Τελικά το παγκάρι των ενοριών δεν είναι για τους φτωχούς.......

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων υπέρ του εφάπαξ που παίρνουν οι κληρικοί, θα κατατίθεται το 50% των χρημάτων των πιστών που προορίζονταν για τους απόρους, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας το αποφάσισε, κρίνοντας ως νόμιμη και συνταγματική την υπ αριθμό 781/2017 υπουργική απόφαση του 2009.

Αυτή η απόφαση ήθελε το 50% των ακαθάριστων εσόδων σε ξωκλήσια και παρεκκλήσια, να περιέρχονται αυτόματα στον Τομέα Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ) του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Στον αντίποδα βρέθηκα νη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Μητροπόλεις Ηλείας, Χαλκίδας και Γλυφάδας που ζητούσαν την ακύρωση της, με το ΣτΕ να απορρίπτει το αίτημα τους με το χαρακτηρισμό του αβάσιμου....

Αναλυτικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας στο σκεπτικό της απόφασης τους αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει καμία συνταγματική διάταξη  και δεν προσκρούει  στην Ευρωπαϊκή  Σύμβαση  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

«Δεν αποτελεί παρά συνέχιση της μακράς παράδοσης συμβολής των Ιερών παρεκκλησίων και εξωκκλησίων στο σχηματισμό κεφαλαίου για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους κληρικούς, ανεξαρτήτως των λοιπών επιβαρύνσεων τόσο των ίδιων όσο και των λοιπών ενοριακών και μη ναών». Επιπλέον, τονίζουν πως η αναγκαιότητα  του μέτρου «αιτιολογείται από το νομοθέτη με βάση τον κίνδυνο διακοπής καταβολής του εφάπαξ λόγω της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει το   Ταμείο (ΤΠΔΥ)», τονίζεται στην απόφαση του ΣτΕ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρεύμα: Πως διαμορφώνονται οι τιμές στα τιμολόγια Οκτωβρίου

Τα νέα τιμολόγια θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη 1η Οκτωβρίου οπότε θα έχει «κλείσει» η …