Από τον Ιανουάριο του 2015 δεν υπάρχει νόμος που να προστατεύει την κύρια κατοικία από κατασχέσεις. Μόνο η πιθανή ένταξη στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μπορεί να «γλιτώσει» τα σπίτια από τους πλειστηριασμούς. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.
Όποιος οφειλέτης έχει καταθέσει αίτηση στο δικαστήριο και πιστεύει ότι η οριστική εκδίκαση της υπόθεσής του θα γίνει μετά από χρόνια, θα πρέπει να ξέρει ότι από στιγμή σε στιγμή θα τού οριστεί μία νέα δικάσιμος που θα είναι πολύ πιο σύντομη. Εάν σε αυτό το διάστημα δεχτεί τηλεφώνημα από εταιρεία διαχείρισης οφειλών προκειμένου να προβεί εξωδικαστικά σε ρύθμιση, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, διότι μία εξωδικαστική διευθέτηση του χρέους πιθανά τού δημιουργήσει πρόβλημα στην εκδίκαση της υπόθεσής του.
Οι οφειλέτες πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον δικηγόρο τους, και στην περίπτωση που μία πρόταση αποδειχθεί συμφέρουσα, τότε μπορούν να προβούν σε ρύθμιση εξωδικαστικά αλλά με παραίτηση από το δικόγραφο.
Σημαντικά σημεία σχετικά με τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
- Ο νόμος Κατσέλη όπως είναι σήμερα, θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2018.
- Ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018.
- Από εκεί και πέρα θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου, με πολύ πιθανή την κατάργηση της κύριας κατοικίας.
- Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να διασώσουν την κύρια κατοικία τους να προβούν άμεσα σε κατάθεση της αίτησης στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο.
- Από τον Ιανουάριο του 2015 δεν υπάρχει νόμος που να προστατεύει την κύρια κατοικία.
- Μοναδικό «όπλο» είναι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
- Σε παράλληλη ισχύ είναι και ο νόμος του Καταναλωτή (ν.2251/1994) που προστατεύει την κύρια κατοικία για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες μέχρι 20.000 ευρώ.
«Δεύτερη ευκαιρία» για βελτίωση της αρχικής ρύθμισης
Κάθε οφειλέτης που δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση που του όρισε το προσωρινό δικαστήριο, έχει την δυνατότητα να ενημερώσει για τα νέα οικονομικά του δεδομένα, δηλαδή να υποβάλει αίτηση μεταρρύθμισης της απόφασης (είτε είναι προσωρινή είτε είναι οριστική) και να ζητήσει επαναπροσδιορισμό της δόσης, καταλήγει το "newsbomb.gr".
Π