Οι εργασιακές αλλαγές από την αξιολόγηση

Με ελαστικότητα αναμένεται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ενδεχόμενη μη τήρηση της προθεσμίας για την διαδικασία αξιολόγησης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να σταλούν τα έντυπα αξιολόγησης υπαλλήλων ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου -δηλαδή μεθαύριο Παρασκευή- σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο, αλλά και τη σχετική νομοθεσία που δίνει χρονικό περιθώριο για τη σύνταξη των εκθέσεων έως το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους.

Στόχος της διαδικασίας, επαναλαμβάνουν στελέχη του υπουργείου, είναι να αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την βελτίωση των υπαλλήλων και άρα δεν επιθυμούν να δώσουν έδαφος σε τιμωρητικές λογικές.

Στην αξιολόγηση έχει αντιδράσει η ΑΔΕΔΥ κηρύσσοντας απεργία-αποχή. Ένα από τα επιχειρήματα τηςκατά το άρθρο του "efsyn", είναι ότι οι άμεσοι αξιολογητές των υπαλλήλων θα είναι «οι "δοτοί-αρεστοί" προϊστάμενοι που με ανάθεση έχουν τοποθετηθεί, χωρίς κριτήρια», στο πλαίσιο των μεταβατικών διατάξεων του «Νόμου Μητσοτάκη».

Για το θέμα των προϊσταμένων, υπενθυμίζεται, το υπουργείο έχει αποφασίσει να «σπάσει» στα δύο την διαδικασία, προκηρύσσοντας πρώτα τις «οριζόντιες» θέσεις γενικών διευθυντών (Οικονομικών, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού), με στόχο να «ξεμπλοκάρουν» το κρίσεις και να δοθεί το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την επιλογή προϊσταμένων με το νέο σύστημα. Οι προκηρύξεις για τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες γενικών διευθυντών αναμένεται να εκδοθούν στο άμεσο μέλλον. Προηγουμένως, όμως, το υπουργείο προβαίνει σε ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις επί της διαδικασίας επιλογής, με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφορικά με τις επικείμενες προκηρύξεις για γενικούς διευθυντές και συγκεκριμένα για όσους έχουν οικονομικές αρμοδιότητες, διευρύνεται το δικαίωμα συμμετοχής των υποψηφίων. Θα μπορούν να επιλέγονται αρχικά υπάλληλοι με τριετή τουλάχιστον εμπειρία σε θέματα οικονομικής διαχείρισης ή διαχειριστικού ελέγχου, αλλά εφόσον δεν υπάρχουν υπάλληλοι με αυτές τις προϋποθέσεις, θα επιλέγονται υπάλληλοι με διετή τουλάχιστον εμπειρία.

Φίλτρα και εξαιρέσεις

Οι υποψήφιοι γενικοί διευθυντές, σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για μέχρι πέντε θέσεις κατ' ανώτατο όριο ανά προκήρυξη. Εξαιρούνται, ωστόσο, από το δικαίωμα συμμετοχής, οι γενικοί διευθυντές ου είχαν παραμείνει σε θέσεις ευθύνης, με βάση τις διατάξεις του νόμου 4111/2013.

Σε ευρύτερο επίπεδο επιλογής προϊσταμένων, μπαίνουν περιορισμοί για όσους τοποθετηθούν με το νέο σύστημα (του νόμου 4369/2016). Όσοι επιλεγούν δεν θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας για θέσεις ευθύνης ίδιου ή κατώτερου επιπέδου, εφόσον δεν έχουν διανύσει κατά την ημερομηνία προκήρυξης των θέσεων, τα δύο τρίτα της προβλεπόμενης θητείας του. «Φραγμός» μπαίνει για νέες υποψηφιότητες σε οποιοδήποτε θέσης ευθύνης, εφόσον δεν έχει παρέλθει διετία από την απαλλαγή του ως προϊσταμένου.

Τέλος, οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν ότι σε περίπτωση κένωσης θέσης προϊσταμένου κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας του, δεν προκηρύσσεται εκ νέου η θέση αλλά σε αυτήν τοποθετείται για το υπόλοιπο της θητείας ο επόμενος στον οικείο πίνακα κατάταξης, εφόσον δεν έχει τοποθετηθεί σε άλλη θέση ευθύνης του ίδιου επιπέδου.


 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρουσία του Ν. Δένδια η αναβίωση της μάχης των Οχυρών στο Ρούπελ

Ο κ. Δένδιας έκανε μία αναδρομή στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής Η ιστορική μνήμη …