Στην τελική ευθεία του αγώνα οι απολυμένοι ΒΦΛ

Τις ημέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η «κρίση» στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Ήταν Μάρτιος του 2016, λίγο πριν λήξει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων (στις 31 του μήνα), με την εταιρία να απαιτεί πέρα από μειώσεις αποδοχών (έως 40%) την υπογραφή των απολύσεων όλου του προσωπικού και τη «μεταφορά» του από την ELFE ABEE στις νέες εταιρίες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC Ltd) με νέες, 14μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου…

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή και παρουσιάζεται παρακάτω από το kavalapost.gr:

"Η αδιαλλαξία της εργοδοσίας και η άρνησή της να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο έφερε τη «σύγκρουση». Ακολούθησαν διαδοχικά -και όχι κατ’ ανάγκη με αυτήν τη σειρά για όλους τους εργαζόμενους- η διαθεσιμότητα, οι μηνύσεις (πάνω από 300 στο σύνολο!), οι απολύσεις και μετά τα δικαστήρια: προσωρινές διαταγές, ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές… Στο ενδιάμεσο, συνεχόμενα πήγαινε-έλα στην Αθήνα, τριμερείς διαβουλεύσεις στα υπουργεία, παραστάσεις διαμαρτυρίας, ΟΜΕΔ, ΣΕΠΕ κτλ.

Νέα σύσκεψη στην Αθήνα

Η «επέτειος» του ενός χρόνου αγώνα βρίσκει τους εκπροσώπους του Σωματείου των Εργαζομένων και πάλι στην Αθήνα για ακόμη μία επαφή με τα στελέχη της κυβέρνησης. Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2017 πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση για εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την υπόθεση.

Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, τα στελέχη των νομικών υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομίας & Ανάπτυξης και Εργασίας), καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

Το τελευταίο δικαστήριο

Εντωμεταξύ, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 αναμένεται να εκδικαστεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας και το τελευταίο «κύμα» αγωγών των απολυμένων κατά των εταιριών ELFE ΑΒΕΕ, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC Ltd. Οι τρεις αυτές αγωγές που θα συζητηθούν αφορούν σε περίπου 75 πρώην εργαζόμενους των Λιπασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τακτικές αγωγές έχουν ήδη δικαστεί στις 13 Δεκεμβρίου 2016 και στις 28 Φεβρουαρίου 2017 με τις αποφάσεις γι′ αυτές να μην έχουν ακόμη εκδοθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει σίγουρα μετά το Πάσχα."


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησε η υποβολή από χθες - Όλες οι αλλαγές

Δείτε όλες τις αλλαγές που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2023 Ξεκίνησε …