Πληρωμές για 280.000 μερισματούχους

Μερίσματα που κυμαίνονται από 200 έως 400 ευρώ το 3μηνο θα πληρώνει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για το 2017.  Τα μερίσματα πληρώνονται φέτος για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου σε 280.000 μερισματούχους και το ύψος τους είναι το τελικό ύψος για όλη τη φετινή χρονιά.

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν το ποσό που είχαν πάρει τον περασμένο Ιούνιο, πριν αρχίσουν οι κρατήσεις για τα αναδρομικά. Συνεπώς το ποσό που θα καταβληθεί στην επικείμενη τακτική πληρωμή θα είναι αυξημένο σε σύγκριση με τις τελευταίες δύο καταβολές (τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Δεκεμβρίου), καθώς ολοκληρώθηκε η κράτηση των αναδρομικών.

Υπενθυμίζεται πως το μέρισμα του ΜΤΠΥ μειώθηκε τον περασμένο Μάιο με νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος όμως είχε αναδρομική ισχύ από 1/1/2016. Επειδή εντός του 2016 είχαν ήδη καταβληθεί τρία μερίσματα (Ιανουάριος - Μάρτιος) πριν από την ψήφιση του νόμου, οι μερισματούχοι έπρεπε να «επιστρέψουν» πίσω στο Ταμείο τη διαφορά ανάμεσα στο παλαιό και το νέο μέρισμα για τους τρεις αυτούς μήνες. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε κι έτσι το μέρισμα επιστρέφει στο νέο πραγματικό ύψος του, στο οποίο θα πληρώνεται κάθε τρίμηνο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο, ο συντελεστής αναπλήρωσης που καθορίζει το ύψος του μερίσματος αναπροσαρμόζεται εντός του πρώτου 15νθημέρου κάθε έτους με γνώμονα τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα και έξοδα, προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων. Για το 2017 ο συντελεστής διατηρείται στο περσινό ύψος κι έτσι τα μερίσματα του 2017 θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα (χωρίς όμως τα αναδρομικά). Ο επίμαχος συντελεστής έμεινε αμετάβλητος με σχετική απόφαση του προέδρου ΔΣ του ΜΤΠΥ, Ηλία Μπάρδα.

Παράδειγμα
Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος ΠΕ με 35ετία έπαιρνε μέρισμα 202 ευρώ και τώρα δικαιούται 131 ευρώ. Τα αναδρομικά του για το πρώτο 3μηνο του 2016 ήταν 213 ευρώ (71Χ3) και παρακρατήθηκαν σε δύο δόσεις -πληρωμές Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου-, μειώνοντας κάθε φορά το μέρισμα επιπλέον κατά 106 ευρώ. Η τελευταία παρακράτηση του υπερβάλλοντος ποσού έγινε τον Δεκέμβριο του 2016. Ετσι ο συνταξιούχος του προηγούμενου παραδείγματος θα παίρνει πλέον κάθε 3μηνο 393 ευρώ και όχι 286 ευρώ.

Πηγή


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πιερρακάκης: Τα Πειραματικά, πυλώνας στρατηγικής για βελτίωση σχολείων

Επιπλέον, σήμερα ολοκληρώθηκε και η διαδικασία απόδοσης τυχαίου αριθμού προτεραιότητας, σε περίπτωση ισοβαθμίας στα Πρότυπα …