Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίζεται ο Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη στην "Passauer Neue Presse", όπου δηλώνει ότι η χώρα πηγαίνει καλύτερα και ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, με μικρά βήματα, καρπούς.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πολιτική μηδενικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία, ως γνωστόν, είναι αντίθετο το Βερολίνο, ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι:
«Η ΕΚΤ είναι αρμόδια και για τις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, στις οποίες δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες οικονομικές διαφορές. Αν όλες οι οικονομίες ήταν τόσο ισχυρές όσο η γερμανική τότε σίγουρα το βασικό επιτόκιο θα ήταν διαφορετικό. Εργαζόμαστε ωστόσο προς την γεφύρωση των διαφορών.
Είμαι αισιόδοξος ότι η Γαλλία υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν θα σημειώσει προόδους. Στην Ιταλία βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Και η Ελλάδα εξελίσσεται καλύτερα από ότι πριν από ένα ή δύο χρόνια. Αποδίδουν σήμερα, με μικρά βήματα, καρπούς οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έπρεπε να αποσπάσουμε από την Αθήνα. Επειδή βελτιώνεται η συνολική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, αλλά και επειδή δεν υφίσταται πια κίνδυνος αποπληθωρισμού, υπάρχουν ενδείξεις από κύκλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ότι σταδιακά θα τερματιστεί η πολιτική του υπερβολικά φθηνού χρήματος. Αυτός θα είναι ο σωστός δρόμος».
Στο ερώτημα αν είναι απαραίτητη η παραμονή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε:
«Το τρέχων πρόγραμμα προβλέπει την συμμετοχή του Ταμείου. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφάσιζε να αποχωρήσει, τότε αυτό θα άλλαζε ριζικά το πρόγραμμα και κατά συνέπεια θα απαιτούνταν η ψήφος του γερμανικού κοινοβουλίου. Θεωρώ ωστόσο δεδομένο ότι τα πράγματα θα παραμείνουν όπως αποφασίστηκαν από την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση το 2015».