Νέα εγκύκλιος για τις διπλές συντάξεις


Με εγκύκλιό του ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από 13/5/2016 και μετά εξετάζονται ως προς τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης με το νέο καθεστώς, ενώ το παλιό καθεστώς ισχύει για όσους αποχώρησαν από τις 12/5 και πριν.

Ειδικότερα:

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες κρίνονται με το νέο καθεστώς (από 13/5/2016 και μετά) ο περιορισμός που ισχύει ως προς τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης αφορά τη χορήγηση άλλης κύριας σύνταξης εφόσον πρόκειται για την ίδια αιτία.

Με άλλα λόγια αν κάποιος εισπράττει ήδη σύνταξη γήρατος από ίδιο δικαίωμα δεν δικαιούται να λάβει προσωρινή για δεύτερη σύνταξη γήρατος από ίδιο δικαίωμα. Αντίθετα η χήρα που εισπράττει σύνταξη γήρατος από ίδιο δικαίωμα μπορεί να πάρει ταυτόχρονα και προσωρινή σύνταξη για την σύνταξη λόγω θανάτου.

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες κρίνονται με τις προϊσχύουσες διατάξεις (αιτήσεις από 12/5 και πριν) εξακολουθεί να ισχύει ο γενικός κανόνας πως δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη στην περίπτωση που χορηγείται άλλη σύνταξη γενικά.

Επομένως όποιος λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), είτε είναι κύρια είτε επικουρική. Αυτό σημαίνει πως χήρα/χήρος που εισπράττει σύνταξη γήρατος από ίδιο δικαίωμα δεν δικαιούται προσωρινή για την σύνταξη λόγω θανάτου.

Τέλος με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι όταν θεμελιώνεται αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο με το χρόνο ασφάλισης σε ελληνικό ασφαλιστικό φορέα, είναι επιτρεπτό να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη, εφόσον βεβαίως δεν συντρέχει παράλληλα μία από τις υπόλοιπες αρνητικές προϋποθέσεις του νέου νόμου.

Το 50% του μέσου όρου

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της προσωρινής σύνταξης με τον νέο νόμο ισούται με το 50% του μέσου όρου των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης. Δηλαδή οι μισθωτοί παίρνουν τον μισό μισθό που είχαν τον χρόνο πριν βγουν στη σύνταξη. Για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες η προσωρινή σύνταξη ισούται με το 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Dow Jones: Ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 40.000 μονάδες

Η πορεία του Dow Jones από τις 20.000 μονάδες το 2017 στις 40.000 μονάδες σήμερα …