της επιχείρησης χωρίς κανένα δικαίωμα. Δουλεύουμε σε πολλές περιπτώσεις 12 ώρες σερί χωρίς να πληρωνόμαστε υπερωρία. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε οικογένεια γιατί αποτελεί λόγο απόλυσης, να αρρωστήσουμε, να πάρουμε γονική άδεια ακόμα και το ρεπό δίνεται όποτε θέλει και αν θέλει ο εργοδότης.

Φτάνουν στο σημείο να απολύουν συναδέλφισσες γιατί έκλεισαν το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν παραπάνω μισθολογικές απολαβές, απολύουν όσες έχουν προϋπηρεσία και κάποια εναπομείναντα δικαιώματα, όσες αρνούνται να υπογράψουν ατομική σύμβαση που τις δένει χειροπόδαρα.

Η γυναίκα παραμένει διπλά εκμεταλλευόμενη, αυτή η εκμετάλλευση την πιέζει, την πνίγει, την ταπεινώνει.

Σήμερα τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια. Μαστίζονται από την ανεργία και την αβεβαιότητα στην εργασία. Οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν επαρκούν για να στηρίξουν τις ανάγκες της νέας μητέρας, του μικρού παιδιού.

Σήμερα στερούμαστε τον ελεύθερο χρόνο, ενώ καθημερινά πέφτει σε εμάς το βάρος της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Συναδέλφισσες,

Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και λιγότερες ώρες εργασίας.

Αυτή η πρόοδος μπορεί να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες μας, με γενικευμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, αλλά και τις ανάγκες της οικογένειας με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

Το δικαίωμα στην εργασία δεν μπορεί να έρχεται σε αντιπαράθεση με το δικαίωμα στη μητρότητα.

Η άνοδος της συμμετοχής των γυναικών, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο, θα δώσει νέα ώθηση στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, θα δυναμώσει τη διεκδίκηση μας για κλαδική σύμβαση εργασίας με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Καλούμε όλες τις γυναίκες να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε:

Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και πλήρους απασχόλησης για να σταματήσει η εντατικοποίηση.

Να σταματήσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία.

Αποκλειστικά Δημόσια, Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ:

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 6.30μ.μ.

ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ (Αγ. Ανδρέου 12)

Θα γίνει ομιλία και συζήτηση με θέμα: Εργασία, μητρότητα και ελεύθερος χρόνος.”


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Kάγια Κάλας: Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ και να βοηθήσει την Ουκρανία

Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, «αν …