Τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια και οι «γενναίες» ρυθμίσεις

Αποτελεσματικές είναι μέχρι στιγμής οι τράπεζες στις ρυθμίσεις κόκκινων στεγαστικών δανείων, καθώς ο δείκτης θεραπείας τους διαμορφώνεται υψηλότερα από το δείκτη αθέτησης. Σύμφωνα με την έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικά, ο δείκτης αθέτησης (default rate) παρουσίασε επιβράδυνση κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Παρέμεινε όμως υψηλότερος από το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate).

Οι ρυθμίσεις στεγαστικών

Αντίθετα, στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται υψηλός ρυθμός αποκατάστασης που υπερβαίνει τον ρυθμό αθέτησης.

Αυτό οφείλεται στις γενναιόδωρες ρυθμίσεις δανείων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα, με στόχο να θεραπεύσουν οριστικά αυτά τα ανοίγματα.

Στο πλαίσιο αυτό μείωσαν τις μηνιαίες δόσεις σημαντικά, κυρίως με τους ακόλουθους τρόπους:

Καταβολή μόνο τόκων

Καταβολή τόκων και μέρους του κεφαλαίου

Διαχωρισμός της οφειλής σε δύο μέρη, με την πρώτη να εξυπηρετείται και τη δεύτερη να παγώνει για διάστημα έως και 10 έτη

Επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής

Μείωση επιτοκίου

Τι έδειξε η έκθεση της ΤτΕ

Υπερκάλυψη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, κυρίως μέσω των οριστικών διαγραφών απαιτήσεων σε επιχειρηματική και καταναλωτική πίστη.

Στο τέλος του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 1,2% συγκριτικά με το τέλος του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αγγίζοντας τα 106,3 δισ. ευρώ ή το 44,8% των συνολικών ανοιγμάτων.

Η μείωση των ΜΕΑ που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις ήταν περιορισμένη, ενώ τον κυριότερο παράγοντα μείωσης αποτέλεσαν οι διαγραφές, ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Μείωση δεικτών

Αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο παρατηρήθηκε μείωση του υπολοίπου των ΜΕΑ και το πρώτο από την έναρξη της κρίσης που σημειώθηκε μείωση στο δείκτη ΜΕΑ.

Παρά τη μείωση, ο δείκτης ΜΕΑ παραμένει υψηλός σε όλα τα χαρτοφυλάκια.

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016, ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 41,5% για το στεγαστικό, το 54,0% για το καταναλωτικό και το 44,6% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Συγκεκριμένα, στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 68,3%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ - δείκτης ΜΕΑ: 58,9%).

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 26,7%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ: 33,0%).

Αποτελέσματα και στόχοι

Συνολικά, το τελευταίο τρίμηνο του 2016, οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει τόσο για τη μείωση των ΜΕΑ όσο και των ΜΕΔ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2016, τα ΜΕΑ αγγίζουν τα 104,8 4 δισεκ. ευρώ ή 1 δισεκ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό - στόχο.

Σε παρόμοια πορεία, τα ΜΕΔ έφτασαν τα 75,9 δισεκ. ευρώ ή ~0,5 δισεκ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Οι επιδόσεις αναφορικά με τους δύο δείκτες παρακολούθησης (δείκτες ΜΕΑ και ΜΕΔ) ξεπέρασαν τους στόχους, με το δείκτη ΜΕΑ να βρίσκεται στο 50,0% συγκριτικά με το στόχο του 50,5% και το δείκτη ΜΕΔ στο 36,2% συγκριτικά με το στόχο του 36,4%.

Βελτίωση δεικτών

Για τα περισσότερα μεγέθη (στόχοι και δείκτες παρακολούθησης) οι επιδόσεις ήταν βελτιωμένες σε σύγκριση με τους στόχους που είχαν τεθεί για τα τρία κυριότερα χαρτοφυλάκια (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό), με μόνη εξαίρεση την οριακή απόκλιση που παρατηρείται στο ύψος των ΜΕΑ για το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο (ποσά σε δισεκ. ευρώ):

Το τελευταίο τρίμηνο του 2016, οι εισπράξεις από ΜΕΑ προς το υπόλοιπο των ΜΕΑ ξεπέρασαν το στόχο που είχε τεθεί (0,8% συγκριτικά με 0,6%).

Οι υψηλότερες επιδόσεις σχετίζονται κυρίως με τις αυξημένες εισπράξεις στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, καθώς και με την πώληση ενός δανείου.

Η πορεία των ρυθμίσεων

Η κάλυψη από προβλέψεις σε επίπεδο συστήματος έχει αυξηθεί οριακά, αγγίζοντας το 49,6% το Δεκέμβριο του 2016, από 49,5% το Σεπτέμβριο του 2016.

Εφόσον συμπεριληφθεί στις προβλέψεις και η αξία των εξασφαλίσεων (με ανώτατη αξία το υπόλοιπο του δανείου προ προβλέψεων απομείωσης), η κάλυψη των ΜΕΑ που επιτυγχάνεται είναι πλήρης.

Όλες οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, με το εύρος του στόχου να κυμαίνεται σε 27%-61% το 2019, από 15%- 19% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις προσφέρονται για περίοδο μεγαλύτερη των δύο ετών και υποδεικνύουν λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν δανειολήπτη στη βιωσιμότητα και τελικά στην εξυπηρέτηση του δανείου, καταλήγει το "moneyonline.gr".


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 21/1 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις γυναίκες καθώς αποτελούν σχεδόν τα 2/3 των εγγεγραμμένων ανέργων - …