Τα προαπαιτούμενα που θα κρίνουν τη συμφωνία

Τα «κενά» που υπάρχουν στα κείμενα της ΕΕ και του ΔΝT θα αρχίζουν να γεμίζουν από σήμερα το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές με την τεχνική συμφωνία να αποτελεί θέμα χρόνου. Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ έχουν κάνει ήδη τις εκπτώσεις τους για να υπάρξει η τεχνική συμφωνία.

Αποδέχθηκαν κατ αρχήν από την Ουάσιγκτον ότι θα δώσουν την προτεραιότητα σε τέσσερα πέντε μεγάλα θέματα αφήνοντας τα μικρότερα που καθυστερούν μαζί με τα πρώτα για λίγο αργότερα.

Στην σημερινή συνάντηση που είχε το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα, έγινε η εκ των προτέρων επιλογή των προαπαιτουμένων που θα κρίνουν στην ουσία και την συμφωνία.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν ότι το κείμενο του μνημονίου του ΔΝT είναι μόνο πέντε σελίδες ακριβώς για να μην έχει μεγάλη απόσταση από το αντίστοιχο κείμενο της ΕΕ.

Μάλιστα περιέχουν και δημοσιονομικές προβλέψεις που θέλουν ο πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι και το 2022 οπότε θα λήγει η διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικού Σχεδιασμού που αποτελεί μέρος του μνημονίου.

Στις απαντήσεις που έστειλε η ελληνική πλευρά εν όχι της σημερινής συνάντησης αναπτύσσεται εκτός από την άποψη του οικονομικού επιτελείου για όλα τα θέματα και το ελληνικό δημοσιονομικό σενάριο που θέλει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 μέχρι το πολύ το 2022.

Μάλιστα περιλαμβάνουν και μια σειρά από στοιχεία και προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα θα είναι βιώσιμο και η λύση για την ελάφρυνση του χρέους θα παραμείνει στο ίδιο κόστος αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μειωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και τα επόμενα χρόνια.

Η σταθερή τάση για κλείσιμο της συμφωνίας φάνηκε και από την χθεσινή πρώτη ημέρα στην οποία λόγω τη καθυστέρησης της επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ κ. Ντέλιας Βελκουλέσκου εξετάστηκαν τα δύο θέματα στα οποία δίνουν περισσότερο βάρος οι Ευρωπαίοι δανειστές: Οι αποκρατικοποιήσεις και το θέμα του ανοίγματος τη αγοράς ενέργειας.

Στο θέμα της ενέργειας το μόνο που μένει είναι να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τις πωλήσεις των μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και τα μέσα τους 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα καθώς επίσης και ο χρόνος και το τρόπος για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ του ΔΕΠΑ του ΔΕΣΦΑ και φυσικά του 17% της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά στο υπερταμείο άνοιξε ξανά το θέμα των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και περιουσίας που φαίινεται ότι ξανανοίγει η ελληνική πλευρά θέλοντας να εξαιρέσει κάποιες που θεωρεί ότι θα πρέπει να μείνουν κάτω από το απόλυτο έλεγχο του δημοσίου.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό όπως παρά τα προβλήματα που υπάρχουν οι δανειστές δεν έδειξαν να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Άλλωστε όπως τόνιζε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την συνάντηση «Αν είναι να κολλήσουμε κάπου δεν θα είναι σε ενέργεια και αποκρατικοποιήσεις».

Πηγή: enikonomia.gr


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κοντογεώργης: Συνεχίζεται η διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους της για την εμβάθυνση της …