Υπό μελέτη η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των λεγόμενων αντιμέτρων. Στα αντίμετρα έχει σημειωθεί κάποια προσέγγιση, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να έχει υποχωρήσει έναντι των αρχικών της προτάσεων που επικεντρώνονταν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στις μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

Ετσι, τώρα συζητά και μέτρα για να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση υψηλότερων εισοδημάτων, μέσω της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, ή –εναλλακτικά– της μείωσης των υψηλών συντελεστών φορολογίας εισοδήματος. Επίσης, φέρεται να έχει αποδεχθεί τη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, συζητώντας να κατέβει ο συντελεστής από το 29% σήμερα στο 26 - 27%.

Πρόκειται για μέτρα-ταμπού έως τώρα για την κυβέρνηση, ιδίως καθώς πρέπει να συνδυαστούν με περιορισμό των συντάξεων. Ωστόσο, για το ΔΝΤ είναι η πεμπτουσία των προτάσεών του, αφού θεωρεί ότι τα «αντίμετρα» πρέπει να υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και όχι να αποτελούν «δωράκια» της κυβέρνησης στην εκλογική της πελατεία.

Οι θεσμοί αναλύει η "Καθημερινή", περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, συμφωνούν μέρος των αντιμέτρων να αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, αλλά θεωρούν ότι αυτά πρέπει να γίνουν μέσω του μηχανισμού του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

Σε ότι αφορά στο συνολικό ύψος των μέτρων, οι θεσμοί επιμένουν στο 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% του ΑΕΠ να προέλθει απ’ τη μείωση του αφορολογήτου και το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την κατάργηση των προσωπικών διαφορών των συντάξεων. Η μόνη υποχώρηση που έχει γίνει εδώ εκ μέρους του ΔΝΤ είναι να εφαρμοστεί το 2019 μόνο η μείωση του αφορολογήτου και το 2020 η μείωση των συντάξεων. Για την τελευταία, όμως, το ΔΝΤ επιμένει να γίνει εφάπαξ και όχι σταδιακά.

Επίσης, συμφωνία φαίνεται πως επήλθε στον μηχανισμό με βάση τον οποίο θα εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα. Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι τα αντίμετρα θα ενεργοποιούνται μόνο αν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, δηλαδή αν παρά την εφαρμογή τους επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Πρώτη φορά η σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 και θα αφορά τα μέτρα του 2019.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο Κάιρο ο Κ. Μητσοτάκης - Σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον Αλ Σίσσι

Έφτασε στο Κάιρο ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στην 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου - …