Μπράβο μέσα στην κρίση! Πολιτική ανταμοιβής στελεχών με μεγάλα bonus

Σε μια γενναιόδωρη μερισματική σε αγορές ιδίων αλλά και  πολιτική ανταμοιβής στελεχών με μεγάλα bonus, επιδίδεται η ΟΠΑΠ ΑΕ, αποδεικνύοντας ότι προτεραιότητα  έχουν οι μέτοχοι και τα στελέχη.Η εταιρεία ενισχυμένη από το δάνειο των 200 εκ. ευρώ, αισιοδοξεί για τη θετική διευθέτηση των στόχων της.

Η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την πορεία της μέχρι σήμερα και όπως είπε και ο CEO της εταιρείας Damian Cope,  η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου και η υπογραφή του νέου πλαισίου συνεργασίας από την συντριπτική πλειοψηφία των πρακτόρων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας και των ιδιωτών επενδυτών αλλά και των πρακτόρων  στην ΟΠΑΠ ΑΕ και στα σχέδια της.

Η Συνέλευση της περασμένης Πέμπτης, αποφάσισε με βάση το αναλυτικό ρεπορτάζ του "news247.gr", μεγάλα bonus ύψους 3,7 εκ. ευρώ στα στελέχη της, αν και για το 2016,  τα στελέχη της ΟΠΑΠ ΑΕ δεν πέτυχαν τους στόχους για αύξηση κερδών και αύξηση της τιμής της μετοχής. Ομως η διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ στη Γενική Συνέλευση, πρότεινε, και τελικά αποφασίστηκε,  να «αυτοεπιβραβευτεί» έτσι κι αλλιώς.

Ετσι αποφάσισε να ανταμείψει τα στελέχη της, ακόμη κι αν δεν τα κατάφεραν και να  μοιράσει 3,7 εκ. ευρώ από τα κέρδη της εταιρείας σε bonus για το 2016.

Η διαπραγμάτευση για τα 260 εκ.

Αν και δεν υπήρξε ερώτηση μετόχου στη Συνέλευση για το αν υπάρχει και πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για την επιστροφή των μισών  vlts (των 17.500 από τα 35.000)  με επιστροφή από το Δημόσιο στην ΟΠΑΠ 260 εκ. ευρώ, υπήρξε ερώτηση για το κόστος καθυστέρησης του project.

Η  διοίκηση της εταιρείας τόνισε –απαντώντας στην ερώτηση του  μετόχου- το μεγάλο κόστος που την επιβαρύνει από την καθυστερημένη έναρξη του παιχνιδιού.  Ειδικότερα ο κ. Ziegler είπε: «ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε το καλοκαίρι του 2015 και είχαμε τεράστιο κόστος από την καθυστέρηση, πολλά εκατομμύρια ευρώ... «Η ΟΠΑΠ ΑΕ», συνέχισε, «έχει πληρώσει από το 2011 τα 560 εκ. ευρώ και αν υπολογίσουμε τους τόκους αυτή της πρόωρης πληρωμής, το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο...»

Να θυμίσουμε εδώ ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ, είχε κάνει αγωγή διεκδίκησης 1 δισ. ευρώ ως αποζημίωσης για το ότι δεν μπορούσε να ξεκινήσει το παιχνίδι vlts, λόγω του προηγούμενου Κανονισμού της Επιτροπής Παιγνίων.

Ο νυν Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων ξεκίνησε το καλοκαίρι  του 2016 τη διαπραγμάτευση με  την ΟΠΑΠ ΑΕ  για να πάρει πίσω την αγωγή διεκδίκησης 1 δισ. ευρώ από το Δημόσιο (προσφεύγοντας στη Διαιτησία) για την καθυστέρηση στην εκκίνηση του παιχνιδιού.

Η διαπραγμάτευση,  κατέληξε στον ευνοϊκό Κανονισμό για τα φρουτάκια  της 1ης Νοεμβρίου, αλλά ο ΟΠΑΠ δεν απέσυρε όλες τις απαιτήσεις του για κόστη από την καθυστερημένη έναρξη του παιχνιδιού.

Δηλαδή παρότι η Επιτροπή Παιγνίων παραχώρησε τον Κανονισμό που χρειαζόταν ο ΟΠΑΠ για να ξεκινήσει το παιχνίδι, τον Νοέμβριο του 2016, η απαίτηση της ΟΠΑΠ ΑΕ για αποζημίωση δεν είχε κλείσει. Ακόμη και σήμερα η ΟΠΑΠ ΑΕ  μπορεί να ζητά από την κυβέρνηση εκατοντάδες εκ. ευρώ ως αποζημίωση για την καθυστέρηση στην εκκίνηση των vlts.

Διαθέτει έτσι ένα διαπραγματευτικό χαρτί, στο αίτημά της να πάρει πίσω κεφάλαια ύψους 260 εκ. ευρώ, ( δίνοντας πίσω τα μισά από τα φρουτάκια που εξασφάλισε το 2011) και η κυβέρνηση μια καλή διακιολογία για να ικανοποιήση αυτή την απαίτηση.

Για παράδειγμα αν η αποζημίωση που ζητά ο ΟΠΑΠ  για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου είναι  500 εκ. ευρώ  και παραιτηθεί από αυτά, αν πάρει  τα 260 εκ. που ζητά για να επιστρέψει τα μισά φρουτάκια -  το Δημόσιο και θα πληρώσει και θα έχει διαπραγματευτεί καλά.

Ωστόσο αξίζει να θυμίσουμε ότι, αν η Επιτροπή Παιγνίων δεν δημοσίευε τον Κανονισμό  για τα φρουτάκια που παρήγγειλε ο ΟΠΑΠ τον Νοέμβριο του 2016, το Δημόσιο θα έπαιρνε πίσω και τα 35.000 vlts αζημίως.

Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του project των vlts,  χθες στη Γενική Συνέλευση αναφέρθηκε,  ότι μόλις 30 είναι τα πρακτορεία που έχουν βάλει vlts και 65 τα καταστήματα PLAY.

Η Emerging Market Capital είναι φθηνότερη από την Bain

Στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης, μεταξύ των συμβάσεων που εγκρίθηκαν, ήταν και η σύμβαση με την Emerging Market Capital του βασικού μερόχου  της ΟΠΑΠ ΑΕ, Jiri Smech, που αφορά τις διεπιχειρηματικές συνέργιες, και την έρευνα στους τομείς των τυχερών παιχνιδιών, της τεχνολογίας, του μάρκετινγκ και της δημιουργίας νέων προϊόντων.

Όπως  εξήγησε εκ μέρους της διοίκησης ο κ. Α. Φωκάς, απαντώντας  (σε μέτοχο που ρώτησε αν είχε γίνει μελέτη κόστους-οφέλους) «η σύμβαση με την Emerging Market Capital είναι σε εξαιρετική τιμή  , αν κρίνει κανείς από τις τιμές που ζητούσαν άλλες διεθνείς εταιρείες όπως η Mc Kinsey και η Bain».

Ωστόσο η Bain είναι  η εταιρεία που με μόλις 15.000 ευρώ ανέλαβε τη μελέτη για τα vlts από την Επιτροπή Παιγνίων.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ θα ιδρύει υποκαταστήματα και πρακτορεία

Μεταξύ των θεμάτων που εγκρίθηκαν στη Συνέλευση ήταν και η  τροποποίηση σκοπού, ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις νέες δραστηριότητες της ΟΠΑΠ ΑΕ: Να ιδρύει υποκαταστήματα και πρακτορεία, να πουλά πακέτα τηλεφωνίας, συνδρομητικής τηλεόρασης, και ηλεκτρικού τρεύματος, εισιτήρια, υπηρεσίες ταχυδρομίου, κ.α.

Το πρότυπο πρακτορείο της ΟΠΑΠ ΑΕ, που βρίσκεται δίπλα στα γραφεία της εταιρείας έχει μέσα και ΑΤΜ Πειραιώς.

Αγορά Ιδίων και Μερισματική πολιτική

Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε και πρόσθετο μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση 2016. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό μέρισμα που θα λάβουν οι μέτοχοι της εταιρείας είναι 0,72 ευρώ και  έχουν εισπράξει με τη μορφή προμερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης η Συνέλευση αποφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών  για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι 5% του μετοχικού της κεφαλαίου και με ανώτατη τιμή τα 13 ευρώ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σε επίπεδα ρεκόρ οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Η Ευρώπη έχει μειώσει τις τεράστιες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών αλλά αγοράζει όλο …