«Φωτιά» οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα του εφάπαξ

Αυξήσεις-φωτιά στα ασφάλιστρα του εφάπαξ έρχονται για 250.000 - 300.000 παλαιούς ασφαλισμένους (εργαζόμενους που είχαν πρωτοασφαλιστεί μέχρι την 31/12/1992) στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους αναδρομικά από 1/1/2017 με την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας.

Η ετήσια αφαίμαξη από την αύξηση των εισφορών υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα 12,5 εκατομμύρια τον χρόνο. Η τροπολογία αλλάζει τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Μεγάλοι χαμένοι είναι: δημοτικοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο, στους κλάδους των λιπασμάτων και των τσιμέντων, ενώ σε διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Οι αυξήσεις φτάνουν ως και τον 5πλασιασμό, σε ακραίες περιπτώσεις, των εισφορών.

Για παράδειγμα το eisodima.gr αναφέρει:

  • Οι εμποροϋπάλληλοι του πρώην ΤΑΠΙΤ πλήρωναν ασφάλιστρο μόλις 0,8% και επιμερισμένο, 0,4% πλήρωνε ο εργαζόμενος και 0,4% ο εργοδότης.
  • Οι εργατοϋπάλληλοι μετάλλου του πρώην ΤΑΠΕΜ (π.χ. εργατοτεχνίτες και υπάλληλοι που απασχολούνται στις μεταλλουργικές επιχειρήσεις, φανοποιοί κ.ά.) πλήρωναν εισφορά 1% με αποκλειστική επιβάρυνση του εργαζομένου.
  • Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πλήρωναν μεν 4% ασφάλιστρο για εφάπαξ, όμως αυτό επιμεριζόταν για τους παλαιούς ασφαλισμένους ισομερώς 2% και 2% ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη.

Στους χαμένους και οι δημοτικοί υπάλληλοι, που καταβάλλουν εργατική εισφορά 1%, ενώ οι δήμοι πληρώνουν για το εφάπαξ τους ως «οιονεί εργοδοτική εισφορά» το 0,75% των τακτικών εσόδων τους. Στο απυρόβλητο μένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ούτως ή άλλως καταβάλλουν εισφορά 4%.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

POS: Έρμαια στις διαθέσεις των τεχνικών πολλές επιχειρήσεις - Ανησυχούν για τις προθεσμίες διασύνδεσης

Κάποια από αυτά τα e-mails αυτά έφτασαν και στο skai.gr από επιχειρηματίες που αγωνιούν πλέον …