Με έκκληση προς τη Λαγκάρντ ο Έλληνας πρωθυπουργός

"Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα -πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός- εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες όπως, με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών, ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων". Τάδε έφη Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη "Le Parisien", βάζοντας ταφόπλακα και στο επί μηνών αφήγημα της κυβέρνησης περί επιθυμίας της να… εξοβελίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την "έκκλησή" του στην επικεφαλής του Ταμείου επιβεβαίωσε – εμμέσως- και πάντως καθόλου δεν διέψευσε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς χθες,  κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

"Είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει το χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευθεί ότι, με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους" είπε επακριβώς και εξήγησε: "Αναφέρομαι βεβαίως σε αυτό που όλοι ονομάζουν "μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους”. Σε αυτή τη βάση ναι βεβαίως ζήτησα τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δε θα είναι – θα χρησιμοποιήσω μια έκφραση που χρησιμοποίησα πριν– à la carte, δηλ. μόνο με τα μέτρα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και στο ζήτημα του χρέους [να υπάρχει] η γνωστή ευρωπαϊκή τακτική του "να πετάμε τη μπάλα μπροστά”, αλλά ότι θα φτάσουμε τώρα, πολύ σύντομα, σε μια συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα".

Πότε ακριβώς ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ήταν ειλικρινείς στις προθέσεις του; Όταν έλεγαν πως δεν θέλουμε το ΔΝΤ στη συμφωνία και κακώς συμμετείχε εξαρχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Και πότε ακριβώς ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στην κ. Λαγκάρντ "να δεσμευτεί πλάι στην Ελλάδα" για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα; Πριν , μετά ή στο… ενδιάμεσο των "εκτιμήσεων" ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το τρίτο μνημόνιο και χωρίς το εμπόδιο τούτο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μοιάζει με υγιεινό περίπατο;

Ήταν μόλις 15 Φεβρουαρίου, λιγότερο από έναν μήνα πριν, όταν η Κυβέρνηση πήρε απόφαση (ή τουλάχιστον ομολόγησε) ότι συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ δεν πρόκειται να υπάρξει. Παραδοχή που διαδέχθηκε  την προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών πως είτε με είτε χωρίς το IMF, η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει τα ίδια σκληρά μέτρα και μάλιστα μετά από ακύρωση του ισχύοντος τρίτου προγράμματος.

Το αυτό είχε περιγράψει και η Γερμανίδα καγκελάριος στον Α. Τσίπρα βέβαια, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, αλλά ούτε τότε εγκατέλειψε –φαινομενικά τουλάχιστον- η κυβέρνηση την ελπίδα για έξωση του ΔΝΤ από το τρίτο μνημόνιο.

Αλαλούμ μηνών και διγλωσσία

Οριστικό τέλος στις ονειροφαντασιές περί φυγής του ΔΝΤ, έβαλε η κυβέρνηση  τελικώς πρόσφατα ρίχνοντας το ανάθεμα στη Γερμανία και την Ολλανδία που δεν συζητούσαν λύση χωρίς τη συμμετοχή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την αίθουσα ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, παραδεχόταν ότι "κλειδί" για τη συμφωνία είναι "επιστροφή στο ρεαλισμό από ΔΝΤ και γερμανικό ΥΠΟΙΚ".

Σενάρια, ευχολόγια και παρασκηνιακές διαρροές συμπληρώνει το capital.gr, ότι το Ταμείο "τα μαζεύει και αποχωρεί" έληξαν οριστικώς ύστερα από διγλωσσία και αλαλούμ μηνών αναφορικά όχι μόνο με το τι θα πράξει το  ΔΝΤ αλλά και τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης να το ξεφορτωθεί.

"Να αφήσουμε πίσω το ΔΝΤ" διακήρυττε τον Δεκέμβριο ο Γιώργος Χουλιαράκης, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από βουλευτή, ο οποίος δικαίως είχε χάσει τον λογαριασμό με τις οβιδιακές μεταμορφώσεις των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ: "Εμείς τελικά το θέλουμε ή δεν το θέλουμε το Ταμείο", ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε σιβυλλικά: "Εμείς θέλουμε από το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θέλει να κάνει".

Είναι άγνωστο πάντως, εάν ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη απευθύνει την έκκλησή του στην Κριστίν Λαγκάρντ, όταν πέριξ των εορτών των Χριστουγέννων, κυβερνητικός αξιωματούχος και δη "παραγωγικού" υπουργείου,  μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέλυε μετά αβεβαιότητος μάλιστα την εκτίμησή του ότι  " Το Ταμείο θα αποχωρήσει από την Ευρώπη" εξηγώντας πως βάσει δικών του έγκυρων πληροφοριών,  ο νέος ένοικος του "Λευκού Οίκου" δεν επιθυμεί την εμπλοκή του ΔΝΤ με τα ευρωπαϊκά προγράμματα.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τράπεζες: Βασικός πυλώνας πιστωτικής επέκτασης οι χρηματοδοτήσεις των ΣΔΙΤ

Οι εκπρόσωποι των Τραπεζών παρουσίασαν τις στρατηγικές τους στο 5ο ΣΔΙΤ Forum που πραγματοποιήθηκε Η …