Συζητήθηκαν στο ΣΤΕ οι μειώσεις συντάξεων-περικοπές εφάπαξ των γιατρών

Μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσαν οι γιατροί, διά των δικηγόρων τους, κατά της αναπροσαρμογής …προς τα κάτω των συνάξεων και της περικοπών στο εφάπαξ που, προβλέπεται με το νομοθετικό πλαίσιο του 2016 κατ’ εφαρμογή του ν. 4093/2012 (μεσοπρόθεσμο πλαίσιο).

Τα δύο αυτά «καυτά» θέματα για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών συζητήθηκαν στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις αυτές με δεδομένο μάλιστα ότι το εφάπαξ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Από την άλλη οι συνήγοροι του δημοσίου υποστήριξαν ότι οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν το δημόσιο και όχι ταμειακό συμφέρον ενώ είπαν πως «δεν είναι σαφές ότι με το νέο σύστημα επέρχονται μειώσεις».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνηγόρων του Δημοσίου «σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσης μπορεί να θεσπιστούν μέτρα περιστολής δαπανών με όριο της ισότητα στα δημόσια βάρη και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στην προκειμένη περίπτωση εξάλλου δεν εισάγεται διάκριση μεταξύ ασφαλισμένων», ανέφεραν. Ακόμη, είπαν ότι σκοπός των ρυθμίσεων είναι το όφελος τόσο των ασφαλισμένων όσο και των φορέων πρόνοιας, ενώ πρόσθεσαν πως είναι ενιαίος ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ.

Η απόφαση αναμένεται μετά το καλοκαίρι, χωρίς να αποκλείεται τον τελικό λόγο να έχει η Ολομέλεια του ΣτΕ.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησε η υποβολή από χθες - Όλες οι αλλαγές

Δείτε όλες τις αλλαγές που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2023 Ξεκίνησε …