Το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε με πρόσφατη μελέτη της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τους Άστεγους (FEANTSA),επισημαίνει το πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα των αστέγων στη χώρα μας. Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, η έλλειψη στέγης επηρεάζει όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο όσες υφίστανται εντονότερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα όπου το 95% των φτωχότερων ξοδεύουν περισσότερο από το 40% του μικρού εισοδήματός τους για τη στέγαση. Φαίνεται επίσης από την επεξεργασία στατιστικών δεδομένων ότι 1 στους 70 κάτοικους του λεκανοπεδίου είναι άστεγος ή ζει σε πολύ κακές, ακατάλληλες ή ανασφαλείς στεγαστικές συνθήκες.
Το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία ζητά:
- Τη δημιουργία «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση του Προβλήματος της Έλλειψης Στέγης», και των αναγκαίων προβλέψεων βελτίωσης του πλαισίου εφαρμογής του
- Έμφαση στην κοινωνική κατοικία: Σύνδεση της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, ειδικότερα μετά την ουσιαστική κατάργηση του θεσμού της κοινωνικής κατοικίας στη χώρα μας
- Πρόβλεψη σταθερών και επαρκών θεσμοθετημένων πόρων για την κοινωνική πρόνοια και αποτελεσματικής αξιοποίησης των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πόρων
- Άμεση παύση των αστυνομικών μέτρων δίωξης και στοχοποίησης πληθυσμών που ανήκουν σε ιδιαιτέρως ευάλωτες ομάδες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και άστεγοι.
- Τη δημιουργία ενιαίου συστήματος καταγραφής του άστεγου πληθυσμού και των αιτημάτων στέγασης.
- Τη δικτύωση και το συντονισμό των υπηρεσιών, καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών υγείας και υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας όπως επίσης καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εταίρων: διακυβέρνηση/Πολιτεία, υπηρεσίες υγείας/πρόνοιας, κοινωνικοί εταίροι και κοινωνία (Οριζόντια και κάθετη δικτύωση)
- Τη δημιουργία συνδυασμού υπηρεσιών στέγασης αλλά και υπηρεσιών ολοκληρωμένης παρέμβασης και φροντίδας σε ειδικές ομάδες στον πληθυσμό των αστέγων, όπως οι άστεγοι με ψυχιατρικά προβλήματα ή άστεγοι που συνδυάζουν προβλήματα υγείας.
- Την κινητοποίηση της κοινωνίας προς την εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής στίγματος, την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, την προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.