Σημαντικές είναι οι περικοπές που προβλέπεται να υποστούν οι στρατιωτικοί, κατά τα όσα περιγράφονται στη σελίδα 4 της τεχνικής συμφωνίας, στην οποία γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ως να νομοθετήσει τον «εξορθολογισμό» ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση 7 εκατ. ευρώ το 2018.
Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται:
- «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)». Πρόκειται για το επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
- «Τον εξορθολογισμό του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό». Η διάταξη αφορά τους αξιωματικούς υπηρετούν εκτός Ελλάδας.
Παράλληλα γίνεται αναφορά για «τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στο Μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ». Ετσι, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωράει στη λίστα των επιδομάτων που θα περικοπούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των προαπαιτούμενων.
Και μειώσεις και πάγωμα μισθών προβλέπονται στο Δημόσιο και μάλιστα άμεσα με τις νομοθετικές διατάξεις που έρχονται στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τα ειδικά μισθολόγια με επανυπολογισμό των μισθών και τη δημιουργία προσωπικής διαφοράς για τους ενστόλους.
- Θα γίνει νέα κατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων και έτσι θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον αντί 20, 8 κατηγορίες ειδικών μισθολογίων.
- Οι αποδοχές για ορισμένους θα είναι μικρότερες ενώ θα υπάρξει και πάγωμα των αποδοχών για 160.000 άτομα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει σταδιακές μειώσεις των αποδοχών των νεοεισερχόμενων για εργασία στο Δημόσιο που θα φτάσουν ως και το 20% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια.
- Για τους υφιστάμενους δημοσίους υπαλλήλους, η διαφορά με τους παλιούς θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά.
- Η διαφορά νέων παλιών θα είναι μεσοσταθμικά κοντά στο 15% και θα διατηρηθεί για τρία χρόνια τουλάχιστον.
Οι ασφαλιστικές εισφορές ωστόσο αυξάνονται και έτσι οι 160.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου που υπάγονται σήμερα στα ειδικά μισθολόγια θα δουν μειώσεις από 5% ως 7%. Θα έχουν δηλαδή σίγουρα μια μείωση τώρα ενώ το θέμα της προσωπικής διαφοράς στον μισθό τους μένει ανοιχτό να συζητηθεί ξανά μέσα στην επόμενη τριετία.