Ένας μήνας και κάτι....Ξεκίνησε η διαδικασία!

Πρεμιέρα σήμερα της διαδικασίας για την Ελληνική διαπραγμάτευση, όσον αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης με ορόσημο την 22α Μαΐου, με την κυβέρνηση να αποσκοπέι στην ολοκλήρωση και στην ακτάληξη σε συμφωνίας!

Με την ολοκλήρωση θα πρέπειτα εξής 6 βασικά ζητήματα να έχει διευθετηθεί:

  1. Να έχουν οριστεί και ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019 και για το 2020.
  2. Να έχουν προσδιοριστεί οι δημοσιονομικοί στόχοι τουλάχιστον μέχρι το 2021, ενδεχομένως και μέχρι το 2023.
  3. Να υπάρξει συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους τουλάχιστον στις βασικές παραμέτρους.
  4. Να δώσει έγκριση το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
  5.  Να δοθεί έγκριση από το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
  6.  Να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης η εκταμίευση της δόσης των τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό πάνω από 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

την Παρασκευή 21 Απριλίου ο διοικητής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα παρουσιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο και αναμένεται να είναι  πάνω από το 3,5% έναντι στόχου 0,5%. Ήδη, το αποτέλεσμα έχει προαναγγελθεί τόσο από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 3,5% ήδη από το 2016, όσο και από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πρόβλεψε- σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του- ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι «τουλάχιστον 3%, έξι φορές πάνω από το στόχο».

Το Σαββατοκύριακο, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, θα αναζητηθεί ο συμβιβασμός για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Γερμανία και ΔΝΤ θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο- και όχι η Ελλάδα- στις διαπραγματεύσεις. Από τη μία πλευρά, η  Γερμανία δεν επιθυμεί εξειδίκευση των μέτρων πριν από τις γερμανικές εκλογές, ενώ το ΔΝΤ θέλει σαφείς διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους πριν στείλει το φάκελο της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Στόχος της Συνόδου στην Ουάσιγκτον είναι να μπουν οι βάσεις για την τελική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να κλείσει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στις 24 Απριλίου θα δοθεί η πιστοποίηση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, οπότε οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα θα γίνουν με οριστικοποιημένο το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ στις 25 Απριλίου θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία. Το κρίσιμο σημείο είναι να ολοκληρωθεί το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων από το 2019 με όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο τρόπο για τους συνταξιούχους, να αποφασιστεί η πώληση των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ  και να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στα εργασιακά. Πάντως, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα στη Βουλή.

Στις 22 Μαΐου θα πρέπει να κλείσει η πλήρης συμφωνία και αμέσως μετά  θα πρέπει να συγκληθεί και το Δ.Σ. του ΔΝΤ για να οριστικοποιηθεί το μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με το Ταμείο, διάρκειας περίπου ενός έτους.

Αν τελικά υπάρξει η συνολική συμφωνία, το Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, το οποίο θα γίνει στο Ταλίν της Εσθονίας στις 8 Ιουνίου, θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ν. Ανδρουλάκης για Κ. Σημίτη: Η πατρίδα μας τιμά σήμερα τον πρωθυπουργό που έκανε πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη

«O πολιτικός κόσμος της χώρας γίνεται φτωχότερος, καθώς έχασε μια σπουδαία προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, που …