Τη μετεξέλιξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε ψηφιακά δίκτυα με δυνατότητα μετάδοσης μεγάλου όγκου δεδομένων, σκιαγραφούν στελέχη της ενεργειακής αγοράς, περιγράφοντας το μέλλον των δικτύων μεταφοράς ενέργειας που πρόκειται να ενεργοποιήσουν επενδύσεις για την ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής, ύψους 62 δισ. ευρώ έως το 2020.
Συνολικά στην Ευρώπη 600 δις ευρώ θα επενδυθούν στα Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) μέχρι το 2050, το μερίδιο των ψηφιακών δικτύων στις συνολικές επενδύσεις στα δίκτυα θα φθάσει το 80%, δημιουργώντας 3 εκ. νέες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει ένα σημαντικό μερίδιο από την επανάσταση στα «έξυπνα δίκτυα» το οποίο υπολογίζεται στο 2,5%.
Τα ψηφιακά δίκτυα και τον τρόπο με τον οποίο θα μπουν στην ζωή μας περιέγραψε πριν λίγες μέρες σε συνέδριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αντιπρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, κ Γιάννης Μάργαρης. «Ο ΔΕΔΔΗΕ από μία εταιρεία καλωδίων στην μεσαία και χαμηλή τάση μετατρέπεται σε hub δεδομένων και υπηρεσιών, σε ένα κόμβο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προσπαθεί να διασυνδεθεί».
Νέα προϊόντα και υπηρεσίες
Οι επενδύσεις στις υποδομές αυτές αξιοποιούν όλους τους διαθέσιμους ενεργειακούς πόρους, δημιουργούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, φέρνουν κοντά μας τις έξυπνες πόλεις και ωφελούν και τους καταναλωτές που είναι πλέον σε θέση να επιλέγουν από ένα πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών. «Ο καταναλωτής έχει πρόσβαση σε ακριβή πληροφόρηση για την κατανάλωσή του και κάνει πλέον «έξυπνες» επιλογές για τη χρήση και την προμήθεια της ενέργειάς του».
Σύμφωνα με έρευνα της KPMG σχετικά με τις αλλαγές στα Ευρωπαϊκά δίκτυα διανομής, το 98% πιστεύει ότι η τάση θα είναι αποκεντρωμένες μικρές μονάδες από ΑΠΕ, οι οποίες θα αναπτυχθούν ραγδαία, το 40% ότι την επόμενη τριετία θα φύγουμε από τα δίκτυα και θα γίνουμε αυτοπαραγωγοί και ότι μέχρι τότε η διαχείριση δεν θα αφορά μόνο την ενέργεια αλλά και άλλους τομείς, όπως π.χ το νερό, τις τηλεπικοινωνίες.
«Λόγω της οικονομικής κρίσης οι προοπτικές για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι αισιόδοξες. Η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ δημιουργεί πλεονάζουσα ισχύ και η είσοδό τους με προτεραιότητα μειώνει τη δυνατότητα για απόσβεση των επενδύσεων σε συμβατικές μονάδες, ανάγκη για φθηνότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από καταναλωτές, βιομηχανία, επιχειρήσεις» εξηγεί ο κ. Μάργαρης. Στο πλαίσιο αυτό, η αναδιοργάνωση με την εφαρμογή ενιαίου μοντέλου Ευρωπαϊκής Αγοράς, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η είσοδος νέων παικτών στην αγορά και ο μετασχηματισμός του μεριδίου της ΔΕΗ και επομένως και του ρόλου ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ κτλ. θεωρούνται μονόδρομος.
Η ενέργεια θα παράγεται στα σπίτια
Με τις επιπτώσεις που είχε στην μουσική βιομηχανία αλλά και στις τηλεπικοινωνίες η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, παρουσίασε στην ημερίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τα όσα θα συμβούν στην ενέργεια, ο διευθύνων σύμβουλος της Ήρων (συμφερόντων ΓΕΚ-Τέρνα και της Γαλλικής Engie) και της Engie Hellas κ. Γιώργος Δανιόλος. «Η ενεργειακή βιομηχανία ακολουθεί την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, όχι για να πεθάνει αλλά για να εξελιχθεί σε ένα δωρεάν commodity.....Πιστεύουμε ότι σε πολύ λίγο διάστημα η ενέργεια θα παράγεται στα σπίτια, στα μπαλκόνια μας και θα πουλιέται μέσα από μία πλατφόρμα αντίστοιχη του Airbnb (ενοικίαση σπιτιών μέσω ίντερνετ)".
Η ENGIE, κορυφαίος Γαλλικός ενεργειακός όμιλος με έσοδα 64,6 δις, ευρώ το 2016, κάνει πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό και υποστηρίζει την επανάσταση που φέρνει η τεχνολογία και στο χώρο της ενέργειας. Η εταιρεία πρόσφατα λειτούργησε δύο τεράστια δίκτυα, βασισμένα στην τεχνολογία του διαδικτύου (Internet of Thinks) στο Βέλγιο και τη Σιγκαπούρη. Ο σκοπός τους είναι απλός: να επιτρέπουν στις ηλεκτρονικές συσκευές να διασυνδέονται μεταξύ τους και να επικοινωνούν αξιόπιστα, με χαμηλό κόστος και χωρίς υπερβολική κατανάλωση ενέργειας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάζει το " newmoney.gr", μέχρι το 2020, 25 δισεκατομμύρια συσκευές θα μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν δεδομένα σε όλο τον κόσμο. Η ENGIE εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση από το 2015, προσφέροντας μια σειρά από λύσεις όπως έξυπνοι μετρητές νερού, έξυπνοι σταθμοί στάθμευσης, έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και έξυπνα δοχεία απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Δανιόλο, η Engie αγόρασε πρόσφατα και το μεγαλύτερο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εξαγορά που όπως σημειώνει υπηρετεί την τάση της αγοράς που είναι ότι μέχρι το 2030, τα οχήματα θα είναι ηλεκτρικά.
Οι δομικές αλλαγές που φέρνουν τα ψηφιακά δίκτυα ενέργειας, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για πολλές κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών αλλά και για τον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης. «Αναζητούμε ελληνικά clusters για να αναδείξουμε ελληνικές λύσεις έξυπνων δικτύων που θα πουλήσουμε και στην Ευρώπη» αναφέρει ο κ. Δανιόλος.