Νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών των αγροτών

Τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών που έχουν εμπορική δραστηριότητα, θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. Στο πλαίσιο μάλιστα του μηχανισμού ρύθμισης θα μπορούν οι οφειλέτες αγρότες να εντάξουν τις απαιτήσεις από το Δημόσιο, από ασφαλιστικά ταμεία και από πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση.

Βασική προϋπόθεση -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Έθνους»- για να θεωρηθούν οι αγρότες ως φυσικά πρόσωπα επιλέξιμοι οφειλέτες στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης είναι να συντρέχει στο πρόσωπό τους η εμπορική δραστηριότητα.

Αυτό που μένει να ξεκαθαρισθεί είναι εάν αρκούν η υποβολή Ε3 και η τήρηση βιβλίων ή προϋποτίθεται η εκμετάλλευση ατομικής επιχείρησης και οργανωμένης αγροτικής μονάδας. Εύλογα πάντως στην πρώτη περίπτωση δικαίωμα στη ρύθμιση οφειλών θα έχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός αγροτών.

Η ρύθμιση των δανείων των αγροτών, των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και των εταιρειών με αγροτικές δραστηριότητες, ειδικά δε αυτών που είχαν συναφθεί με την πρώην Αγροτική Τράπεζα που βρίσκεται υπό ειδική εκκαθάριση με εκκαθαρίστρια την Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ, PQH, τέθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Kόκκαλη.

Η ρύθμιση για τους αγρότες αφορά σε όλα τα «κόκκινα» δάνεια, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ακόμη και οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Παράλληλα οι αγρότες οφειλέτες θα μπορούν, πέραν των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση, να εντάξουν τις απαιτήσεις από το Δημόσιο και από ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση.

Θα δίνεται επομένως η δυνατότητα σε όσους έως τα τέλη του 2016 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου του 2016, να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Η οφειλή δεν απαιτείται να προέρχεται από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς του (π.χ. Ανοιχτό Δάνειο Αγροτών), αλλά θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές από άλλη αιτία (π.χ. στεγαστικό δάνειο).

Η προηγούμενη δυνατότητα δεν ισχύει εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει υποβάλει στο παρελθόν αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις των άρθρων 62 επ. του ν. 4307/2014 (Α' 246), στις διατάξεις του ν. 3588/2007 (Α' 153), εκτός εάν έχει υπάρξει έγκυρη παραίτησή του από τις εν λόγω διαδικασίες μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών ή έχει διακόψει την επιχειρηματική του δραστηριότητα ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, βρίσκεται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης.

Επίσης για να θεωρηθεί ως επιλέξιμος οφειλέτης θα πρέπει να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε τουλάχιστον μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης του άρθρου 4.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη και σε περίπτωση συνοφειλετών υποχρεωτικά και από αυτούς ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα τηρείται στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Για να είναι αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει ο οφειλέτης να αναφέρει τα εξής:

• πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΚΑΔ, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση), αναφορά στον κύκλο εργασιών του κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή της αίτησης και στις συνολικές υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών του, περιγραφή της δραστηριότητάς του, της οικονομικής του κατάστασης, των λόγων της οικονομικής του αδυναμίας και των προοπτικών της επιχείρησής του,

• κατάλογο όλων των πιστωτών του με πλήρη στοιχεία (επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση), των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή και των συνοφειλετών που τυχόν ευθύνονται έναντι κάθε πιστωτή,

• την πρότασή του για τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών του, η οποία περιέχει κατ’ ελάχιστον το ποσό που δύναται να καταβάλλει σε μηνιαία ή ετήσια βάση για την αποπληρωμή των οφειλών του, και βασίζεται στα εκτιμώμενα έσοδα και έξοδα του οφειλέτη κατά τις επόμενες τουλάχιστον τρεις χρήσεις.

Ποια είναι η διαδικασία για την υπαγωγή στο μέτρο

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από:

• Κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη με αναφορά στην εκτιμώμενη εμπορική αξία τους, προκειμένου να είναι δυνατόν να προσδιορισθεί η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του. Η αξία των ακινήτων τα οποία δηλώνονται στην αίτηση θα καθορίζεται με βάση έκθεση εκτιμητή ακινήτων, ενώ σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί τέτοια έκθεση ως αξία των ακινήτων στην αίτηση δηλώνεται η αξία που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

• Πλήρη περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων (είδος βάρους ή εξασφάλισης, πιστωτής, ασφαλιζόμενο ποσό, σειρά, δημόσιο βιβλίο) που είναι εγγεγραμμένα επί των περιουσιακών στοιχείων και πλήρη στοιχεία κάθε συνοφειλέτη (επωνυμία, πλήρη διεύθυνση, ΑΦΜ, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση).

Επίσης, με την αίτηση συνυποβάλλονται υποχρεωτικά και:

• δήλωση για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη που έγινε εντός των τελευταίων πέντε ετών πριν από την υποβολή της αίτησης και για κάθε καταβολή μερίσματος από τον οφειλέτη προς τους μετόχους ή εταίρους ή άλλη συναλλαγή εκτός των τρεχουσών συναλλαγών της επιχείρησης που έγινε εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης,

• στοιχεία κάθε νομικού προσώπου συνδεδεμένου με τον οφειλέτη με ημερομηνία σύστασης μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2012,

• κατάλογος των προσώπων που αμείβονται από τον οφειλέτη και τα οποία αποτελούν συνδεδεμένα πρόσωπα με αυτόν, καθώς και ανάλυση των αμοιβών αυτών κατά τους τελευταίους είκοσι τέσσερις μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.

Επιχειρήσεις: Τακτοποίηση μέσα σε 86 ημέρες

Μέσα σε 86 ημέρες θα έχει τη δυνατότητα μια επιχείρηση να ρυθμίσει εξωδικαστικά τις οφειλές της με όλους τους πιστωτές της, με τις δόσεις να φτάνουν ακόμη και σε βάθος δεκαετίας, για χρέη προς το Δημόσιο.

Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που βρίσκεται στη Βουλή για ψήφιση, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ωστόσο, για την ομαλή λειτουργία της οικονομικής τους δραστηριότητας και τα συμφέροντα των εργαζομένων θα εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό οι απαιτήσεις των μικρών πιστωτών που θα εξακολουθούν να διεκδικούν το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Στο επίκεντρο

​Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά ο οφειλέτης βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς είναι αυτός που θα μπορεί να ξεκινάει τη διαδικασία, χωρίς τον φόβο των καταδιωκτικών μέτρων που τίθενται σε αναστολή.

Επίσης αξιολογείται με αντικειμενικά κριτήρια η πραγματική ικανότητα αποπληρωμής μιας επιχείρησης, δίνοντας τη δυνατότητα στις υγιείς επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους, δηλαδή τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες, εφόσον την τελευταία τριετία έχουν λειτουργικό κέρδος έστω και 1 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την ύφεση, θα μπορέσουν να ελαφρυνθούν και να καταστούν βιώσιμες, ενώ από την άλλη πλευρά το νομοσχέδιο, με πλήθος από δικλίδες ασφαλείας, αποκλείει τους στρατηγικά κακοπληρωτές.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο «μάγος» της αποποίησης ευθυνών

Η ιδιομορφία της περίπτωσης Σημίτη εντοπίζεται στο ότι αποτελεί ίσως τη μοναδική περίπτωση πρωθυπουργού, που …