ΣΟΚ με τις αυξήσεις στους φόρους των ακινήτων

Σε «βαρίδι» για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, και της οικονομίας, αναδεικνύεται η υψηλή φορολογία, η οποία μάλιστα αναγκάζει ολοένα και περισσότερους φορολογούμενους να αποποιούνται οποιαδήποτε κληρονομιά σχετίζεται με σπίτια ή οικόπεδα.

Από το 2009 μέχρι σήμερα η φορολογία στα ακίνητα έχει αυξηθεί κατά 560%, ενώ τη ίδια στιγμή η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο μισό. Στην Αθήνα μπορεί να βρει σήμερα κάποιος ακίνητο η αξία του οποίου το 2009 ανέρχονταν στα 300.000 ευρώ στα 180.000 ευρώ.

Πέριξ του κέντρου των Αθηνών οι τιμές κάποιων ακινήτων έχουν υποστεί πλήρη καθίζηση καθώς πωλούνται ακόμα και 70% κάτω.

Πανελλαδικά οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με την προ κρίσης εποχή που ξεπερνά το 42% μεσοσταθμικά.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου αλλά και εκθέσεις τραπεζών, ο ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για την αγορά ακινήτων, όπου οι συναλλαγές έχουν σχεδόν καταρρεύσει, αλλά και για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα. Αποτελεί δε σημαντικό εμπόδιο για την αύξηση των τιμών των κατοικιών, παράλληλα με την αναμενόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν οι αποποιήσεις κληρονομιών αυξήθηκαν κατά 86% σε σχέση με το 2013 ποσοστό το οποίο χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς μεγεθύνονται οι επιβαρύνσεις. Κανείς ιδιοκτήτης ακινήτων, κανείς φορολογούμενους δεν επιθυμεί να προσθέσει ένα ακόμα φόρο στο κεφάλι του, καθώς τα ακίνητα πλέον δεν αποδίδουν.

Αντίθετα, πολλά είναι κενά και αδύνατον να συντηρηθούν ώστε κάποια στιγμή να αξιοποιηθούν. Παρόλα αυτά οι ιδιοκτήτες ακόμα και για τα κενά διαμερίσματα και τα οικόπεδα πληρώνουν υπέρογκους φόρους. Έχει αναδειχθεί σε ανέκδοτο η κληρονομιά ακινήτων και αποτελεί πονοκέφαλο για όποιον βρίσκεται σε αυτή τη θέση καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση υποβάλλοντας αίτηση σε κάποιο ειρηνοδικείο για να αποποιηθεί επί της ουσίας τους φόρους.

Από το 2009 που η μικρή φορολογική επιβάρυνση (526 εκατ. ευρώ) της ακίνητης περιουσίας οδήγησε στη χρήση των ακινήτων ως μέσου αποθεματοποίησης του πλούτου το 2016 οι επιβαρύνσεις εκτινάχθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, η ανεργία αυξάνεται, και τα ληξιπρόθεσμα διογκώνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου το 2016, εισπράχθηκαν φόροι ύψους 3,5 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας όταν το 2009 οι φόροι στην περιουσία δεν ξεπερνούσαν τα 526 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους και τέλη κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, διαμορφώθηκαν σε 118,37 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 135,85 εκατ. ευρώ το 2015 μειωμένα κατά 12,87%.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δείχνουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις των ακινήτων τα τελευταία χρόνια:

  • Το 2009- 526 εκατ. ευρώ.
  • Το 2010 -487 εκατ. ευρώ.
  • Το 2011 -1,17 δισ. ευρώ.
  • Το 2012 - 2,75 δισ. ευρώ.
  • Το 2013 - 2,75 δισ. ευρώ.
  • Το 2014 - 2,9 δισ. ευρώ.
  • Το 2015 -3,04 δισ. ευρώ
  • Το 2016 -3,49 δισ. ευρώ

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπανδρέου: Εξηγεί γιατί δεν παρέστη στην κηδεία του Κώστα Σημίτη

Ο κ. Παπανδρέου, που ενημέρωσε ότι βρίσκεται στην Κίνα, συνόδεψε το σχόλιό του στο Facebook …