Μειώσεις από 5 ευρώ έως και 620 ευρώ τον μήνα εκτιμάται ότι θα επιφέρει σε τουλάχιστον 1,4 εκατ. συνταξιούχους η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, εφόσον αποφασιστεί το μέτρο να εφαρμοστεί σε όλους τους συνταξιούχους.
Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν δέχεται τη σε δόσεις μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και ζητεί άμεσα την περικοπή 1% του ΑΕΠ και μάλιστα, εντός του 2019.
Ο λογαριασμός, παρά τις διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου στους συμπολιτευόμενους βουλευτές, βγάζει μειώσεις τουλάχιστον σε 1,4 εκατ. συνταξιούχους, κατά μέσον όρο περίπου στο 14%.
Υπολογίζεται δε, πως θα θιγούν κυρίως υψηλοσυνταξιούχοι που έφυγαν με λίγα χρόνια ασφάλισης (σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι 40%), ενώ ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά πως υπάρχουν κάποιοι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα πάρουν ελαφρώς υψηλότερα ποσά συντάξεων (υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και στο +20%), καθώς αποχώρησαν από την εργασία τους με πολλά χρόνια ασφάλισης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών που επικλαείτια στο εν λόγω άρθρο η "Καθημερινή", οι «προσωπικές διαφορές» κυμαίνονται μεταξύ 7% και 39%. Στην πρώτη γραμμή του πυρός για τις νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις βρίσκονται συνταξιούχοι με υψηλές αποδοχές –συγκριτικά με τον μέσον όρο του συστήματος– και ταυτόχρονα μεγάλες προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις τους. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη (μετά τις μειώσεις των προηγούμενων μνημονίων), περίπου 750.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς ενδέχεται να δουν, από το 2019 και μετά, μειώσεις στις συντάξεις τους κοντά στο 18%.
Δημόσιοι υπάλληλοι
Στους χαμένους συγκαταλέγονται δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, καθώς θα έχουν αρκετά μεγάλο ποσό προσωπικής διαφοράς, ενώ από τους μισθωτούς, μεγάλοι χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι με πλήρη σύνταξη, υψηλόμισθοι που αποχώρησαν με μεγάλα χρονικά διαστήματα ασφάλισης. Χαμένοι θα είναι σχεδόν κι όλοι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που ελάμβαναν την προσαύξηση των 220 ευρώ, οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΕ που ήταν ασφαλισμένοι σε μεγάλες κατηγορίες, καθώς και το σύνολο των συνταξιούχων από ΤΕΒΕ και ΤΑΕ που συνταξιοδοτήθηκε με 35ετία από τις προαιρετικές κατηγορίες.
Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι οι προσωπικές διαφορές που μπορεί να περικοπούν, σταδιακά και μερικώς ή ολικώς (ανάλογα με το πού τελικά θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές), κυμαίνονται από 5 έως και 620 ευρώ (στο πρώην ΤΕΒΕ). Αν και η κυβέρνηση επιδιώκει να το αποφύγει, τουλάχιστον για το 2019, μειώσεις από 6% έως 8% αναμένεται να δουν ακόμη και συνταξιούχοι που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ (σήμερα 486,84 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης) ή προέρχονται από «μη ευγενή» ταμεία. Εως 22% φτάνουν κατά μέσον όρο οι προσωπικές διαφορές για τους προερχόμενους από το ΙΚΑ και το Δημόσιο (με... 40 χρόνια ασφάλισης), ενώ από 30% έως και 39% φτάνουν οι προσωπικές διαφορές και κατά συνέπεια θα κυμανθούν οι μειώσεις, σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο με λιγότερα από 34 χρόνια ασφάλισης ή από το πρώην ΤΕΒΕ.