Την πρόθεση της ΔΕΗ να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία συλλογής ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και να εκχωρήσει μέσω τιτλοποίησης τις εν λόγω οφειλές σε μεγάλα διεθνή funds ανακοίνωσε στη Βουλή, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μανώλης Παναγιωτάκης.
«Οι πολιτικές των διευκολύνσεων έχουν φτάσει στα όριά τους» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και πρόσθεσε: «έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους».
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα προσλάβει εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλόμενων με διεθνή εμπειρία.
Ωστόσο ώρες αργότερα, πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "ότι δεν ανακοινώθηκε ότι καταφεύγει σε εισπρακτικές, αλλά ότι θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης», αναφέρουν . Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές".
Ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος είχε αναφέρει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής:
«Η είσπραξη των ληξιπροθέσμων είναι ένας διαρκής αγώνας, θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων, έχουν φτάσει περίπου στα όριά τους. Έτσι λοιπόν έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους, Θα προσλάβουμε εταιρεία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, όπου έχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο -θα πω την έκφραση- σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%.
Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα, στη ΔΕΗ. Υπάρχουν μεγάλα διεθνή funds, τράπεζες -και η Bank of Amerika και η Deutsche Bank και η HSBC-, όλοι, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις οφειλές, τα ληξιπρόθεσμα, εάν δούνε ότι έχεις ένα αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους. Άρα, θα αξιοποιήσουμε και αυτό, εντός των ημερών. Γενικά η ΔΕΗ, όπως είπα, σε λίγα χρόνια πρέπει να κάνει αυτά που δεν έγιναν δεκαετίες. Έχουμε χαράξει μια στρατηγική, ότι η ΔΕΗ του μέλλοντος, και μάλιστα του άμεσου μέλλοντος, θα είναι μικρότερη στον ηλεκτρισμό στην Ελλάδα, αλλά θα είναι η ισχυρότερη και μεγαλύτερη εταιρεία.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ φθάνουν συνολικά τα 2,1 δισ., και έχουν διακανονιστεί 800 εκατομμύρια. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 550 εκατ. από τους τελικούς πελάτες.
Έχουμε ένα ισχυρό brand name, μια ισχυρή παρουσία και θα αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ενεργειακή ολοκλήρωση και ιδιαίτερα την περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων και της Ιταλίας, που είναι η περιφερειακή ενεργειακή αγορά της Ε.Ε. που μας αφορά.
Ο στόχος μας είναι να καταστούμε εκ των leader σε αυτήν την αγορά. Προϋπόθεση βέβαια για αυτό -και εδώ αφορά και την πολιτική ηγεσία και το Κοινοβούλιο- είναι να δοθούν στην ΔΕΗ τα εργαλεία εκείνα με τα οποία θα μπορέσει να δράσει περισσότερο ως επιχείρηση και λιγότερο ως δημόσιος οργανισμός».