SOS: Επικίνδυνο παιχνίδι με τα διαδικτυακά προσωπικά δεδομένα

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, όταν η προσοχή των περισσοτέρων ήταν στραμμένη στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την πώληση προσωπικών δεδομένων από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως οι Comcast, Verizon και Charter, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Με αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνον ακυρώνεται η νομοθεσία που απαγόρευε την πώληση προσωπικών πληροφοριών, αλλά επ’ ουδενί δεν επιτρέπεται στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών να επαναφέρει ανάλογα μέτρα για την προστασία του ιδιωτικού βίου.

Η Γερουσία είχε ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο. Οι Ρεπουμπλικανοί, όπου και εκεί έχουν την πλειοψηφία, εκτός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματος. Το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας είναι να επικυρωθεί το νομοσχέδιο από τον Αμερικανό πρόεδρο. Το νομοσχέδιο δίνει στις εταιρείες ασύρματης τηλεφωνίας και στους παρόχους υπηρεσιών του Διαδικτύου το δικαίωμα να διαχειρίζονται τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους – πού σερφάρουν, ποια προϊόντα αγοράζουν, εν γένει κάθε διαδικτυακή τους δραστηριότητα.

Κατά την άποψη των Δημοκρατικών συναδέλφων μου, τα ίχνη που αφήνει ένας καταναλωτής στο Διαδίκτυο θα πρέπει να αφορούν μόνον τον ίδιο. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι πάροχοι υπηρεσιών στο Διαδίκτυο διαθέτουν πληροφορίες για προσωπικές προτιμήσεις, προβλήματα υγείας και χρηματοοικονομικά θέματα των πελατών τους.

Οι Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί μας στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών υποστηρίζουν πως αυτά τα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να διατίθενται προς πώληση στο Διαδίκτυο. Ετσι, αυτές οι εταιρείες μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από την πώληση προσωπικών στοιχείων. Ουσιαστικά, διαθέτουν προς πώληση κάτι που δεν τους ανήκει. Επί δεκαετίες, οι κυβερνήσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών προστάτευαν την ιδιωτικότητα των πολιτών στις τηλεφωνικές συνομιλίες. Το 2016, όταν ήμουν πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών επί κυβερνήσεως Ομπάμα, εφαρμόστηκαν αυτοί οι κανόνες και στο Διαδίκτυο.

Και ιδού η υποκρισία: Ενώ ο Τραμπ αντιδρά έντονα στην υποτιθέμενη παρακολούθηση των βοηθών του, είναι διατεθειμένος να υπογράψει ένα νομοσχέδιο που εκχωρεί χωρίς κανέναν περιορισμό το δικαίωμα πώλησης προσωπικών στοιχείων κάθε Αμερικανού πολίτη που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο.

* O Tom Wheeler είναι επιχειρηματίας και πολιτικός. Ηταν ο 31ος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών και είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΠΗΓΗ: Έντυπη Καθημερινή


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπανδρέου: Εξηγεί γιατί δεν παρέστη στην κηδεία του Κώστα Σημίτη

Ο κ. Παπανδρέου, που ενημέρωσε ότι βρίσκεται στην Κίνα, συνόδεψε το σχόλιό του στο Facebook …